Menü

Így tartsuk tisztán házi kedvenceinket!

Kisállatok bundájának ápolása

Home » Család » Így tartsuk tisztán házi kedvenceinket! - 04.2019

A legfontosabb tudnivalók a kutya, a macska és a házi nyúl bundájának, mancsának ápolásáról.

Kutya

A kutya ápolása nem csak esztétikailag fontos, hanem egészségének védelme szempontjából is nélkülözhetetlen. A kutyák rendszeres törődést igényelnek, ám attól függően, milyen fajtájú házi kedvencünk és hogyan tartjuk, eltérhetnek a teendők.

A szőrtípustól és az igénybevételtől függő gyakorisággal kell átkefélni minden kutya bundáját és a séták után mindig ellenőrizni kell, hogy nem ragadt-e a szőrükbe toklász, illetve kullancs. A legjobb néhány hetes korban elkezdeni a kutyus szőrének fésülését, kefélését, a bőr és a szőr egészségének és tisztaságának megőrzése és az elöregedett szőrszálak rendszeres eltávolítása céljából. A hosszú szőrű fajták esetén naponta vagy kétnaponta kell az alapos átfésülést elvégezni, míg a rövidszőrűek szőrét ritkábban, általában hetente is elégséges lekefélni.

HONNAN TUDHATOM ÉS MIT TEGYEK, HA MEGFÁZOTT A KISKEDVENCEM?

A kutyák tavasszal és ősszel vedlenek, vagyis évente kétszer cserélik ki tömegesen az aljszőrüket. Ilyenkor gyakoribb ápolást igényelnek. Gyakran elegendő szálirányban végigkefélni a kutya testét, de ha hullik a szőre, akkor előbb a szőrrel szemben is érdemes átkefélni. A szőrzet trimmelését és nyírását azonban jobb kozmetikusra bízni.

A kutyák fürösztését legalább havi rendszerességgel kell elvégezni. Ezt bízhatjuk szakemberre, de mi magunk is végrehajthatjuk. A leghelyesebb a fürösztéshez is egészen fiatal korban hozzászoktatni a kutyát, de ilyenkor különösen óvatosnak kell lenni, mert a kölykök bőre könnyen kiszárad. A fürdetés során ugyanis könnyen kioldódnak a bőrt és a szőrt védő zsírok és velük az omega-6 vitamin is, ezért utána akár hetekig is vakarózhatnak és korpázhatnak a kölykök, és ha rendszeres ismétlésekre van szükség, akkor a szőrük is fénytelenné válhat. Ezért ebben az életkorban a bunda átkefélését kell választani, és ha szükséges, mellette inkább csak vízzel ajánlott füröszteni a kölyköket. Ha ez nem elég, használható kölyöksampon vagy érzékeny bőrű kutyáknak ajánlott zab alapú, illetve allergiás kutyáknak gyártott gyógysampon is. A felnőtt kutyák esetén is jobbak a kímélő samponok, olykor pedig valamely gyógysampon használatára is szükség lehet, ha az állatorvos ezt ajánlja. Az emberi samponok használatát jobb kerülni. Az érzékeny bőrű vagy gyakran fürdetendő (pl. allergiás) állatok esetén a csak vízzel való fürösztés is megfelelő lehet, amit lágy víz esetén hetente kétszer is elvégezhetünk.

A kutyák mancsát rendszeresen ellenőrizni kell, különösen az ujjak közét, mert itt toklász, sár, kavics, üvegdarab, bogáncs és más sérülést okozó idegen anyag is megragadhat. Séták után, különösen télen, érdemes a kutyus tappancsait lemosni, és ha érzékeny a talpa, kenjük be vazelinnel vagy erre a célra kapható mancskrémmel.

háziállatok tisztántartása

Macska

A macskák rendkívül tiszta állatok, ezért ugyan kevesebb ápolást igényelnek, mint a kutyák, de annál nehezebb a kivitelezés, mivel sok macska minden ápolási folyamatnak ellenáll. A cicáknál is érdemes az összes ápolási feladatot már nagyon fiatal korban elkezdeni. A macskák rendszeresen tisztálkodnak, de különösen a hosszúszőrű fajták szőrét rendszeresen ki kell kefélni. A szőrápolást heti vagy akár napi gyakorisággal kell elvégezni, annak függvényében, hogy milyen hosszú a macska szőre.

Különösen hosszú szőrű cicáknál gyakori a tincsesedés. Ezeknek a bogoknak a kibontása nem könnyű feladat, speciális bontófésűre van hozzá szükség, de sok esetben jobb, ha szakemberre bízzuk az összecsomósodott szőr eltávolítását.

Ahogy melegszik az idő, a macskák is vedleni kezdenek. Ilyenkor a vedlés erősségének megfelelő gyakorisággal, akár naponta többször is érdemes átkefélni a cicák szőrét, különben saját maguk takarítják le az elhalt szőrszálakat, amelyeket lenyelnek. Ez sok bajt okozhat, amit jobb megelőzni.

A macskákat viszonylag ritkán kell fürdetni, de néha szükség lehet rá. Különösen akkor, ha veszélyes, maró vagy mérgező anyaggal kerültek kapcsolatba, amit mielőbb el kell távolítani a bundájukról. Emellett olykor a macskák is nagyon összekoszolódhatnak, vagy allergiássá válhatnak a szálló anyagokra, amit ajánlott rendszeresen lemosni a bundájukról.

TÖBB KEDVENCEK, TÖBB CUKISÁG

Házi nyúl

A nyulak nagyon tiszta állatok, a macskákhoz hasonlóan rendszeresen tisztálkodnak és meglehetősen sok és rendszeres foglalkozásra és gondozásra szorulnak ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak. A legfontosabb feladat a ketrecük tisztántartása, különben gyorsan összekoszolódnak. Napi több órás, ketrecen kívüli szabad mozgást is igényelnek.

Akár látható szőrhullás, akár nem, a nyulak bundáját legalább hetente át kell kefélni. Amikor pedig erős szőrhullást tapasztalunk, akár napi többszöri kefélésre is szükség lehet. Ez nagyon fontos teendő, mert a mozgáshiány miatt kialakuló tápcsatorna renyheség és a sok lenyelt szőr miatt akár a teljes gyomor- és béltartalom is egy sűrű, masszaszerű szövedékké állhat össze, és ez a gyomor és a belek súlyos működészavarát, fájdalmat, valamint az érintett bélszakaszok elzáródását is okozhatja. Hosszú szőrű típusoknál érdemes a szőrt vágni is, de ezt inkább bízzuk szakemberre!

A nyulaknál további fontos teendő a talppárna szőrzetének rendszeresen vizsgálata. Ha úgy látjuk, hogy az lekopott, kérges a bőre, vagy gyulladásos, tegyünk az állat alá egy puha szőnyeget.  Ha a bőr viszketését és korpázását észleljük, forduljunk állatorvoshoz, mert atkafertőzés vagy bolhaallergia állhat a háttérben.

Füröszteni nem kell őket.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk