Menü

4 tipp, ha nem iszik eleget a gyerek

Többé nem okoz gondot a folyadékpótlás

Home » Család » Gyereksarok » 4 tipp, ha nem iszik eleget a gyerek - 07.2019

Nagyon sok gyerek nem fogyaszt elegendő folyadékot, aminek akár komoly következménye is lehet, főleg ebben a nyári melegben. Az alábbi tippek viszont segíthetnek a probléma megoldásában.

Tudni kell, hogy 1 éves kortól napi 1 liter folyadékra van szüksége gyermekünknek. Amennyiben kevesebbet iszik, akár kiszáradhatnak a nyálkahártyái, ennek következtében pedig megnőhet a fertőzésveszély. Annak érdekében, hogy gyerekünk fitt és egészséges maradjon, elengedhetetlen, hogy egyensúlyban tartsuk vízháztartását. Ha viszont nem akar inni, akkor gyorsan kétségbe esünk. Ilyenkor kerülnek elő a különféle itatópoharak és cumisüvegek, annak reményében, hogy azokkal sikerrel járunk. Ezen felül megrohamozzuk a gyerekes ismerőseinket, hátha ők már rájöttek a titok nyitjára. De ha onnan sem jön megoldás a problémára, feltétlenül próbáljuk ki az alábbi tippeket.

1. tipp

Sose kényszerítsük gyermekünket ivásra. Inkább legyen mindig szem előtt az innivaló, és naponta többször kínáljuk meg vele. A gyerekek – és néha mi, felnőttek is – tudat alatt is tiltakozunk az olyan dolgokkal szemben, melyekről azt érezzük, hogy kötelezőek. Ha ilyen élményt társul az iváshoz, még ritkábban fog a gyerkőc önszántából a pohár után nyúlni. A ehetőséget kínáljuk fel neki több ízben kedvesen. Ha csak minden harmadik alkalommal elfogadja, máris beljebb vagyunk.

5 TIPP, HOGYAN TANÍTSUK MEG ORROT FÚJNI A GYEREKET

2. tipp

Néha már azzal is sikerrel járhatunk, ha nem egy egyszerű pohárból adjuk neki az innivalót, hanem egy színes, vicces mintákkal díszítettből. Sőt! Akár egyetlen szívószál is meghozhatja a kedvét, hiszen azzal rögtön játékosabb az ivás.

 

3. tipp

Ha gyermekünk egyszerűen nem hajlandó meginni a vizet, akkor adjunk neki vízzel hígított gyümölcsleveket vagy akár babáknak készülő gyümölcsteákat. Ezekből akár készíthetünk neki színes “koktélokat”, melyek szintén meghozhatják a kedvét az iváshoz.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

4. tipp

Amikor a napi folyadékmennyiségről van szó, sokan hajlamosak túlzásba esni azzal, hogy 2-3 liter víznél húzzák meg a határt. Pedig a folyadékigényt nem csak a csapból fedezhetjük. Adjunk bátran a kicsinek magas víztartalmú gyümölcsöket, zöldségeket, kompótot, hozzáadott cukor nélküli gyümölcspüréket vagy esetleg tejitalt. Utóbbi kettőt akár útközben is könnyedén tudják fogyasztani, így amellett, hogy változatosságot kínálnak, rendkívül praktikusak is.

Ezeket ajánljuk mi
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk