Menü

Hódít a sharenting

Szülő vagyok, ezért posztolok!?

Home » Család » Gyereksarok » Hódít a sharenting - 11.2019

Szülők vagyunk, büszkék a gyermekünkre, ezért nap mint nap posztolunk róla képeket, videókat az Instagramra, a Facebookra és még ki tudja, hány online felületre. De valóban csak arról van szó, hogy boldogságunkban tesszük ezt, vagy valami más is van emögött? Lerántjuk a leplet a sharenting sötét oldaláról.

Mi a sharenting?

A közösségi média azért olyan sikeres, mert olyan felületet biztosít, ahol szinte mindenki mindent megoszthat másokkal. A túlposztolás csapdájába azonban nagyon könnyű beleesni. A „sharenting” az angol „share” (megoszt) és „parenting” (szülőség) szavak összeolvasztásából született és arra utal, amikor a szülő a közösségi médiában nem csak saját magával, de a gyermekével kapcsolatos információkat is folyamatosan megosztja. Bármennyire is tűnik úgy, hogy ez puszta büszkeség, valójában egészen már a mozgatórugója.

Egy amerikai kutatás szerint ugyanis az anyukák szülés után megváltozott testük és énképük miatti sebezhetőségüket, a gyermekük megszületésével megnövekedett felelősségérzetet és érzelmi instabilitást kompenzálják a sharentinggel. Az általuk megosztott felvételeken egy olyan képet vetítenek magukról és az életükről, amely nem valós, de amelyre nagyon vágynának. Számukra az információk megosztása egy megküzdési stratégia, hogy megerősítést, támogatást és minél több kedvelést, lájkot kapjanak.

ONLINE VAGYOK, ANYA!

Miért lehet veszélyes a sharenting?

Alapvetően nem is azzal van a baj, ha valaki időről időre megoszt egy kedves történetet a gyermeke mindennapjairól. Sokkal inkább azzal, ha olyan posztokat tesz ki meggondolatlanul, amelyekkel a saját gyermeke jogait sérti, például, ha személyes adatait – nevét, születésnapját, arcképét – teszi mindenki számára hozzáférhetővé. Innen ugyanis már csak egy kattintás, hogy valaki visszaéljen ezekkel az információkkal.

Kevesen gondolnak bele abba is, hogy a gyerek jellemző tartózkodási helyszíneinek – így az óvodájának, iskolájának, sportklubjának – bejelölése szintén segíti a kicsi beazonosthatóságát.  A gyerek életével kapcsolatos folyamatos posztolás súlyosan sértheti a gyerek magánélethez való jogát, és sajnos vezet online zaklatáshoz is.

Abban az esetben, ha egy nem létező, idealizált világot teremt a szülő gyermeke és családja köré a közösségi médiában, ugyan más jellegű, de hasonlóan komoly probléma merülhet fel. A családi fotók, a közösen megélt családi események, a családtagok köré szőtt legendák mind-mind részei a gyerekkori emlékeknek. Ezek a momentumok pedig azért lennének fontosak, mert összetartozást fejeznek ki és intimitást hordoznak. Ezt sérti nagyon durván, amikor valakinek a gyerekkora nem a családtagok emlékei és a közös élmények alapján áll össze, hanem valamelyik szülő sok-sok ember által követett közösségi média-profiljából.

Ugyancsak aggályos, hogy a folyamatosan az online világban élő szülők mintha menekülnének a jelenből, a valóságból. Ezáltal pedig nem hozzáférhetőek gyermekük számára. Mintha megfeledkeznének az „itt és most” fontosságáról, a gyermekkel együtt töltött pillanatok szépségéről, pedig a sok nehézség és felelősség mellett ebből is akad jócskán.

5 fontos tanács a biztonságos posztoláshoz

1. Gyermekünkről ne posztoljunk meztelen, a gyerek privát szféráját sértő, őt megalázó, sérülékeny helyzetben ábrázoló fotót.

2. Csak olyan képet posztoljunk, amelyet pár év múlva sem fog szégyellni sem ő, sem mi. Nagyobb gyerekek esetében mindig kérjünk tőle engedélyt, hogy kitehetjük-e a róla készült felvételt.

3. Ne akarjunk gyermekünk fotójával lájkokat és hamis népszerűséget vadászni! Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy  mit szeretnénk valójában a poszttal elérni: azt, hogy jó szülőnek lássanak bennünket, esetleg a szépségünket méltassák? Ha az egész rólunk szól, akkor hagyjuk ki ebből gyermekünket.

4. Ne posztoljunk intim helyzetben készült fotókat vagy a lakásunkból túl sok részletet láttató képet.

5. Mindig mérlegeljünk, hogy kikkel szeretnénk megosztani a fotóinkat. A gyerekről készült intim képek, portrék ugyanis csak a családra tartoznak. Alakítsunk ki számukra titkos csoportot és a személyes felvételeket csak ott osszuk meg.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk