Menü

Sok jó dolog rejlik benne

A natúrából egyenesen bőrünkre

Home » Szépség » Sok jó dolog rejlik benne - 07.2019

A környezetbarát szépségápoló szerek választéka egyre nagyobb. Most megmutatjuk, hogy mely termékeket nevezzük natúrkozmetikumoknak, ezek mire képesek, és mire kell ügyelnünk velük kapcsolatban.

Mi a natúrkozmetikum?

Ez nem egy törvény által védett fogalom, ezek a termékek mégis könnyen felismerhetők a rajtuk lévő logó alapján. E kozmetikumok nem tartalmazhatnak szintetikus festék- és illatanyagokat, se mesterséges tartósítószereket, ahogy szilikont, paraffint és más kőolajszármazékokat sem. A bőrés környezetvédő, természetes és természetes alapú nyersanyagok azok, melyektől ezek a termékek ápoló hatással bírnak.

Mit tudnak a natúrkozmetikumok?

Elsősorban kímélik az állatvilágot és a környezetet. Rendkívül fontos, hogy honnan származik az adott termék, mely nyersanyagokat használták fel az előállításához, valamint az is, hogy azokat kíméletes eljárással dolgozták-e fel. A gyártók ugyancsak igen komoly hangsúlyt fektetnek az állat- és környezetbarát előállításra, sok termék vegán. A natúrkozmetikumok aktivizálják a természetes bőrfunkciókat és támogatják azok megfelelő működését.

SZTÁROK DIÉTATIPPJEI

Mitől különlegesek az összetevőik?

Az alapvető különbség a hagyományos és a természetes szépségápoló szerek között, hogy az utóbbiak kiváló minőségű növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek elsősorban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból vagy ellenőrzött vadnövénygyűjtésből származnak. A natúrkozmetikumok fő alapanyaga a víz (hidratáló) vagy a viasz (konzisztencianövelő és emulgeáló). A hatóanyagaik közé tartoznak többek között például a növényi olajok, mint a mandulaolaj vagy az olívaolaj (vitaminforrásként és visszazsírozó anyagként). Vagy a gyógynövénykivonatok, mint a rózsavagy kamillakivonat, melyeket egy speciális eljárás során természetes oldóanyagok segítségével, a kifogástalan minőségű nyersanyagból, kíméletes módon nyernek ki.

A gyártók különösen ügyelnek arra, hogy a felhasználandó nyersanyagok minden esetben kiváló minőségűek legyenek, valamint nem használnak szintetikus oldó- és tartósítóanyagokat. Sok hagyományos kozmetikumgyártó ásványi olajokat is felhasznál termékei előállításához. Ez a nyersanyag olcsó, könnyen feldolgozható, és az ilyen anyagot tartalmazó termék vízálló réteget képez a bőrön. Jóllehet a bőr ettől puhának tűnik, ez a fel nem szívódó réteg nem hagyja azt lélegezni.

Mennyi ideig tárolhatók a natúrkozmetikumok?

Mivel ezek a termékek nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, szavatossági idejük is rövidebb, mint hagyományos társaiké. A natúrkozmetikumok a tartósságukat az előállítási eljárásuk, a csomagolásuk és a multifunkcionális összetevőik igazi összjátékának köszönhetik. Ahhoz, hogy a termék minél hosszabb ideig megőrizze a szavatosságát, érdemes azt mindig csak közvetlenül a használat előtt kinyitni, minden használat után újra alaposan lezárni, valamint hűvös, száraz és sötét helyen tárolni. Ahogy a többi kozmetikai terméket, úgy a natúrkozmetikumokat sem szabad akkor használni, ha azt észleljük, hogy megváltozott a kinézete, állaga, színe vagy szaga. A nagy hőmérséklet-ingadozás hatására a natúrkozmetikumok egyes alkotórészei szétválhatnak. Egy krém esetében például olajos réteg keletkezhet annak tetején. Amennyiben a termék szavatossága még nem járt le, és annak illata sem változott meg, akkor azt gond nélkül meg lehet keverni vagy fel lehet rázni annak érdekében, hogy a komponensek újra elvegyüljenek egymással. A hagyományos szépségipar mesterséges tartósítószereket használ, hogy meggátolja a mikroorganizmusok okozta romlást és meghosszabbítsa a termék eltarthatóságát. Az az anyag viszont, ami ezekre az organizmusokra mérgező hatással van, a bőrt is irritálhatja. A természetes, védőfunkciót betöltő bőrflórát károsíthatja és allergiás reakciót is kiválthat. Akinél többször felléptek bőrirritációs panaszok, az valószínű, hogy a natúrkozmetikumok között jobb eséllyel találja meg a bőrének megfelelőt.

HOGYAN SMINKELJÜNK NYÁRON?

Milyen fajtái vannak a natúrkozmetikumoknak?

Léteznek minősített és nem minősített natúrkozmetikumok, valamint „természetközeli” szépségápolási termékek. A minősített natúrkozmetikumok közé azok a termékek tartoznak, melyeket a különböző szövetségek a saját sztenderdjeik alapján bevizsgáltak, és az ezt igazoló pecsétet láthatjuk a csomagolásukon. A nem minősített natúrkozmetikumok körébe azon márkák termékei tartoznak, melyeket ugyan a cégen belül bevizsgáltak, vagy a felhasznált természetes anyagokat kontrollintézetek is letesztelték, és emiatt akár viselhetnék is a minőséget jelző pecsétet, viszont mégsem egy sztenderd alapján történt a minősítésük.

„Természetközelinek” azokat a kozmetikumokat nevezzük, melyek nem tartalmaznak mesterséges nyersés segédanyagokat, viszont mégsem felelnek meg a natúrkozmetikai kritériumoknak. Ezeket a termékeket is bio vagy fair trade nyersanyagok felhasználásával készítették, ám tartalmazhatnak parabéneket vagy olyan összetevőket, melyeket mesterségesen állítanak elő.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk