Active Beauty
Őszi dekoráció

A tökéletlenség ünneplése barkácsolás közben

Őszi dekoráció

A japán Kintsugi technika megmutatja, hogyan kell csinálni.

Ősszel ideje fokozatosan elbúcsúztatni és áttekinteni az elmúlt hónapokat. Az őszi dekorációk készítésekor ezt egy japán rituáléval különösen szép módon tehetjük meg. A színes erdő olyan, mint egy nagy kézműves bolt az őszi dekorációk számára. Néhány egyszerű lépéssel stílusos dekorációs tárgyakat készíthetünk olyan levelekből, amelyeket séta közben gyűjtünk össze. Mit szólnál egy asztali gyertyatartóra? Ehhez hajts össze középen egy erősebb transzparens papírt, csúsztass bele néhány préselt és száraz levelet, és óvatosan tekerd az egészet egy mécses köré, melyben egy illatgyertya van.  A két szélét pedig ragaszd össze egy cellux ragasztóval.

A JÖVŐ MOST VAN

Vagy rajzolhatsz művészi mintákat is színes papírlapokra fehér tollakkal, és használhatod őket asztaldíszként. Nagyszerű és figyelemfelkeltő, ha őszi levelekkel vagy szárított bogyós gyümölcsökkel díszített ágakat raksz vázába Ikebana stílusban. Egy házi makramé mandalához is jól passzol. Azok, akik inkább egy kicsit több érzéssel és kalandvággyal állnak a kérdéshez, az őszi kézművességet a pozitív gondolatok rituáléjává változtathatják egy japán technikával, amely a tökéletlenséget ünnepli a ” készítsünk újat a régiből” mottó szerint.

 

ŐSZI DEKORÁCIÓK A HIBÁK ÜNNEPLÉSÉVEL – ÍGY MŰKÖDIK A KINTSUGI

Kintsu, mi? A Kintsugi egy japán javítási technika, de inkább életfilozófia. A mögöttes vezérelv: a tökéletlenségben megünnepelni a szépet, mert a Kintsugi nem a hibák elrejtéséről szól, hanem inkább azok hangsúlyozásáról. A japán Wabi Sabi filozófiának megfelelően a törött porcelánt arany vagy ezüst részecskékkel cementálják. Tehát a repedések láthatóak maradnak, és a törött kerámia értéke még nő is.

Új értéket adni annak, ami eltörött, ebből pedig profitálhatunk. Különösen idén ősszel, mivel sokak számára nem minden ment a tervek szerint. Most arról van szó, hogy a megtört álmokat formáljuk újra. Kintsugi őszi dekorációval emlékezhetünk ezekre a pozitív gondolatokra. Végül, de nem utolsó sorban, a személyes kézírás az őszi dekorációk kézművességének lehet a része, és egyáltalán nem tragikus, ha késztermék nem hasonlít a Pinteresten lévőre.

TAKARÍTÁS RENDSZERBEN, SZÓRAKOZTATÓAN!

Kintsugi: Így csináljunk japán őszi dekorációt

“A hagyomány szerint az ókori japán nép annyira lelkes volt az új művészet iránt, hogy egyesek szándékosan összetörték edényeiket annak érdekében, hogy azokat Kintsugival díszítsék” – áll a “Kintsugi – A nehéz idők arannyá változtatásának művészete” című könyvben, melyet Andrea Löhndorf írt. Azt is elmagyarázza, hogy a Kintsugi filozófia hogyan alkalmazható a saját életünkben.

Ha legalább egyszer ki akarod próbálni a japán javítási technikát, megteheted azt egy speciális Kintsugi javító szettel. Mindent tartalmaz, amire szükség van egy rövid japán kézműves kiránduláshoz a saját otthonodban: japán urushi ragasztólakk, valódi arany por, fapálcikák, ecsetek és kesztyűk.

Biztos kezeket és egy kis türelmet kell magaddal hoznod, mivel a kemény ragasztólakk finom vonalban történő felvitelére a törött területekre szükség van egy kis érzékenységre. Az aranyport közvetlenül a ragasztó megszáradása előtt ecsettel kell felvinni. És kész is! Elkészült a japán műalkotás. Ha ez elsőre nem jön össze a legszebben, egyszerűen idézzük fel a Wabi Sabi filozófiát, és ünnepeljük meg hibáinkat.