Menü

Interjú Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval

„AZ ANYASÁG INDÍTOTT EL AZ ÖNISMERET ÚTJÁN”

Home » Életmód » Interjú » Interjú Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval - 05.2020

Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktató, youtuber küldetésének érzi, hogy informálja a nőket a hormonmentes fogamzásgátlási alternatívák terén, valamint tudatosságot alakítson ki mindenkiben a testével kapcsolatban.

A változás benned kezdődik – szól a dm kampánya, amelynek te is résztvevője vagy. Mi volt az a változás az életedben, amire a mai napig nagy boldogsággal gondolsz vissza?

Nyilván több ilyen van az ember életében, de az enyémben az egyik legmeghatározóbb, minden szempontból az anyaság. Azt hiszem, ez indított el igazán a tudatosság és az önismeret útján. Sokat tanultam magamról, a párkapcsolatunk működéséről, szerepekről, munkamegosztásról, a nőiségemről, a motivációimról, és lényegében a küldetésem megtalálásában is ez segített.

INTERJÚ LENGYEL TAMÁS SZÍNÉSSZEL

A nulláról építetted fel termékenységtudat-oktatóként a vállalkozásodat. Ha újrakezdhetnéd, lenne bármi, amit már másképp csinálnál?

Van egy ilyen mondás, hogy az ember vagy győz, vagy tanul. Minden lépésre, kezdeti botladozásra úgy tekintek, mint tanulási lehetőségre. Nagyon piciben indultunk, szinte nulla tőkével. Visszatekintve talán jobban beosztanám, védeném a saját energiáimat, hiszen két kicsi gyerek mellett, éjszakákba nyúlóan készítettem például a weboldalunkat, és toltam bele minden energiámat a munkába, mígnem teljesen kimerültem. De én úgy látom, hogy ez az időszak minden kezdő vállalkozó életében jelen van. A fontos az, hogy aztán megtanultam magamra is figyelni és visszatöltekezni akkor is, ha nagy a lendület. Úgy látom, hogy minden nehéz helyzetből erősebben tudtunk kijönni, és ez sarkall vállalkozóként az állandó fejlődésre is. A férjemmel közösen visszük a vállalkozást, most már teljes munkaidőben velem dolgozik – én viszem a szakmai vonalat, ő pedig az operatív hátteret menedzseli. Természetesen voltak olyan helyzetek, amelyek akár anyagi veszteséggel is jártak. A lelkesedés és a küldetéstudat mellett rendkívül fontos a stratégiai tervezés, a tudatosság a vállalkozásépítésben is. Ezeket mind a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, és szerencsére mindenből tudtunk tanulni, fejlődni.

Javíts ki, ha tévedek, de látva a videókat, olvasva az írásokat, azt érezheti az ember, hogy számodra ez sokkal több, mint munka: igazi hivatás. Milyen visszajelzéseket kapsz?

Abszolút így van. Szerencsés vagyok, hogy megtaláltam a hivatásomat egy olyan területen, ahol a nőtársaimat segíthetem egy tudatosabb élet felé. És fantasztikus érzés, hogy ebben a követőim, a tanfolyami „tanítványaim” is megerősítenek. Szinte nap mint nap kapok visszajelzéseket, köszönőleveleket. Az egyikben például egy termékenységtudat-tanfolyamot végzett megírja, hogyan változott meg az élete azáltal, hogy ilyen mélyen megismerte a ciklusát, vagy hogy végre sikerült a vágyott baba, vagy amikor tanárok, szülők írják, hogy a videóim segítenek az őszintébb, nyíltabb párbeszédben a gyermekeikkel. Ezekből nagyon mélyen tudok töltekezni.

Hogy látod, a nők manapság mennyire mernek nyitottan beszélni egy ilyen intim témáról, amiről a Youtube csatornád is szól?

Úgy látom, hogy egyre nyitottabbak vagyunk. Egyre nagyobb az igény az őszinte párbeszédekre, a mélyebb ismeretekre, szomjazunk a hiteles információkra. A változás lassú, de zajlik szerencsére. És ez nemcsak a kis közösségi szinteken látszik, hanem már nagyobb cégek is beleállnak olyan témákba, amelyek pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna, például a kék színű menstruációs vér a reklámokban már cikinek számít, szinte a tabusítás szimbólumává vált. Ezek fontos lépések a nyíltabb kommunikáció felé. Persze nagyon sok változásnak kell még történnie rendszerszinten is, például a gyerekek, fiatalok szexuális nevelésében, de én látok folyamatos fejlődést ezen a területen, nagyon sok a szuper, alulról jövő kezdeményezés. És gyakorlatilag ezért hoztam létre a YouTube-csatornámat is, úgy érzem, hogy ezzel a magam szintjén hozzá tudok járulni a pozitív változáshoz.

A nőiesség megélésének útja számodra mindig is egyértelműen volt kikövezve?

Ó, dehogy! Ugyanúgy tele voltam kétségekkel, félelmekkel, tévhitekkel, küzdelmekkel, mint bárki más. Ráadásul nagyon konzervatív közegből jövök, ahol a menstruációról még csak-csak beszéltünk, de a szexualitás már nagyon tabunak számított. Például a gimnáziumi biológia órákon az emberi testig és a szaporodásig „véletlenül” el sem jutottunk. Viszont elég nyughatatlan típus vagyok, nagy a tudásszomjam és nem bírom, ha keretek közé szorítanak. Így mindig többet akartam tudni, mind saját magamról, mind a szexualitásról, mind a fogamzásgátlásról. Szépen, lassan leküzdöttem a saját korlátaimat, gátlásaimat. Így találtam a termékenységtudatra is és vált hivatásommá évekkel később.  

INTERJÚ HAVAS DÓRA GASZTROBLOGGERREL

Jelenleg a harmadik gyermekeddel vagy várandós, hogyan éled meg ezt a babavárást?

Úgy érzem, hogy tudatosabban készültem erre a várandósságra, mint az első kettőre. De ez abból is fakad, hogy eleve tudatosabban élem meg a testem működését. Az az óriási öröm ért minket, hogy most a két csodás kisfiunk után kislányt várok, így megélhetem azt is, hogy egy napon majd a kislányomak  átadhatom a tudásomat, és figyelhetem az ő kivirágzását. Felkészültebbnek érzem magam a szülésre is. Viszont a jelen helyzetben rengeteg a bizonytalanság a szülésekkel kapcsolatban is, napról napra változnak a feltételek a választott kórházunk részéről is, és nem lehet tudni, hogy mi lesz holnap vagy egy hónap múlva. Nem tudom, velem lehet-e férjem, mint a két kisfiunk születésénél. A 8. hónapba lépve ez természetesen megvisel. De igyekszem bízni abban az ősi erőben, ami bennünk, nőkben megvan: hogy világra tudjuk hozni a kisbabánkat bármilyen körülmények között.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk