Active Beauty
Becsengettek

Így tedd széppé gyermekednek az újrakezdést

Becsengettek

Az iskola beindul, a mindennapok pedig teljesen megváltoznak. Az egész napos játékot felváltja a tanulás és a leckeírás. Most ahhoz szeretnénk pár tippet adni, hogyan tudunk segíteni a gyerkőcöknek, hogy könnyebben és jókedvűen kezdjenek bele az újabb iskolaévbe.

#1 – Ne gyakoroljunk nyomást

Az iskola sok gyerekben félelmet kelt, ami teljesen normális, hiszen nem tudják, hogy idén pontosan mi vár rájuk, vagy hogy épp ki lesz a tanáruk. Épp ezért kerüljük az olyan kérdéseket, hogy „izgulsz-e?” vagy „várod-e már a sulit?”, ugyanis ezektől csak még idegesebbek lesznek. Főleg a félénkebb gyerekeknek esik eleinte nehezükre, hogy visszaszokjanak az iskolai környezetbe, de ettől nem kell megijednünk, hiszen rövid időn belül ismét visszarázódnak, és újra élvezik az osztálytársakkal eltöltött időt.

#2 – Tanuljuk meg elengedni a gyermekünket!

Nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is nehéz ez az időszak, hiszen nekünk is újra meg kell tanulnunk elengedni őket. Rendkívül fontos, hogy ezt sose éreztessük velük, hiszen úgy csak tovább nehezítjük a helyzetüket.

ÍGY NEVELJÜNK BÁTOR GYEREKET

#3 – Hallgassuk meg és támogassuk a gyermekünket!

Ha látjuk a gyerkőcünkön, hogy valami bántja vagy nagyon feszült, akkor beszélgessünk vele a félelmeiről és az aggodalmairól. Annak ellenére, hogy nem mindig tudjuk teljes mértékben megérteni fenntartásait, vegyük komolyan azokat! Ezen kívül próbáljunk minél több pozitív élményt összekötni az iskolával. Mesélhetünk nekik a saját pozitív tapasztalatainkról és emlékeinkről, így máris jobb érzéssel zárul a beszélgetés. Az is rettentő fontos, hogy elegendő időt szánjunk erre a beszélgetésre, és figyeljünk a gyerkőc mondanivalójára. Mi maradjunk lazák, ne idegeskedjünk, hiszen a gyerekek ezt azonnal érzik, amitől ők is feszültek lesznek.

#4 – Beszéljünk az iskola előnyeiről

Vázoljuk fel a gyerkőcnek az iskola és az új társaság előnyeit, milyen jó és élvezetes új embereket megismerni, a szünetben közösen játszani, sokat olvasni, énekelni, és még sok más olyan dolgot csinálni, ami rendkívül szórakoztató.

KIKÖZÖSÍTIK A GYEREKET?

#5 – Közös vásárlás

A shoppingolás egy laza program, ami jó hangulatban telik, épp ezért ajánlott az új tanévhez szükséges eszközöket is a gyerekekkel együtt megvásárolni. Erre is szánjunk időt, akár egy teljes napot. Kössük össze egy közös ebéddel vagy sütizéssel, a lényeg, hogy mindenki érezze jól magát. Amikor pedig az iskolában ülve rápillantanak az egyik új szerzeményükre, biztosan ez a szép nap jut majd az eszükbe.

További tippek iskolakezdéshez: