Menü

6 tipp a zökkenőmentes iskolakezdéshez

Így tegyük izgalmassá az első heteket

Home » Család » Gyereksarok » 6 tipp a zökkenőmentes iskolakezdéshez - 07.2000

Szeptember első napjai még a rutinos iskolások számára is fárasztóak, nem is beszélve a kis elsősökről. Szakember segítségével összeszedtük azokat a tippeket, amelyekkel megkönnyíthetjük, hogy a csemeténkre ne átmenet nélkül zuhanjon rá az iskolakezdéssel járó testi-lelki teher.

Legyen napirendünk!

Ideális esetben már a nyár utolsó heteiben érdemes kialakítani egy iskolához szoktató életritmust, hogy a váltás ne okozzon külön stresszt a kicsiknek. Fontos, hogy a korai kelést korai fekvés előzze meg, hiszen az alsó tagozatos gyerekeknek napi 10-12 óra alvásra van még szükségük.

Szervezzünk érdekes programokat!

Iskola utánra szervezzünk olyan programokat, amelyekben gyermekünk örömét leli. Figyeljünk oda, hogy minél többet mozogjon. A játszóterezés vagy egy bringóhintózás például kiváló délutáni program. Készítsünk együtt egy TOP10-es listát, írjuk fel kártyákra egyesével az ötleteket. Minden nap húzzunk egyet.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

Csillapítsuk a szorongását!

Az elsősöknél az ismeretlentől való szorongás csillapítása a legfontosabb, a nagyobbaknál pedig a módszeres visszaszoktatás. A nyitott, társaságkedvelő gyerekeknél, akik jól viselik a környezetváltozást és keresik a kapcsolatot társaikkal, rövidebb ideig tart a beszoktatás, a zárkózott gyerekeknél ez hosszabb időt vehet igénybe. Hasznos, ha elsősünkkel nyáron sokat beszélgetünk az iskoláról, arról, mit és hogyan fognak csinálni, hogy fog telni a napja. Nagyon jó megoldás, ha már nyáron elkezdjük mesélni a saját iskolás élményeinket, vicces történeteinket, ezek ugyanis bizalmat ébresztenek a gyerekben az új helyzettel kapcsolatban.

Tegyük vonzóvá az iskolakezdést!

Ki ne szeretné a színes csomagolópapírokat, matricákat, színes ceruzákat, szagos radírokat? Ilyen csoda dolgokkal felszerelkezve máris jobban indul a tanév. Menjünk el együtt beszerezni az írószereket és a kötelező tanszereken kívül vegyünk egy-egy különleges darabot: egy plüss hátizsákot, csillámragasztó-készletet, olyan mappákat, melyeken kedvenc mesehőse szerepel.

Keltsük fel az érdeklődését!

Keltsük fel az iskolában tanultak iránt csemeténk érdeklődését. Szerezzünk be olyan ismeretterjesztő könyveket, foglalkoztatókat, melyek tele vannak képekkel, érdekességekkel és esténként, összebújva akár órákig is böngészhetjük őket. Nem kell erőltetni a számolást és az olvasást, de játékos formában elkezdhetjük az ismerkedést, ha gyermekünk nyitott rá. Nagyon szuper egy betűző kártyajáték vagy a scrabble.

NE TEGYE POKOLLÁ A REGGELEINKET AZ ISKOLA!

Hagyjuk játszani!

Az önfeledt játék a gyerekek számára a készségfejlesztés remek eszköze, amire optimális körülmények közt a szabadban és irányítás nélkül kerül sor. Vagyis ne kényszerítsük a kisdiákokat délután is hosszú órákra a lecke fölé, inkább irány a játszótér, a focipálya, vagy éppen az otthoni közös játékok.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk