Menü

Lehet egy kicsit több?

Nem csak a súly számít

Home » Életmód » Psziché » Lehet egy kicsit több? - 05.2020

Tényleg az a tökéletes testalkat, amelyik a legtöbb lájkot kapja az Instagramon? Épp ellenkezőleg! Az ideális testsúlyunkat minden esetben az egészségünk határozza meg.

Fontos leszögezni: az internet az extremitások világa. Az egyik oldalon ultravékony influenszerek pózolnak a fotóikon behúzott hassal – amivel azt üzenik a rajongóiknak, hogy minél karcsúbb valaki, annál szebb. Az Európai Unió Kids Online felméréséből kiderült, hogy minden harmadik lány olyan tartalmakkal találkozik az interneten, amelyek egészségtelen éhezésre „inspirálják”. A másik oldalon plus size hírességek – mint Rebel Wilson – tesznek szert követők millióira. A teltkarcsú hollywoodi komikus-színésznő a karrierje kedvéért – „Mivel nevettethetném meg még jobban Önöket? Talán azzal, hogy egy kicsit meghízok” – még egy pluszréteget evett magára. Az egészségre mindkét véglet negatív hatással van, a túl sok és a túl kevés kiló is. A soványak hajlamosabbak a fertőzésekre és a csontritkulásra, mert ha lebetegszenek, a testük kevesebb tartalékból tud gazdálkodni. Ha az izmaink erősítése nélkül veszítünk sok kilót, az megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

INTERJÚ A BOLDOGSÁG SZAKÉRTŐJÉVEL

Ám a másik véglet is veszélyeket rejt magában, így a túlsúlyosság is az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező: elsősorban a túl vastag hasi zsírréteg okozhat komoly problémákat. A hasi elhízás lehetséges következményei között szerepel az agyvérzés is. Ehhez jönnek hozzá még a végtagproblémák és a fokozott rákveszély, plusz a túlsúlyosak körében gyakoribb a cukorbetegség. Erre időközben Rebel Wilson is nyilvánvalóan rájött. A Tökéletes hang színésznője a 2020-as évet az „egészség évének” kiáltotta ki, ezért most többet edz, és megpróbál lemondani a cukorról és az egészségtelen ételekről. Íme az eredmény néhány hónap után: jó pár kilótól megszabadult, de ettől se kevésbé vicces, se kevésbé nőies nem lett. Mindeközben az #eatingdisorderrecovery hashtag egyre népszerűbbé válik. Itt egykori diétafüggők posztjait lehet olvasni, akik arra motiválnak, hogy az evést pozitív dolognak éljük meg, és azt hangoztatják, hogy a saját testsúlyunk egy olyan valami, ami egyedivé tesz minket. Vagy ahogy egy Instagram-felhasználó fogalmazott: senki sem tartozik a társadalomnak egy bizonyos testsúllyal.

Az evés a barátunk

Ursula Vybiral táplálkozási tanácsadó, könyvszerző, fogyókúra-szakértő, az easy eating metódus kitalálója. Az interjúban elmagyarázza, hogy lehet egészségesen és önsanyargatás nélkül elérni a vágyott testsúlyunkat.

  1. Ön kidolgozott egy módszert, amivel elérhetjük és megtarthatjuk az ideális testsúlyunkat. Hogy működik ez a koncepció?

Az easy eating metódust 2006-ban fejlesztettem ki. Ez a módszer egy hosszú távú táplálkozási életmódváltást céloz meg, melynek középpontjában a súlycsökkentés és az újonnan megszerzett, könnyű testérzés áll, ami fogyókúra és az élvezetekről való lemondás nélkül érhető el.

  1. Ön azt vallja, hogy „fogyni csak evéssel lehet”. Mit kell ennünk ahhoz, hogy egészségesen fogyjunk le?

A fontos az, hogy az evésre ne mint ellenségre, hanem mint barátra tekintsünk. Azok az emberek, akik nem reggeliznek, általában kövérebbek. Azok, akik light termékeket esznek, ugyancsak. Azok, akik napi 5 alkalommal étkeznek, nehezebben fogynak le. Azok, akik lemondanak a csokoládéról és a borról, hamar feladják. Tehát: reggelizzünk, mondjunk le a köztes étkezésekről, fogyasszunk el egy jó ebédet, végül pedig egy könnyű vacsorát. Együnk jó szénhidrátokat, főzzünk gyakran – nem feltétlenül bonyolult dolgokat –, és iktassunk be néha-néha egy-egy időszakos böjtöt. Ellentétben azokkal a diétákkal, melyek során egy bizonyos időn át csökkentjük a kalóriabevitelünket, a táplálkozás megváltoztatása egy olyan folyamat, aminek sosincs vége, és ez egy jó dolog. A tudatos táplálkozás egy tudatos döntés: igen, az édesanyámnál megeszem uzsonnára a baracklekváros linzert, a malátakekszet viszont, amit a kávémhoz kínálnak, a csészealjon hagyom. Ha egy olyan testet akarok birtokolni, amit szeretek, akkor meg kell hoznom egy döntést. Szükség van erre a döntésre, ám a megvalósításhoz egy jó terv szükségeltetik. A tervet pedig tőlem kapják.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

  1. Hogy határozható meg az ideális testsúly?

Ezt a kérdést egyáltalán nem olyan egyszerű megválaszolni, mivel ez egy nagyon egyéni érzés. A testtömegindex (BMI) nem sokat segít ebben. Sokkal fontosabb, hogy milyennek szeretnénk magunkat látni, tehát: mely súllyal érezzük magunkat a legjobban a bőrünkben. Ez a legjobb és a legszebb énünk – hát nem erre vágyunk mindannyian? Hogy ezt most 60 vagy 70 kilósan érezzük, az már teljesen egyéni.

További tippek az ideális testsúly eléréséhez:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk