Menü

Párkapcsolat a porondon

Egyenrangú felek?

Home » Életmód » Párkapcsolat » Párkapcsolat a porondon - 07.2020

Ha egy egyenrangú párkapcsolatban szeretnénk élni, el kell engednünk a bennünk rögzült nemi szerepeket. Ez még ma is sok férfi számára nehézséget okoz, de vajon mitől tartanak ennyire? A témában Stefanie Stahl pszichológus fejti ki véleményét.

Gondoskodik a gyerekről az iskolai dolgokon át a mentális gondozásig, míg partnere Skype megbeszélésen vesz részt. Krízis helyzetekben, mint amit most is átélünk, gyakran kiéleződnek a hatalmi viszonyok egy párkapcsolatban. Az egymást egyenrangúan kezelő felek között nincs helye hatalmi harcoknak! A pszichológus szerint a férfiak mégis azért ragaszkodnak sokszor ennyire az oktatásuk vagy státuszuk adta fölényhez, mert ezzel kompenzálják belső félelmeiket és önbizalomhiányukat.

LEGYEN BÉKÉS A PIHENÉS!

Ez a félelem főként a társadalom által megítélt férfi szerep elvárásából fakad. Az olyan, általában nőknek titulált tulajdonságok, mint a jó kommunikációs készség, az empátia és a csapatmunka egyre fontosabb értékek napainkban. Ezzel szemben háttérbe szorulnak a hagyományosan férfiaknak tulajdonított hierarchiából, státuszból és versenyből fakadó képességek. Nem csoda tehát, hogy egyes férfiak fenyegetve érzik magukat, és erre a félelemre túlzott önbizalommal reagálnak, ami egy párkapcsolatban rendkívül romboló lehet.

Néhány tipp segít a  párkapcsolati hatalmi viszonyok enyhítésében

 

Ezek a félelmek általában teljesen öntudatlanul vannak jelen, és gyakran még a gyerekkorban alakulnak ki. „Lehet, hogy az édesanya túl óvó vagy talán épp túl hűvös és távolságtartó. Az ilyen emberek valóban szeretnének egy hosszútávú és komoly kapcsolatban élni.” Hasznos lehet néhány stratégiát elsajátítani, ami a belső gyermeket gyógyítja. Az egyenlő partnerséghez mindig először önmagunkon kell dolgozni. Stefanie Stahl megosztja, hogyan tudjuk ezt megtenni.

8 APRÓSÁG A BOLDOGABB HÁZASSÁGÉRT

  1. Klisék elengedése

Mindennél fontosabb, hogy partnerünk merjen egy valódi kapcsolatba belemenni velünk, és hajlandó legyen elengedni a nemi szerepéből adódó kliséket és hagyományos elvárásokat.

  1. Merni érezni

El kell fogadni és megtanulni az érzelmeket átélni, kimutatni.

  1. Önreflexió

Egy egyenlő párkapcsolatban mindenki kiáll saját magáért, miközben tud csapattagként is működni.

  1. Munka-magánélet egyensúly

Meg kell találni a szükségleteket, és azt, hogy mi az, ami valóban fontos számunkra.

  1. Rugalmasság

Nyitott hozzáállással kell fogadnunk a férfiasság kérdését, hagyni, hogy partnerünk próbálja meghatározni, mi az, ami fontos neki ahhoz, hogy férfiasságát meg tudja őrizni. Egy jól működő kapcsolatnak ez nagyon fontos alapja.

  1. Saját sikerek

Mindkét félnek teret kell teremtenie az életében olyan értékeknek, mint a karrier, vagy bármi, amitől sikeresnek érzi magát, és büszke lehet a másikra.

További cikkek párkapcsolati témában:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk