Menü

Interjú Jakabos Zsuzsanna úszóval

"A sikerélmények visznek előre"

Home » Életmód » Interjú Jakabos Zsuzsanna úszóval - 01.2018

A gyönyörű élsportoló, Jakabos Zsuzsanna igazán eredményesen zárta a múlt évet, s a nekünk adott interjúban azt is elmesélte, hogy milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan.

dm: Nagyon szép évet hagytál magad mögött, akár a sportteljesítményeket, akár a magánéletbeli változásokat nézzük. Te hogy látod?
Jakabos Zsuzsanna: Szerintem is! (nevet) Azt érzem, hogy rengeteg szuper dolog történt velem tavaly. Győrben rendezték meg az ifjúsági olimpiát, amelynek egyrészt sportági nagykövete lehettem, másrészt jó élmény volt látni, ahogy a várost, ahol élek, ellepik a sportolók. Aztán ott volt a hazai rendezésű világbajnokság, majd az országos bajnokság, amit sikerült tizenegy éremmel zárnom. És persze szintén szép emlék az esküvőm is…

Olyan esküvőd volt, amiről mindig is álmodoztál?
Érdekes, de valójában sosem álmodoztam az esküvőről. Nem arról van szó, hogy ne szerettem volna egyszer feleség lenni, egyszerűen csak maga a tervezés folyamata kimaradt az életemből. Akkor gondoltam át először, hogy mit is szeretnék, amikor már nyakunkon volt az esküvő. Nem vagyok egy királylány típus, így már olyan dolgokkal kapcsolatban is kétségeim voltak, hogy hogyan fogom kényelmesen érezni magam a ruhámban, vagy hogy egyáltalán hogyan fogom jól érezni magam. Utóbbi volt a legfontosabb, hogy ne csak a vendégek, hanem mi is komfortosan érezhessük magunkat. Szerencsére végül minden a lehető legjobban sikerült, a ruhám kifejezetten kényelmes volt, maga az esküvő pedig épp annyira laza, amennyire szerettük volna.

INTERJÚ SCHELL JUDIT SZÍNÉSZNŐVEL

Áruld el, mi a titkotok a férjeddel, hogy ugyanolyan jól tudjatok működni otthon, mint a medencénél?
Valójában nem sok minden változott az esküvővel, hiszen korábban is együtt éltünk, így nagy titokról sem tudok beszámolni. Szerintem azok, akik a magánéletben jól tudnak működni, edző-versenyző felállásban is jók. Kivételezni nem kivételezik velem, bár már többször jeleztem neki, hogy lehetne sokkal szigorúbb. Nem a férjem a legkeményebb edző, akivel valaha dolgoztam.

Négy olimpiával a hátad mögött, fejben készülsz már esetleg az ötödikre is?
Persze, szerepel a hosszú távú tervekben! Tokióban volt szerencsém már több világkupán is részt venni és nagyon szerettem a város hangulatát. A kvalifikáció azonban még odébb van, így egyelőre kisebb célokban gondolkodom.

Rengeteget vagy vízben, így nyilván extra ápolást igényel a bőröd. Milyen rutint követsz ezen a téren?
Mindig is nagyon száraz, érzékeny bőröm volt, így valóban még jobban figyelnem kell az ápolására. Imádom az olajokat, legyen szó egy jó kis jojoba-, mandula- vagy akár organikus kókuszolajról – utóbbi még a konyhában is bármikor felhasználható. Szerencsére Győrben az úszómedencét már nem tiszta klórral fertőtlenítik, de persze a sok vízzel való érintkezés így is megviseli a bőrömet. Egy bőrgyógyász szakember segített megtalálni a legmegfelelőbb termékeket, illetve alapvetően a természetes eredetű termékekben hiszek. Jelenleg is csak ilyen kozmetikumok sorakoznak otthon a polcomon.

Akkor, ha jól értem, a mindennapos szépségápolási rutinodban is a természetesség híve vagy?
A reggeli fürdőszobai köröm gyakorlatilag kimerül a fogmosás és az arcmosás kettősében, hiszen kora reggel járok edzeni. Az esti sminklemosás nem tartozik a kedvenceim közé, de lévén, hogy nagyon ritkán viselek sminket, ez nem mindennapos ügy nálam. Lefekvés előtt minden este tápláló arckrémet használok, illetve amire szintén nagy figyelmet kell fordítanom, az a hajam ápolása. Tizenöt éves koromig nagyon rövid frizurám volt – emiatt sokszor néztek fiúnak. Aztán szép lassan megnövesztettem, amit imádok, de a napi két hajszárítás megviseli a hajamat.

Még a női sportolók közül is kiemelkedsz csinos alakoddal. Mennyire ügyelsz az egészséges étkezésre?
Abszolút! Próbálom azokat a termékeket keresni, amikben nincsenek hozzáadott ízfokozók, színezékek, illetve tartósítószerek. Ha van időm, nagyon szeretek főzni, de persze napi két edzés mellett nem mondom, hogy ez minden nap szóba jöhet, inkább csak hétvégén. Szeretem az egészséges, finom, ugyanakkor tápláló fogásokat. Van, hogy hétvégén inkább előre főzök vagy épp sütök. Nagyon édesszájú vagyok, és szerencsére ma már rengeteg finom, egészséges süteményt lehet készíteni otthon is.

INTERJÚ FELMÉRY LILI BALERINÁVAL

A Kos csillagjegyében születtél. Mennyire vagy fejjel a falnak típus, amely erre a jegyre igencsak jellemző?
Volt már rá példa, hogy valaki ezt mondta nekem, de nem érzem azt, hogy az lennék. Sőt, szerintem sokkal átgondoltabb vagyok ennél a mindennapokban.

Ami viszont biztosan jellemző rád, az az erős önkontroll, hiszen másképp képtelenség lenne élsportot űzni.
Tény, hogy elengedhetetlen a sportban a kitartás, ahogy az is, hogy az ember tudja, hogy hol kell lennie a fókusznak. Mindig kisebb célokat tűzök ki magam elé. Nekem rengeteget jelent az, ha látom, hogy napról napra jobb vagyok, az apróbb sikerélmények visznek előre. Pozitívnak kell lenni – jómagam is törekszem erre folyamatosan. Éppen nemrég fogalmazódott meg bennem, hogy milyen hihetetlenül szerencsésnek mondhatom magam, hiszen tényleg azzal foglalkozhatok, amit imádok, és még meg is tudok élni belőle. Sokan nem mondhatják el ezt magukról.

Szoktál azon gondolkozni, hogy mi lesz veled, ha abbahagyod az úszást?
Mediátorként végeztem, így egy szakma mindenképpen van a kezemben – bár nyilván sok tapasztalatom még nincs. Egyelőre nem is tudom elképzelni, hogy ezt csináljam, de amondó vagyok, hogy soha ne mondd, hogy soha. A jógával biztos, hogy szeretnék a jövőben többet foglalkozni, jótékony hatását az úszásban is megéreztem. De azt hiszem, ráérek a jövőmmel akkor foglalkozni, ha már tényleg ott tartunk.

Fogadtál meg bármit a 2018-as évre?
Nem igazán szeretek nagy fogadalmat tenni. Amit elhatároztam, az az, hogy korán fogok lefeküdni, és szerencsére ezzel eddig nincs is gondom.

Ha jól tudom, nagyon szeretsz olvasni. Mi volt legutóbb az a könyv, ami nagy hatással volt rád?
Mostanában több könyvet olvasok párhuzamosan, de a legutóbbi olvasmányaim között volt Konrad Lorenz: Mentsétek meg a reményt című könyve, amit nagy érdeklődéssel olvastam.

Van esetleg olyan kedvenc filmed vagy sorozatod, amit bármikor szívesen nézel újra?
Nem vagyok nagy sorozatnéző, de idén megfogadtam, hogy ezen kicsit változtatok. Régi kedvencem a Csengetett, Mylord?

Gyakran posztolsz a kedvenc thai éttermedből. Van esetleg olyan thai fogás, amit otthon is szoktál magadnak készíteni?
Thai ételeket nem szoktam otthon készíteni, de nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az éttermet, mert így van egészséges opcióm arra az esetre, amikor nincs időm főzni. Például amikor Budapesten van dolgom.

MÉG TÖBB INTERJÚT OLVASNA? ITT BŐVEN TALÁL!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk