Active Beauty
Ha hullik a kutya szőre…

Mi okozza és mi a megoldás?

Ha hullik a kutya szőre…

A szőrhullás teljesen természetes jelenség a kutyák esetében, így száz százalékosan nem is tudjuk megszüntetni ezt a folyamatot. Szerencsére azonban minimalizálhatjuk a szőrhullást, hogy ne kelljen folyton porszívózni és a ruháinkat szőrteleníteni.

Mi okozza a fokozott szőrhullást?

Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a szőrhullás intenzitását, először ki kell derítenünk, hogy miért hullajt négylábú kedvencünk annyi szőrt.

Vajon szervezete nem jut elég tápanyaghoz?
Győződjünk meg róla, hogy étrendje kiegyensúlyozott, méretének, életkorának és egészségi állapotának megfelelő. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki az állatorvos véleményét.

MELYIK KUTYAFAJTA ILLIK HOZZÁM?

Vajon éppen most vedlik?
A kutyák egy évben kétszer váltanak bundát, ez nagyjából tavaszra és az ősz végére tehető.

Vajon egészségügyi problémái vannak?
Bizony néhány egészségügyi gond, mint például a bőrbetegségek (ótvar, rühesség) vagy bizonyos rákfajták jelentős mennyiségű szőrhullással járnak.

Vajon túl stresszes?
Könnyen lehet, hogy a túlzott szőrhullást az okozza, hogy az eb valami miatt stresszes, ingerült vagy szorong.

Számít, hogy milyen nemű?
A nőstény kutyusoknál alapvetően erősebben jelentkezik a szőrhullás, mint a kankutyáknál.

Természetes módszerek, amelyekkel minimalizálhatjuk a szőrhullást

Kókuszolaj
A kutya súlyának megfelelően (5 kilogrammonként 1 teáskanálnyi) kókuszolajat érdemes adni neki – mondjuk az eledelébe keverve. Ez a természetes gyógyír jelentősen javíthatja a kutyus bőrének egészségét.

MIT TEGYÜNK, HA ROSSZ A KUTYÁNK LEHELETE?

Friss, tiszta víz
Ügyeljünk arra, hogy a kiskedvencünk tálkájában mindig van elegendő friss, tiszta víz, amiből ihat. Így ugyanis elkerülhetjük, hogy bőre kiszáradjon, amely szintén fokozott szőrhulláshoz vezethet.

Halolaj
A halolaj omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, amelyek nemcsak a kutya bőrének egészségét segítenek fenntartani, de szőrzete is fényesebbé és puhábbá válhat tőlük.

Joghurt
Egy kevéske natúr joghurt nemcsak jutalomfalatnak kiváló, de ha rendszeresen kap belőle az eb, azzal minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy valamilyen gombás fertőzést kapjon – ezek is jelentős szőrhullással járnak.

E-vitamin
Ápoljuk E-vitamin olajjal kutyusunk bőrét, hogy megakadályozzuk annak kiszáradását.

SUPERFOODOK KUTYÁKNAK

Olivaolaj
Adjunk kutyánknak olivaolajat (7 kilogrammonként 1 teáskanálnyi mennyiséggel számolhatunk), hogy biztosan fényes és egészéges legyen a bőre és a szőrzete.

Ecet
Az ecet is bevethető több bőrprobléma esetén, például ha a kutyus bőre korpás vagy gombás bőrfertőzése van.