Menü

Őszi szezon a fürdőszobában

Hideg napokra szabva

Home » Szépség » Szépségápolás » Őszi szezon a fürdőszobában - 11.2019

A bőrnek másféle ápolásra van szüksége a hidegben, mint amikor a hőségben a napsugarak simogatják.

Lassan tényleg meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy visszafordíthatatlanul beköszöntött a hideg évszak. Ahogy a ruhásszekrényben a lenge blúzok helyére vastag pulóverek kerülnek, úgy a fürdőszobában is változtatásokat kell eszközölnünk. Hidegben a bőrünk ugyanis kevesebb zsírt termel, ezáltal gyorsabban kiszárad, és esetleg hámlani is kezd. Különösen a kezeket, az ajkakat és a szemek környékének bőrét érinti a probléma. A kint uralkodó hideg és a fűtött helyiségek hőmérséklete közötti nagy különbség is meglehetősen igénybe veszi a bőrt. Ahova nyáron elsősorban könnyű és finom textúrákat viszünk fel, azokon a helyeken télen gazdag ápolótermékeket javasolt használni.

MILYEN A BŐRTÍPUSOM?

Arcápolás

A könnyű krémeket és szérumokat cseréljük gazdag, tápláló termékekre. Az olyan hatóanyagok, mint az urea vagy a hialuron ellátják a bőrt a szükséges nedvességgel. Különösen télen ajánlott a hidratálószérumok és  a gazdag krémek kombinációjának használata. Éjszaka a bőr rendkívül hálás egy arcolajért, mellyel a legjobb, ha egy kis arcmasszázs keretében ajándékozzuk meg. A heti 1-2 alkalommal felvitt arcpakolás vagy egy ampullakúra további védelmet nyújt a szárazsággal szemben.

Szemápolás

A szemkörnyék érzékeny bőre a hideg évszakban különösen nagy odafigyelést igényel. Ezért szükséges ilyenkor a könnyű textúrákat és szérumokat gazdag krémekre cserélni. Éjszakára ezekkel nyugodtan vastagabban is bekenhetjük ezt a részt, olyankor ugyanis a krémnek van elég ideje alaposan beszívódni a bőrbe. És ne feledkezzünk el a szem felső részéről sem: a krémet ezért mindig óvatosan a belső szemzugtól indulva a szemöldök vonaláig ütögessük a bőrünkbe.

A szemkörnyék ápolására gazdag textúrájú krémekre van szükség a hideg időben.

 

Ajakápolás

Mivel az ajkaknak nincsenek saját fagygyúmirigyei, ezért különösen gyorsan kiszáradnak. Így a nyári könnyű ápolóstifteket gazdag, tápláló termékekre, például ajakápoló olajokra kell cserélnünk. Ajánlottak az olyan összetevők, mint a sheavaj vagy a barackmagolaj, mivel azok hasonló zsírokat tartalmaznak, mint maga a bőr, és ezáltal kiválóan alkalmasak az érzékeny ajkak ápolására. Ha extrém szárazak az ajkaink, vagy akár be is repedeztek, akkor a gyógyulási folyamatot támogathatjuk olyan gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, mint a panthenol. A speciális peelingek és pakolások pedig ugyancsak pihe-puha ajkakat varázsolnak.

Hajápolás

A hőmérséklet-változások és a fűtés levegője kiszárítják a hajat, ami ezáltal sprőddé válhat, a hajszálak pedig összevissza állhatnak. Nem utolsósorban pedig a fejbőr is gyorsabban kiszárad a megszokottnál. A samponoknak és a balzsamoknak most feltétlenül táplálóbb összetétellel kell rendelkezniük, és olyan hatóanyagokat kell tartalmazniuk, melyek rengeteg nedvességgel képesek ellátni a hajszálakat és a fejbőrt. A heti egy alkalommal felvitt ápoló hajpakolás és a hajolaj rendszeres bemasszírozása a hajvégekbe télen is biztosítják az ápolt hatást.

9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT

Testtisztítás

A friss, kókuszvagy gyümölcsillatú tusolózselék nyáron tökéletesen megtisztítják a testet az izzadságtól és a klórmaradványoktól. Télen azonban a tisztálkodótermékek ennél többet tudnak: egy tusolókrém vagy egy tusolóolaj már zuhanyzás közben is hidratálja a bőrt, nem mellesleg pedig ápolt érzetet hagy maga után.

Testápolás

Nyáron a testápoló termékekkel szembeni legfőbb elvárás az, hogy gyorsan beszívódjanak, és hogy a bőrt a napfürdőzés után nedvességgel lássák el – ilyenkor elsősorban a könnyebb textúrájú termékek a keresettebbek. Ezzel szemben télen a gazdag krémek és olajok éjszaka tudják kifejteni a hatásukat, és gyengéden ápolják a száraz bőrt. A kezek is hálásak azért, ha ureát tartalmazó, intenzív hatású krémekkel kényeztetjük őket.

Télen előszeretettel hanyagoljuk el a lábainkat is – az „elrejtve a szemek elől, kitörölve az emlékezetből” mottó szerint. Pedig épp a hideg lábak örülnek leginkább az olajos lábfürdőnek. Vigyázat, csúszásveszély: a lábainkat áztatás után mindig alaposan töröljük meg, krémezzük be, és húzzunk rájuk zoknit. Ha éjszaka hagyjuk hatni a krémet, akkor jutalmul reggel simogatnivalóan puha lábakat kapunk. Jó tudni: egy ápoló lábpakolással is elérhetjük ugyanezt az eredményt.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk