Menü

Házi kedvenceink is megfázhatnak

Ebből vehetjük észre, hogy baj van

Home » Család » Kiskedvencek » Házi kedvenceink is megfázhatnak - 01.2019

Tévedés, hogy csak az emberek lehetnek náthásak. A hideg idő beálltával házi kedvenceink is megbetegedhetnek, és rájuk is igaz, hogy ha már az első tünetek észlelésekor elkezdjük a kezelést, súlyosabb betegségeknek is elejét vehetjük.

Bár házi kedvenceink azt nem tudják elmondani, ha fáj a torkuk, a tüsszögés, köhögés és a nehezedő lélegzetvétel azonban általunk is könnyen felismerhető jelek. Legtöbbször elegendő az otthoni ápolás, a bőséges folyadékfogyasztás és az ágynyugalom, ám a kutyus vagy cica állapotától függően gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Ezekre a jelekre figyeljünk oda

Az első figyelmeztető jel, ha a kedvencünk viselkedése megváltozik. Ha ragaszkodóbbá, esetleg ingerlékennyé válik, vagy éppenséggel elvonul, és a szokásosnál jóval többet alszik, kezdjük gyanakodni.

Még inkább figyeljünk oda, ha kedvencünk még kölyök, mert a kicsik fokozottan veszélyeztetettek az alacsonyabb hőtermelés, a hiányzó zsírréteg és a még éretlen immunrendszerük miatt.

MILYEN PÓZBAN ALSZIK A KUTYUS?

Hogyan kezeljük a megfázást?

  1. Jó minőségű táplálékkal

A jó minőségű táplálék ilyenkor kiemelten fontos. A kutyák szervezete főként húsból állítja elő a C-vitamint, de cicáknál is javasolt a fehérjedús táplálék adagolása.

Ha nincs étvágyuk, a táplálékot a lehető legkívánatosabbá kell tenni a számukra, és naponta több alkalommal is fel kell kínálni nekik. Fontos azonban, hogy ne erőszakoskodjunk, mert azzal elriasztjuk őket.

  1. Megfelelő folyadékpótlással

Figyeljünk a bő folyadékpótlásra! Ha szükséges, fecskendővel juttassunk a szájába folyadékot.

  1. Meleg hőmérséklet biztosításával

Tartsuk melegen a négylábút, vackoljunk be neki a fűtőtest mellett, fekhelyét béleljük ki meleg pokróccal. Különösen a cicák kedvelik a meleget, náluk akár még melegítő lámpát is bevethetünk 5-10 percre.

  1. Inhalálással

A váladék oldására alkalmazzunk kamillateás inhalálást. Ez nem csak az embernél, a cicáknál és a kutyusoknál is hatásos. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy kedvencünkkel együtt betelepszünk egy pokróc alá, egy bögre gőzölgő tea mellé 5-10 percre.

HOGYAN BESZÉLGETNEK VELÜNK A KUTYÁK?

  1. Nyugodt környezet biztosításával

Csak annyit mozgassuk kedvencünket, amennyit nagyon szükséges. Betegség esetén az állatok is bágyadtak, aluszékonyak. Teremtsünk nekik nyugodt körülményeket a zavartalan pihenéshez.

  1. Hívjunk szakembert, ha szükséges!

Ha egy-két nap alatt nem javul kedvencünk állapota, vagy lázas, hőemelkedése van, ne késlekedjünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

  1. Amit semmiképpen ne tegyünk!

Semmiképpen se adjunk kutyánknak, cicánknak humán gyógyszert!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk