Menü

Törődés minden árnyalatnak

Milyen színű a haja? Így ápolja!

Home » Szépség » Frizura » Törődés minden árnyalatnak - 09.2018

Léteznek persze általános hajápolási tanácsok, trükkök és szabályok, azonban azt is el kell mondani, hogy a különféle hajszínek különböző ápolást igényelnek. Nézzük, mit tegyünk, hogy egészségesen tartsuk természetes, ősz vagy festett hajkoronánkat.

Természetes hajszín

Ha tetszik saját hajszínünk, és nem festjük be, máris előnyben vagyunk, hiszen nem rongáljuk azt különféle vegyszerekkel. Azonban hátradőlnünk sem szabad, mivel a többi károsító külső hatás ugyanúgy éri hajszálainkat. Bár különleges színvédő és színmegújító termékekkel nem kell vacakolnunk, azért mindig használjunk a hajtípusunknak megfelelő sampont és balzsamot, és amikor csak tehetjük, hagyjuk hajunkat magától megszáradni. Ha pedig szárítjuk, figyeljünk oda rá, hogy ne forró levegővel tegyünk azt. Noha nincs szükségünk rá, hogy gyakran fodrászhoz járjunk, azért ne feledkezzünk el hajunk szükségleteiről. Természetes színű hajjal is ajánlott két-három havonta meglátogatnunk fodrászunkat, hogy minél tovább megőrizzük annak egészségét.

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

Festett szőke haj

A festett szőke haj igényli a legtöbb törődést, hiszen a vágyott szín eléréséhez meg kell fosztanunk hajszálainkat a pigmentektől, ezt pedig a festékben lévő, igencsak károsító anyagok, az ammónia és a hidrogén-peroxid érik el. Festés után ajánlott két napot várni a hajmosással, hogy a fejbőrön lévő természetes olajok visszatérhessenek, és időt kell hagynunk a hajszálakon lévő kutikuláknak is bezáródni. Annak érdekében, hogy a festés általi károsodást csökkentsük, egy héttel festés után végezzünk mélyápoló kezelést. Erre az egyik legjobb anyag a kókuszolaj. Melegítsünk fel egy-két evőkanálnyit, és fésűvel oszlassuk szét hajunkon, majd 15 perc után mossunk hajat. Három-négy hét után a szőke szín hajlamos megfáradni, így ha nem havonta festjük, ruházzunk be egy hamvasító vagy színmegújító samponra, hogy újra ragyogóvá tehessük szőke tincseinket.

Hajfestés és hajmosás között érdemes két napot várni a szín megőrzése érdekében

Festett barna haj

Mivel a legtöbbek természetes hajszíne a barna paletta valamely árnyalatának felel meg, ez az egyik legkevésbé káros hajfesték. Sőt, mivel a tövek is kevésbé ütnek el festett színünktől, a legkevesebb törődést is ez igényli. Hajfestés után azonban a barnánál is érdemes két napot várni, mielőtt megmosnánk. A festett barna színek hajlamosak narancssárgás árnyalatot felvenni a hetek múltával, erre fantasztikus házi megoldás a kávés pakolás. Főzzünk le egy erős kávét, fésüljük bele hajunkba, majd 15 perc elteltével mossuk meg. Ha nincsenek őszhajszálaink, a festett barna szín akár 10-12 hétig is bírja újabb festés nélkül, ha azonban őszesek töveink, festessük úja őket 6-8 hetente.

Festett vörös haj

A festett vörös hajat rendszeresen karban kell tartanunk. A piros színmolekulák a legnagyobbak, így ezek csúsznak ki legelőször a hajszálakból, tehát a vörös hajszín fakul ki a leggyorsabban. Festés után emiatt legjobb egy hetet várni a hajmosással, és utána is az az optimális, ha hetente egyszer iktatjuk be. Ha nem bírjuk, tiszta vízzel öblíthetünk a hét közben, vagy használhatunk száraz sampont is. Vörös haj esetében nagyon fontos, hogy minden hajmosásnál vörös szín ápolására fejlesztett termékeket használjunk, hogy minél tovább megőrizzük az árnyalat ragyogását. Ha gyakran formázzuk a hajunk hajvasalóval, sütővassal vagy hajszárítóval, figyeljünk oda, hogy mindig használjunk valamilyen hővédő terméket is, mert a meleg még jobban felgyorsítja a fakulást. Vörös hajunkat a fakulás gyorsasága miatt 4-5 hetente ajánlott újra festeni.

A TÖKÉLETES HAJ TITKA

Ősz haj

Igazán jól nézhet ki egy szépen ápolt, természetesen ősz frizura, azonban, mivel hajszerkezetünk is változik az őszüléssel, a mindig szép eredményhez meg kell változtatnunk hajápolási rutinunkat is. Mivel hajszálaink vesztenek melanin tartalmukból, rugalmasságuk is csökkenhet, hajlamosabbak lehetnek a töredezésre, és sebezhetőbbé válhatnak az UV-sugarakkal szemben is. Emiatt ajánlott minden este alaposan átfésülni hajunkat, hogy eloszlassuk rajta a fejbőrben termelődött olajokat, ezzel segítve, hogy megmaradjon a ragyogása. A hajra rakódott szennyeződések sokkal láthatóbbá válnak az ősz hajszínen, így hetente egyszer adjunk egy kis szódabikarbónát vagy almaecetet samponunkhoz, hogy alaposan megtisztíthassuk a szálakat a rárakódott anyagoktól. Az UV-sugárzás miatti sárgulástól pedig erős napsütésben védjük hajunkat kalappal vagy kendővel.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk