Active Beauty
Ezt árulja el rólunk a hajunk

Beszédes tincsek

Ezt árulja el rólunk a hajunk

A haj fontos szerepet játszik abban, hogyan ítélünk meg valakit elsőre, hiszen ez külsőnk egyik legszembetűnőbb része, és mint olyan, akarva-akaratlanul befolyásolja az első benyomást, amit alkotunk egymásról.

Ápolt vagy ápolatlan?

Kutatások is igazolják, hogy amikor először találkozunk valakivel, az összképet követően a szemét és a haját nézzük meg alaposabban. Ezt a következtetést vonta le egy ún. „eye-tracking” – avagy szemmozgás-követő – technológiát alkalmazó vizsgálatsorozat. A felmérés több érdekes dologra világított rá azzal kapcsolatban, mennyire befolyásolhatja a haj állapota és egészsége azt, hogy mások hány évesnek vagy milyen vonzónak látnak bennünket. A tanulmány szerint a kutatásban részt vevő hosszú, egyenes, egészséges és fényes hajú modellekről a tesztelőknek a tisztaság, a fiatalság és végül, de nem utolsó sorban az egészség jutott rögtön eszükbe. Antropológiai tanulmányok szerint a hosszú, egészséges, ragyogó haj a világ több kultúrájában is az egészséget és termékenységet szimbolizálja évezredek óta.

Az “eye-tracking” tanulmány adataiból világosan kitűnik, hogy nagy előnnyel indulhatunk, ha a hajunk jó állapotban van, hiszen ezzel eleve pozitív lesz a hozzánk való viszonyulás. A szép, ápolt hajkorona harmonikusabbá teszi egész megjelenésünket, kiemeli a szemet, a kellemes vonásokat. Ám a rossz állapotban lévő haj akaratlanul is felhívja magára a figyelmet, és eltereli azt viselője szépségéről. Így teljesen elrontja az összhatást.

HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM?

Mit árul el rólunk hajunk színe?

Akár barna, szőke, fekete vagy vörös a hajunk, több mindent árul el rólunk, mint gondolnánk. Mindenki ismeri az egyes hajszínekhez társított általánosító tulajdonságokat, és az ember akaratlanul is felveheti ezeket. Elég átgondolni, milyen jelzők társulnak leggyakrabban a hajszínekhez: okos barna, butuska szőke, tüzes vörös vagy titokzatos fekete.

A szőke haj a férfiak nagy kedvence, és akinek ilyen színű a haja, mindig a figyelem központjában lesz. Ez a hajszín extrém nőiességet, törékenységet feltételez viselőjéről, aki szereti is ezeket a tulajdonságokat kihangsúlyozni. A szőke haj azt jelenti a férfiak számára, hogy viselője nem szereti, ha szó nélkül elmennek mellette, épp ellenkezőleg: kihívásokra, flörtre kész és nyitott személyiség.

MILYEN HAJSZÍN ÁLL ÖNNEK A LEGJOBBAN?

A barna a leggyakoribb hajszín, ezért sokan túl átlagosnak és viselőjét igazi realistának tartják. Pedig egy csillogó mélybarna hajzuhatag csoda szép látvány! A barna lányokról azt tartják, hogy nagyon jó barátnők, megbízható feleségek, és olyan vonzó tulajdonságokat is társítanak hozzájuk, mint a kedvesség, megbízhatóság és intelligencia.

A vörös hajhoz rengeteg előítélet kapcsolódik. Sokan túl közönségesnek és feltűnőnek tartják. Persze nem mindegy, hogy természetes vörös vagy festett a hajkorona, mert míg előbbi pont  a természetes vadócsággal kapcsolódik össze, utóbbihoz sokan a feslettséget, kacérságot társítják. A vörös hölgyekről általában az a kép él, hogy szenvedélyesek, lobbanékonyak, de éles eszűek is, kreatívak, ugyanakkor kiszámíthatatlanok, szeszélyesek, ezért nehéz velük az élet.

A fekete hajú nő tiszteletet parancsol, határozottságával, egyben titokzatosságával, egyéniségével veszi le a lábáról a férfiakat, akik számára eleinte megközelíthetetlennek tűnhet. Mivel a sötét hajszín markánsan keretezi az arcot, és megkeményíti a vonásokat, tudni kell viselni. Ahhoz, hogy jól álljon, valóban azonosulnunk kell vele, és magunkénak kell éreznünk.

Hajunk vészjelei

Hajunk nem csupán külső megjelenésünk meghatározó része, de egészségi állapotunk tükre is. Az elvékonyodott, töredezett, fényüket vesztett hajszálak kimerültségre és vitamin-, valamint ásványianyag-hiányra, az immunrendszer gyengülésére és bizonyos betegségekre utalhatnak.

Ha korpásodással küzdünk, érdemes jobban szemügyre venni a korpát. A száraz, fehéres színű korpásodás inkább B-vitamin hiányára, a fejbőr hideg okozta károsodására vagy valamilyen hajápoló anyaggal szembeni érzékenységre utalhat, míg a sárgás, zsíros tapintású korpa fokozott faggyútermelődésről árulkodhat. Utóbbi hátterében gombásodás, valamint hormonális, esetleg idegrendszeri okok állhatnak.