Menü

A „hormonikus” élet

Pezsgés egészségünkre

Home » Életmód » Egészség » A „hormonikus” élet - 04.2020

Tavasszal tombolnak a hormonok? De még hogy! Jó tudni, hogy mivel tudjuk támogatni a pajzsmirigyünk, a mellékvesénk és a többi hormontermelő szervünk megfelelő működését.

Az ember hormonális rendszere összetett képződmény, melynek működésében nem kevesebb, mint nyolc hormontermelő mirigy vesz részt. Sejtjeinek működését körülbelül 100 különböző kémiai hírvivő, hormon szabályozza, melyek a vér útján jutnak el a szervezet többi sejtjéhez. A hormonok minden percben szerveket és anyagcsere-folyamatokat irányítanak. A hormonmirigyek komoly munkával, folyamatosan korrigálják az egyensúlytalanságokat is – amiket káros anyagok, például a levegőben lévő szennyeződések is okozhatnak.

Csak akkor érezzük magunkat egészségesnek, ha ez a rendszer jól működik. Ha nem, akkor annak a vitalitásunk és az ellenálló képességünk látja kárát. Az egyensúly felborulása működési zavarokat és betegségeket idézhet elő – magyarázza Berndt Rieger belgyógyász. Az olyan tünetek, mint a magas vérnyomás, a fertőzésekre való hajlam vagy a depressziós hangulat, hormonális diszbalanszra utalhatnak. Ez sajnos elsősorban a nőket érinti, mert az ő hormonrendszerük bonyolultabb és mondhatni könnyebben megzavarható, mint a férfiaké.

MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL

Hormonlöket kora reggel

Reggeli üdvözlet – egy általános hormonstimulációs gyakorlat

Üljön le törökülésbe, és dúdoljon mély hangon. Ezek a hangok jussanak el a hasa alsó részébe is. 5 percig masszírozzon jázminolajjal egy tenyérnyi területet a bokája belső felén. Ez stimulálja a lépés a májmeridián kereszteződését, ami gondoskodik a nemi mirigyek, a mellékvese és a pajzsmirigy megfelelő energiaáramlásáról.

A lélek és a szelén

Berndt Rieger belgyógyász orvos a pajzsmiriggyel kapcsolatos tudnivalókról.

  1. Általánosságban véve milyen változások zajlanak tavasszal a hormonrendszerünkben?

Kevesebb pajzsmirigyhormonra van szükségünk, mert egyre melegebb van, és a nap aktiválja az agy szem fölötti részének irányítómirigyeit. Több D-vitamin is termelődik, ami által a hormontermelő mirigyek fittebbé válnak, valamint emelkedik a növekedési és nemi hormonok szintje. Az úgynevezett tavaszi fáradtság egyébként inkább egy tél utáni fáradtság, ami a megnövekedett hormontermelődés miatt sajnos gyakori jelenség.

  1. A lelkünk valóban a pajzsmirigyünkben „lakik”?

Részben. A pajzsmirigy a hormonjaival nagyon erősen szabályozza az emocionális átélést, és azt is meghatározza, hogy épp milyen erősnek érezzük magunkat – a mellékvesével együtt, amely készenlétben tart különböző érzelmi válaszokat, melyeket a stresszre adunk. A pajzsmirigy igen nagy befolyással van az idegrendszerre. Tulajdonképpen az idegrendszer és a hormonrendszer szoros kapcsolatban áll egymással.

  1. Érdemes rendszeresen megnézetnünk a vérünkben az olyan hormonális értékek szintjét, mint például a TSH-ét?

A laborértékek relevanciáját sokszor túlbecsülik. Mi magunk is könnyen megállapíthatjuk, hogy a pajzsmirigyünk vagy a mellékvesénk megfelelően működik-e: igen, ha a testhőmérsékletünk napszaktól és szituációtól függetlenül, szájban mérve 36,3 és 37,3 közé esik, és panaszmentesek vagyunk. Én a vérvétel helyett inkább egy pajzsmirigyröntgen elvégeztetését ajánlom.

EGYÜK MEG A NAPI VIZET!

  1. Hogy hat a jód és a szelén a hormonrendszerre?

A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek szüksége van jódra. A vérértékek azonban keveset árulnak el az anyagcsere funkcionális hatékonyságáról, viszont azt tudjuk, hogy hiány esetén a testhőmérséklet tartósan túl alacsony marad. Ám a szelénhiány, de még gyakrabban a vas- és a D-vitamin-hiány is blokkolhatja a pajzsmirigy hormontermelését.

További cikkek az egészségről:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk