Menü

Így lehet pihentető az éjszaka kisbabával is

Aludj el szépen, gyermekem!

Home » Család » Így lehet pihentető az éjszaka kisbabával is - 11.2017

Az állandó alváshiánnyal való küzdelem talán a legnehezebb része a szülővé válásnak. Ha az Ön kisbabája is gyakran felébred éjszaka, akkor vesse be az alábbi praktikákat annak érdekében, hogy az alvás tényleg pihentető legyen.

Mennyi alvásra van szüksége?
Az, hogy kisgyermekünknek mennyi alvásra van szüksége, az egyrészt korfüggő, másrészt pedig egyénfüggő. Általánosságban azonban ez a helyzet:
0-tól 3 hónapos korig: napi 14–17 óra alvás
4-től 11 hónapos korig: napi 12–15 óra alvás
1-től 2 éves korig: napi 11–14 óra alvás
3-tól 5 éves korig: 10–13 óra alvás.

MIÉRT SÍR A BABA?

Minél kisebb gyermekről van szó, az éjszakák annál hektikusabbak lehetnek. Érdemes azonban minél előbb elkezdeni a megfelelő alvási minta kialakítását – így a baba is kipihentebbé válhat és mi is.

Hívjunk segítséget az altatáshoz!
Szoktassuk hozzá kisbabánkat az altatáshoz: ringassuk finoman és közben szóljon halkan egy elalvást segítő dallam. Néhány hét után a kicsi már magától a dallamtól könnyedén álomba tud majd merülni. A lényeg, hogy olyan segítségünk legyen az altatáshoz, amely nem igényli a jelenlétünket – így mindketten tudunk aludni éjszaka.

A HOZZÁTÁPLÁLÁS BEVEZETÉSE

Legyen esti rituálénk!
Próbáljunk meg kialakítani egy esti rituálét, azaz minden nap ugyanabban az időben fektessük le a picit. Ha tartjuk magunkat ehhez, akkor kisbabánk garantáltan könnyebben elalszik és később ébred fel. Az esti rituálé esetében persze nem csak a lefektetési idő számít, jó, ha ezt megelőzi egy minden nap ismétlődő minta: fürdetés, majd meseolvasás és ringatás… A lényeg az állandóság!

Hozzuk ki a legtöbbet a nappalokból!
Tanítsuk meg kisbabánknak, hogy az étkezések nappal történnek. Az etetéseket időzítsük akkorra, amikor a kicsi ébren van, így nem szokik rá arra, hogy álmából felébredjen azért, mert éhes. Fontos továbbá, hogy a nappalokból kihozzuk a legtöbbet: énekeljünk, beszélgessünk és játszunk minél többet. Azáltal ugyanis, hogy a baba a napot aktívan tölti, az éjszaka nagyobb eséllyel lesz a pihenésé.

Találjunk alvótársat!
A legtöbb baba sokkal inkább biztonságban érzi magát, ha van egy “alvótársa” (például egy pihe-puha játék), ami mindig vele van, így az éjszakát is végigalussza és az elalvás is gyorsabban megy.

Legyünk rugalmasak!
Minden baba más, és ugyanannak a picinek is változtat az alvási mintája, ahogy növekszik. Éppen ezért, ha egyik napról a másikra nem működik az addig bevált altatási és alvási rutin, akkor legyünk rugalmasak és nyitottak változtatni rajta.

Keressük meg a tökéletes pelenkát!
Ma már számtalan pelenka közül válogathatunk, ám ár, márka, stílus és fazon ellenére sose lehet tudni, hogy saját kisbabánk számára éppen melyik lesz a tökéletes. Nem biztos, hogy a legtöbbet reklámozott vagy a legdrágább. Próbáljunk ki minél többet, és addig ne is álljunk le a kereséssel, amíg meg nem találjuk azt, amelyikből nem folyik ki semmi, amely egy egész éjszakát kibír és amitől a pici bőre se dörzsölődik ki.

A babylove Jumbo Pack pelenka kettős nedvszívó maggal és extra száraz réteggel biztosítja akár 12 órás védelmet – éjjel és nappal is. A visszazárható tépőzárnak és a rugallmas ragasztócsíkoknak köszönhetően kényelmesen illekszkednek a babák testére. Az ultra-vékony pelenkák maximális mozgásteret biztosítanak az izgő-mozgó piciknek.

Ha kisbabánk boldog és egészséges, az azt jelenti, hogy jól csináljuk a dolgainkat!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk