Menü

Minimalista termékek a szépségápolásban

A kevesebb több

Home » Szépség » Szépségápolás » Minimalista termékek a szépségápolásban - 04.2018

Egyre nagyobb az igény az olyan egyszerű kozmetikumokra, amelyek nem tartalmaznak megkérdőjelezhető összetevőket. A szépségipar minimalista termékekkel válaszol erre.

Régebben leginkább azért vásároltuk meg a kozmetikai termékeket, mert lenyűgöztek azzal, hogy rendkívül sok és rendkívül tudományosan hangzó összetevőjük volt. „Bizonyára – gondolták sokan – minél több minden van benne, annál jobb a hatása.” Nemritkán jóformán csodaszámba ment az is, hogy az összetevők hosszú listája ráférjen az aprócska tégelyre.

Nem csoda, hogy az új trend pontosan ennek az ellenkezője. A minimalizmus mára megtalálta az útját a kozmetikai iparba is. Nem csak a használt termékek száma csökkent néhány kiválasztott darabra, az összetevőket is szigorú vizsgálatnak vetik alá.

Néhány gyártó egyenesen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy termékenként tíz gondosan kiválasztott és bizonyítottan hatásos összetevőt alkalmazzon. A kevesebb az új több.

Emellett a kozmetikai cégek egyenesen azt reklámozzák, hogy mit nem tartalmaznak a krémeik. Lemondanak az illatanyagokról, a parabénekről, a szilikonokról, az alumíniumsókról, a mikroműanyagokról és az alkoholról, és ez még nem minden. A csomagoláson feltüntetett „nélkül” szó ma nagyobb vásárlóerőt biztosít, mint a „-val, -vel”.

Igény az átláthatóságra

A mai vásárlók nemcsak érdeklődnek aziránt, hogy mi van pontosan a termékekben, amiket megvásároltak, hanem tájékozottabbak is, mint valaha. Végül is az élelmiszer és a kozmetikumok erőteljes hatást fejtenek ki a testünkre. A tudatosság növeléséhez hozzájárulnak az online fórumok és az olyan alkalmazások, mint például a CodeCheck, amely egy élelmiszer- és kozmetikumszkenner: pillanatok alatt felsorolja egy termék valamennyi összetevőjét. A vásárlási döntéseket ezért egyre óvatosabban hozzuk meg.

Egyre nagyobb az igény az átláthatóságra. Ha ma megvásárolunk valamit, egész sor fontos kérdést kell feltennünk magunknak: Mi van ebben a ‹termékben? Hogyan készült? Mi a marketing és mi a valóság? Kiben bízhatok meg teljes mértékig?

És nagyon gyakran, valamennyi kérdés közül a legfontosabb: Milyen hatással van a ‹bőrömre, illetve az egészségemre?

TERMÉSZETES OLAJOK A HOSSZABB ÉS EGÉSZSÉGESEBB HAJÉRT

Tiszta kozmetika

Törekedjünk a kevés és tiszta összetevőt tartalmazó termékek használatára szépségápolási rutinunk során„A Clean Cosmetics jegyében – így hívják ezt az új szépségápolási mozgalmat az Egyesült Államokban – a kétes vagy az egészségre káros anyagokat tudatosan elkerülik – mondja Sabrina Rettenbacher, a First Skinlab alapítója. – Ehelyett olyan anyagokkal dolgozunk, amelyek nemcsak környezetbarátok, hanem bőrbarátabbak is.” Mindenesetre kozmetikai termékvonaluk szakít valamennyi megkérdőjelezhető anyaggal, és egyedileg készül minden vásárló részére.

Nem csak az Egyesült Államok áll e törekvések élén, néhány észak-európai országban is erős mozgalom bontakozott ki a layering, azaz rétegező szépségápolási trend ellen, amelyet még mindig sok ázsiai országban gyakorolnak.

A rétegezés esetében átlagosan körülbelül tíz különböző terméket alkalmaznak egymás után felkenve. Ha termékenként körülbelül 30 összetevővel számolunk, akkor a bőrnek a rétegezésnél nem kevesebb, mint 300 különböző hatóanyaggal kell megküzdenie. „Milyen bőr tudja mindezt feldolgozni? – kérdezi Eva-Maria Chwalla bőrgyógyász. – Ekkora mennyiségű összetevőnél biztosan akadnak olyanok, amelyek nem tolerálják egymást és ezért megtámadják a bőr savköpenyét. Ettől a bőr kiszárad és hámlani kezd. Erre pedig gyakran az a reakciója, hogy még jobban elkezd zsírosodni. És már benne is vagyunk az ördögi körben.”

Lemondani a túlzásról

A bőr érzékenysége az irritáló összetevők mellett a túlzásba vitt ápolásból is eredhetÉs valóban, a minimalista ápolás felé haladó trendnek kézzelfogható oka van: egyre több ember panaszkodik kényes, érzékeny bőrre, ami irritációval vagy allergiás reakcióval válaszol a kozmetikai termékek számos összetevőjére. Vannak, akik tudatosan a „tiszta” változatok mellett döntenek, hogy a reakciók ne fordulhassanak elő.

A British Journal of Dermatology egyik kutatásában, amelynek 3000 résztvevője volt, a megkérdezettek csaknem 50 százaléka állította azt, hogy érzékeny a bőre. Eva-Maria Chwalla bőrgyógyász is nap mint nap tapasztalja a praxisában, hogy „egyre több páciens panaszkodik érzékeny bőrre”. Ez nemcsak az összetevők összeférhetetlensége miatt fordulhat elő, hanem egyszerűen a túlzásba vitt ápolás miatt. „A”periorális dermatitisz, amit a köznyelvben stewardess-aknéként emlegetünk, szintén a túlápolt bőr jele és nem mellesleg egyre gyakrabban tapasztaljuk.”

Tehát minél kevesebb az összetevő egy kozmetikumban, annál jobban tolerálja a bőrünk. A bőrgyógyásznak pedig van még egy kiváló tippje: „Az aktív hatóanyagok mennyisége szintén meghatározza, hogy a bőr allergiás-e vagy sem.”

Ebből áll a minimalizmus a fürdőszobaszekrényben:

Terítse ki a kártyáit: Időnként sokat segíthet, ha egy szépségápolási kategória minden termékét kipakolja maga elé. Ez a látvány tudatosabbá teszi Önben, hogy mi mindene van.

Selejtezés: Ellenőrizze a szavatosságot. Ha szükséges, szagolja meg a terméket. A kiszáradt vagy kellemetlen szagú krémeket azonnal dobja ki.

Az egyéves szabály: Azokat a termékeket, amelyeket több mint egy éve nem használt, minden valószínűség szerint nem is fogja már. Tehát: kukába velük!

Ajándék: Ha nem szeretné, hogy a bontatlan termékek a szemetesben kössenek ki, ajándékozza barátoknak, vagy adományozza rászorulóknak.

Eladás: Vannak olyan platformok az interneten, ahol eladhatja a gyári csomagolású kozmetikai termékeket. A bevételből pedig vehet egy igazán jó krémet.

A dupla nem feltétlenül jobb: Őszintén, kinek van szüksége három éjszakai krémre, öt szérumra és hét samponra? Tehát: szabaduljon meg a feleslegtől. Csak azokat a termékeket tartsa meg, amelyek valóban jók és tényleg használja is őket.

Használja el: Fogyasszon el minden terméket az utolsó cseppig, és csak ezután vásároljon újakat. Ez észrevehetően csökkenti majd a helyet a fürdőszobaszekrényben.

Vásároljon tudatosan: Mire van igazából szükségem? Mi okoz örömet? Mi az, amit tudok nélkülözni? Ha lehetséges, kerülje a spontán vásárlásokat.

Interjú a szakértővel: „Ne kísérletezzünk túl sokat!

Sabrina Rettenbacher a First Skinlab alapítója. A szépséglaboratórium Ausztriában előállított, személyre szabott kozmetikai termékeket kínál, amelyeket egy online konfigurátor segítségével állíthat össze bárki magának.

Mi az alapja a minimalista szépségápolásnak?

A lényegre összpontosítani, meghatározni egy súlypontot, és mindig pontosan megmagyarázni, mire miért van szükségünk.

A szépségápolásban is igaz, hogy a kevesebb több?

Igen. Minden márkának, minden terméknek más a pH-értéke, különböző aktív hatóanyagokat és különféle illatanyagokat tartalmaznak. A termékek gyakran nem működnek jól együtt. A túl sok termék felborítja a bőr savköpenyének egyensúlyát és tartós károsodást okozhat. A legtöbbször nem egy aktív hatóanyag a kiváltó ok, hanem több összetevő kombinációja.

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Pontosan ismernünk kell a bőrtípusunkat és kiválasztani a megfelelő terméket. Ne próbálkozzunk túl sok dologgal csak azért, mert új, vagy egy reklám felkeltette az érdeklődésünket.

Lehet egy minden bőrtípusra való krém egyedi összetételének pozitív hatása?

Igen, mert ha ismerjük a bőrünk szükségleteit, az sokkal egyszerűbbé teszi a dolgunkat. Céltudatosabban vásárolunk és gyorsabban érünk el javulást. A bőrnek megvan a lehetősége, hogy alkalmazkodjon egy termékhez. Ez különösen a problémás bőrű embereknek előnyös.

A kevesebb összetevő valóban jobb összeférhetőséghez vezet?

Ez nem feltétlenül az összetevők számától függ, hanem a hatóanyag koncentrációjától. Ennek jóval 1 százalék felett kellene lennie. Ám sok termék csak 0,1 százalékot tartalmaz egy aktív hatóanyagból. Az allergiás és érzékeny bőrtípusúaknak általában ajánlatos tartózkodni az illatanyagoktól és bőrnyugtató hatóanyagokat tartalmazó termékeket használni. Olyanokat, amelyek nagy dózisban tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat.

Átlagosan hány hatóanyagot tartalmaznak a First Skinlab-termékek?

Az alapkrémek négy-öt aktív hatóanyagot tartalmaznak, amelyek nyugtató hatásúak. Nem tartalmaznak parabént, ásványi olajokat, szilikonolajokat vagy illatanyagot. Ezenkívül minden vásárlónak személyre szabottan három aktív hatóanyagot keverünk még bele nagy koncentrátumban.

Tehát ez igent jelent a kevesebb több elvre?

Abszolút, hiszen a túl sok termék felborítja a bőr egyensúlyát. Többet ártunk velük, mint használnánk. Fontos, hogy ne csak a bőrünkkel, hanem a termékekkel is foglalkozzunk.

 TERMÉSZETES ÁPOLÁS A BŐR ÉS A HAJ SZÁMÁRA

Bőrünk barátai és ellenségei

A bőr szintén a „lélek tükre“, ezáltal pedig sok mindent elárul rólunk. Készítettünk egy listát, hogy hogyan ápolhatjuk és védhetjük, illetve mit érdemes elkerülni.

Bőrünk barátai

  • Friss levegő (rövid séta minden nap)
  • Elegendő folyadékfogyasztás (átlagosan 1,5-2 liter naponta)
  • Kielégítő alvás (7-8 óra az optimális)
  • Mérsékelt napozás (Heti három alkalommal 10-15 perc)
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás (legalább napi egy étkezés tartalmazzon gyümölcsöt, zöldséget)

Bőrünk ellenségei

Nem csak a fenti kritériumok ellentétei, hanem az alábbiak is:

  • Túl gyakori tisztálkodás és szárító hatású termékek használata
  • Dohányzás és az alkohol
  • Stressz
  • Mozgásszegény életmód

MÁR KÉZBE IS VEHETI A MAGAZINT! RENDELJE MEG DÍJMENTESEN!

Az active beauty magazin a dm ingyenes nyomtatott női magazinja, ami rengeteg hasznos tippet és trükköt tartogat a divat, a szépségápolás, a lakberendezés, az utazás, az egészséges táplálkozás területén. A magazin díjmentesen megrendelhető és még a postaköltség miatt sem kell aggódnia, ugyanis az active beauty magazint – teljesen ingyen postázzuk ki Önnek!

Rendelje meg a magazint díjmentesen és helyezze magát kényelembe!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk