Menü

Több kedvenc, több cukiság

Érvek a több állatka mellett

Home » Család » Kiskedvencek » Több kedvenc, több cukiság - 09.2018

Egyszerűnek tűnik a képlet: ha egy házi kedvenc X boldogságot okoz, akkor kettő, biztosan 2X mennyiségűt fog. Az pedig nagyon sok, nem igaz? Bár a valóság nem ennyire szimpla, végeredményben mégiscsak rengeteg pozitívummal jár, ha egynél több négylábú barátunk is vár otthon minket.

Több társaság nekünk

A háziállatok, különösen a kutyák és a macskák, hűséges barátok, és szeretetteljes társaságot nyújtanak. Mindig fel tudnak vidítani, vagy legalább megnyugtatni, ha rossz napunk van, így különösen jó érzés, ha többen is vannak, és akkor is van társunk, ha egyik kedvencünk épp egyedül szeretne inkább lenni.

KIS AJÁNDÉKOK NÉGYLÁBÚ KEDVENCEINKNEK

Több társaság nekik

Nem tudunk mindig otthon lenni, hogy szórakoztassuk és szeretgessük szőrös barátocskánkat, pedig ők is ugyanolyan társas lények, mint mi, emberek. Egy keményebb, hosszú órákat munkával, vagy elintézni valóval töltött időszak alatt pedig kedvencünk könnyen magányosnak érezheti magát. Több háziállat azonban társaságot jelent egymásnak: összebújhatnak, játszhatnak egymással, és nem esnek letargiába, amíg nem vagyunk velük.

Szocializáció nekünk és nekik

Az állatok számára is nagyon fontos a megfelelő szocializáció, ami, ha négylábúnk egyedüli kedvencként került hozzánk, hiányos lehet. Pedig érzelmi fejlődésükhöz és jólétükhöz elengedhetetlen, hogy interakcióba kerüljenek más állatokkal, illetve fajtársaikkal, és az ilyen tapasztalatokon keresztül nyitottabbá, magabiztosabbá és barátságosabbá váljanak. Ha otthon is van társuk, akkor átélhetik az állatok közötti kommunikációs élményeket. Sőt, a több házi kedvenc általában a gazdikat is szocializálódásra kényszeríti, hiszen a kutyusokat sétáltatni kell, mialatt más gazdákkal is találkozhatunk, friss levegőn, emberek között lehetünk. Többször fordulunk állatorvoshoz, többet járunk boltba állateledelért vagy játékokért, több állat esetében pedig még az is gyakoribb, hogy beiratkozunk velük oktatóiskolába.

HÁZIÁLLATOK ÉS ÚJSZÜLÖTTEK

Kiegyensúlyozottabb hangulat, jobb egészség

Már említettük, hogy több állat állandó társaságot és cukiságot jelent, azonban ezeknek a tényezőknek hasznos egészségügyi szerepe is van. A társaság tudata általánosságban is javítja hangulatunkat, míg a közös játékok megnevettetnek – a jókedv pozitív egészségügyi hatása pedig tudományosan bizonyított. Ezenkívül a közös játék és séták, vagy a miattuk lefutott körök több testmozgást jelentenek számunkra. Ezen tényezők összessége eredményezi, hogy több háziállat kevesebb stresszhez, alacsonyabb vérnyomáshoz és koleszterinszinthez, kiegyensúlyozott hangulathoz, illetve a depresszió, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatának csökkenéséhez vezet.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk