Active Beauty
Natúrkozmetika házilag

Ezekre lesz szükségünk

Natúrkozmetika házilag

Ha krémet, tusfürdőt, szappant vagy más natúrkozmetikai terméket szeretnénk otthon elkészíteni, csupán néhány alap hozzávalóra lesz szükségünk. Mutatjuk ezeket!

A legegyszerűbb természetes termékek elkészítéséhez csupán a konyháig kell mennünk. Kiváló ajakbalzsamot tudunk készíteni például olívaolajból, mézből és egy kis cukorból. Ha összetettebb projektre vállalkoznánk, akkor sincs szükségünk boszorkánykonyhára, a következő alapanyagok segítségével számos natúrkozmetikai terméket tudunk magunk is előállítani.

HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM?

 1. Növényi olajok és vajak

Akár krémekről, testápolókról vagy rúzsokról van szó, a termék nagyon fontos alapja a kiváló minőségű olaj. Az egyik legalapvetőbb ilyen gazdag bőrápoló olajok a jojoba- és a mandulaolaj. A bevásárlókosárba feltétlenül kerüljön egy alap vaj is, amely felhasználható arc- vagy testkrémek elkészítésére. Ideális erre a kakaó- vagy shea vaj.

 1. Méhviasz

A méhviasz mindenféle ajakbalzsam vagy kenőcs alapja, nem véletlen, hogy a tizenegy alapvető elem közé tartozik.

Tipp: ha közvetlenül méhésztől tudunk vásárolni méhviaszt, akkor az még környezetbarátabb, és elősegíti a fenntarthatóságot.

 1. Etanol

Mivel a természetes kozmetikumok teljesen mentesek a kémiai tartósítószerektől, természetes változatra van szükségünk. A tiszta alkohol vagy az etanol ideális tartósítószer a natúr alapanyagokhoz.

 1. Szódabikarbóna

Alumínium és más adalékanyagok nélküli dezodor érdekes alternatívája lehet a szódabikarbóna. A szer antibakteriális hatása miatt megakadályozza az izzadság kialakulását, és semlegesíti a verejték szagait. De légy óvatos! Túl sok ebből az anyagból gyorsan irritálhatja a bőrt.

 1. Emulgeáló szerek

Az emulgeáló szerek segítenek abban, hogy a saját készítésű krémek elérjék a hagyományos kozmetikai termékek állagát. Az emulsan (növényi emulgátor) könnyebb krémekhez nyújt segítséget, nehezebb krémekhez pedig cetil-alkoholra vagy cetearil-alkoholra lesz szükségünk.

 

A következő eszközöket szerezzük még be, ha otthon akarunk natúrkozmetikai termékeket készíteni:

 1. Keverőgép

Fontos lépés a különböző alapanyagok alapos összekeverése, ezért egy kézi vagy elektromos turmixgépre biztosan szükségünk lesz.

 1. Hőmérő

Egyes termékeknél fontos lehet a megfelelő hőmérséklet. Legyen kéznél egy konyhai hőmérő!

9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT

 1. Digitális mérleg

A termékek mérésénél inkább ne bízzunk a kanalas megoldásban, mérjük le rendesen az alapanyagokat és termékeket egy precíziós mérleggel a recept pontos végrehajtása érdekében.

 1. Csészék, üvegpálcák és spatulák

Legalább két, különböző méretű hőálló csészét szerezzünk be (kb. 150 ml és 250 ml), valamint egyszerűen fertőtleníthető üvegrudak és néhány spatula is kelleni fog.

 1. Üveg edény és szivattyús adagoló

A jól megtisztított régi kozmetikai tárolók újra felhasználhatók. Fontos, hogy teljesen tiszták és zárhatók legyenek, ezért az üvegedények és a pumpás adagolók az ideálisak.

 1. pH-mutató

Egyes termékek megkövetelik a pH-érték pontos meghatározását. Ehhez vásárolnunk kell egy jelzőpálcát, amellyel meghatározhatjuk a helyes értéket. Ilyen pH-mutatót a gyógyszertárból tudunk beszerezni.

További cikkek a természetes szépségápolásról: