Active Beauty
Ne tegye pokollá a reggeleinket az iskola!

A nyugodt reggeli készülődés titkai

Ne tegye pokollá a reggeleinket az iskola!

Még csak most kezdődött el az iskola, van időnk belejönni a dolgokba – ha egyelőre ezzel nyugtatjuk magunkat, amiért reggeleink kész káoszok, akkor fogadja meg az alábbi tanácsokat, amelyek segítenek zökkenőmentessé tenni a nap kezdetét számunkra és a gyerekek számára egyaránt.

Készüljünk fel mentálisan a következő napra
Az iskola első napjaiban, de akár egy hosszabb szünet vagy betegség után is érdemes lelkileg felkészíteni a gyerekeket a következő napra, hogy elkerülhessük a reggeli hisztit. Sok kicsi számára ugyanis az iskola elég stresszes, és a legkevésbé se várják, hogy nap mint nap azért kelljen korán kelni, hogy időben odaérjenek. Beszéljünk hát a dolgok pozitív oldaláról! Mondjuk vasárnap délutánonként hozzuk szóba, hogy biztosan jó lesz újra látni a barátokat, milyen izgalmas programok lesznek a következő héten… A kisiskolásokkal beszélgessünk a sulis dolgokról az iskolába vezető úton is, hogy bármilyen felmerülő kérdés esetén megnyugtathassuk őket. Persze ahogy a gyerekek nőnek, egyre kevésbé igénylik az efféle mentális felkészítést.

MARADJATOK TŐLÜNK TÁVOL, ISKOLAI BETEGSÉGEK!

Küszöböljük ki a gardrób előtti veszekedéseket
A reggeli veszekedések nagy része azzal kapcsolatos, hogy gyermekünk nem hajlandó felvenni azt a ruhát, amit mi kikészítettünk neki előző este. Persze a legegyszerűbb az lenne, ha hagynánk, hogy a csíkos harisnyához felvegye a virágos szoknyát és a kockás blúzt, de ha nézni sem bírjuk az ilyen stílusbakikat, akkor folyamodjunk egy kompromisszumos megoldáshoz. Egy szett helyett ajánljunk opciókat gyermekünknek (amelyek mind megfelelnek az ízléses öltözködés szabályainak), aki ebből kedvére válogathat. Nincs veszekedés, nincs időhúzás, csak elégedett anyuka és elégedett gyermek.

Csomagolt vagy vásárolt tízórai?
A legtöbb gyerek szívesebben vesz magának tízórait az iskolai büfében, minthogy otthonról vigyen magával szendvicset. Ez főleg akkor van így, ha nem kérdezzük meg őket arról, hogy milyen tízóraira vágynak. Akárcsak a ruhák kiválasztásánál, a tízórai esetében is érdemes néhány opciót felkínálni, amelyek közül kiválaszthatják a kedvencüket – így legalább azt is elkerülhetjük, hogy kapásból valamilyen egészségtelen ételre voksoljanak. Ha túlságosan elfoglaltak vagyunk, és nincs időnk minden reggel tízórait csomagolni, akkor se érezzük magunkat rosszul: heti 1-2 alkalommal igazán választhatnak maguknak szendvicset a gyerekek az iskolai büféből.

Iktassuk ki a zavaró tényezőket
A gyerekek figyelmét egy pillanat alatt elterelheti valami. Bármi. A televízió, az okostelefon, a táblagép, egy játék…. Kapcsoljunk hát ki minden olyan dolgot, ami a reggeli sietségben gátolhatja a készülődést. Még egy ötperces mese megnézése is úgy lelassíthatja a folyamatokat, hogy totál feszülten vezetjük végig az iskolába vezető utat.

ÍGY VÁLHATNAK A GYEREKRAJZOK OTTHONUNK ÉKÉVÉ

Ne látszódjon rajtunk, hogy sietünk
Elég nehéz betartani ezt a tanácsot, de mégis meg kell próbálni… Elvégre biztosan észre vette már Ön is, hogy ha elhangzik otthon a “Siessünk!” szó, akkor a gyerekek teljesen szétesnek és még az átlagosnál is lassabban lehet őket indulásra bírni. Ha mi zavartak és idegesek vagyunk, akkor ők is dezorientálttá válnak. És különben is, még a legkisebb iskolás is tisztában van vele, hogy reggel sietni kell, akkor meg miért skandáljuk ezt?

Mentés