Menü

Nyaralásra fel!

Hajápolás a nyaralás alatt

Home » Szépség » Szépségápolás » Nyaralásra fel! - 07.2018

Mialatt mi pihenünk és élvezzük a napsütést, a hajunkra kimerítő időszak vár. Csak a megfelelő ápolás segíthet rajta – nyaralás előtt és után is.

 

Hogyan készítsem fel a hajam a nyaralásra?

Az egész éves kíméletes ápolás ilyenkor extrán meghálálja magát. Az egészséges hajban ugyanis kevésbé tesz kárt a nap, illetve a sós vagy épp klóros víz. Mindenesetre legkésőbb egy hónappal a nyaralás előtt el kell kezdeni intenzíven ápolni a hajat. „A hidratálás mindennek az alfája és az ómegája – mondja Yvonne Scheibelreiter, az osztrák dm minőségoktatója. – A speciális szilikonmentes hajápoló balzsamok gondoskodnak róla, hogy a haj hosszú távon hidratált maradjon.” A nap okozta károsodást az is segíthet megelőzni, ha nyaralás előtt vágatunk egy kicsit a hajvégekből. Mivel ez a legidősebb és legmegviseltebb része a hajunknak, ráadásul a szerkezete is károsodott, így túlságosan ki van téve a káros hatású betolakodóknak. „Ha ideális ápolást szeretne biztosítani, használjon minden nap tápláló hajvégápoló olajat” – javasolja Yvonne Scheibelreiter.

 

Az egészséges étrend is segít felkészíteni a hajat a nyári igénybevételre. A C- és E-vitamin, valamint a béta-karotin belülről erősítik a hajat.

Hogyan védjem a hajam a naptól?

Míg a bőr – legalábbis rövid ideig – meg tudja védeni magát a naptól, a hajat semmi nem óvja az UV sugárzástól, így az akadály nélkül meg tudja támadni a hajban található pigmenteket. Az eredmény: töredezett, fénytelen haj, ami sokat veszít rugalmasságából is. Ezen csak az előzetes ápolás segít. A napvédő faktoros speciális ápoló spray-k védőréteggel látják el a hajat. További előnyük, hogy a haj így hosszú távon hidratált marad. Ha nem akar kockáztatni, viselhet kalapot, sapkát vagy kendőt, amelyek nemcsak a hajat, hanem az érzékeny fejbőrt is védik.

 

FRUFRU, AHOGY A SZTÁROK VISELIK

 

Festetem a hajam. Mire kell figyelnem?

A festett hajnak nyáron különleges ápolásra van szüksége. Az UV-sugarak a világos és a sötét hajat is kifakítják. A klór és a sós víz roncsolják a haj külső hámrétegét és elvonják a pigmenteket.

Így a haj porózussá és fénytelenné válik. A szőkéknek különös figyelmet kell szentelniük a hajuknak. A festett haj és az úszómedence nincsenek jóban egymással. A klóros víz olyan fémeket tartalmaz, mint a réz és a magnézium, amelyek a világos hajat zöldre színezik. Ezért a legjobb megoldás, ha a fejük a víz fölött marad vagy úszósapkát viselnek.

Aki viszont alámerül, annak színvédő ápolásra van szüksége sampon és balzsam formájában. Ezek megakadályozzák, hogy a pigmentek kimosódjanak a hajból, ugyanakkor értékes tápanyagokkal látják el a sérült részeket. Yvonne Scheibelreiter azt javasolja, hogy használjunk naponta többször napvédő spray-t. „Ezek többnyire UV-védelmet biztosítanak, illetve olajat és hidratálókomplexumot tartalmaznak.”

Milyen az ideális strandfrizura?

A legjobb, ha feltűzzük a hajunkat. Így kisebb felületet tud támadni a nap, és nem utolsósorban a nyakunk is jól szellőzik. Fogja hátra a haját és kösse lófarokba vagy kontyba. Legyen óvatos a hajgumikkal. Ahol megszorítják a hajat, ott megtörhet. Ezért jobb, ha hajcsattal vagy hajtűvel rögzíti a frizuráját. Nyáron a fonott copfok is nagyon praktikusak. „Ha kibontjuk a hajfonatot, máris kész a hullámos tengerparti frizura, ami tökéletes a nyári estékre – mondja Yvonne Scheibelreiter. – Csak egy kis sós vizes spray-t kell gyengéden a nedves hajba masszírozni és kész is.”

Nyaralás előtt vagy után menjek fodrászhoz?

A válasz egyszerű: attól függ. Hajat vágatni: igen. Hajat festetni: nem. Ha a hajvégekből vágatunk nyaralás előtt, akkor a hajunk ellenállóbb lesz a káros külső hatásokkal szemben és sok bajt előzhetünk így meg. Ám a hajfestést halasszuk inkább a nyaralás utánra.

Zoé Karapetyan, Schwarzkopf Creator zoekarapetyan.com

»Hogy megvédjem a hajam, nyáron hagyom mindig magától megszáradni, és intenzíven ápolom is. Kétszer mosom meg samponnal, utána pedig hajmaszkot használok, amit 10–15 percig hagyok rajta. Végül pedig balzsamot viszek fel rá, hogy könnyebben ki tudjam fésülni.«

Hogyan védjem a fejbőrömet a napsütéstől?

Minél vékonyabb szálú a haj, annál védtelenebb a fejbőr. És sajnos nem tart sokáig, hogy leégjen. Ha meg akarja úszni ezt a fájdalmas élményt, akkor a csinos kis kalap mellett csak a napvédő krém segíthet. A napsütés, valamint a klóros vagy sós víz kombinációja a fejbőrt még jobban megviseli, mint a hajat. A speciális hidratálómaszkok, amelyek hatékony ápoló összetevőket, például aloé verát, glicerint, panthenolt és hialuronsavat tartalmaznak, újra egyensúlyba hozzák a fejbőrt. Egy kis masszázs segít, hogy az összetevők könnyebben bejussanak a fejbőrbe. És jól is fog esni!

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

 

A hajam nyár végére mindig száraz és fénytelen. Mit tehetek?

Nem csoda, hogy nyáron a haj veszít a fényéből. Mivel nem tudja megvédeni magát, külső segítségre van szüksége. A haj 90 százalékban fehérjevegyületekből áll, a maradékot pedig zsír, pigmentek, ásványi anyagok és víz teszi ki. Az UV-sugarak képesek megváltoztatni ezeket a fehérjevegyületeket és tönkretenni a pigmenteket. Az eredmény: fénytelen, töredezett haj. Ehhez jön még a hőség, amely a haj kevéske víztartalmát is elvonja.

A sós víz sincs jó hatással a hajra. Ha nem öblítjük ki a hajunkat édesvízzel, miután a tengerben fürödtünk, akkor a víz elpárolog, a feloldódott sókristályok viszont a hajban maradnak. Az itatóspapírhoz hasonlóan kiszívják a nedvességet és a faggyút, és kiszárítják a hajat. Az apró sókristályok úgy működnek, mint a nagyító, azaz felerősítik az UV-sugárzás hatását. A klóros víz szintén rendkívüli módon szárítja a hajat és megváltoztatja a haj színét. Ezért nyáron különösen fontos a tápanyagokban gazdag, hidratáló hajápolás.

Az antioxidánsokat, fehérjéket, ceramidokat és keratinokat nagy mennyiségben tartalmazó koktélok belülről táplálják a hajat, kisimítják a megviselt hámréteget és újra fényessé teszik a hajat. A haj regenerálásához elegendő rendszeresen balzsamot, és hetente egyszer hajpakolást alkalmazni. Az alkoholt és szilikont tartalmazó termékeket amúgy is ajánlatos egész évben kerülni. Ám ilyenkor egy időre a hajvasalót és a hajszárítót is szabadságolhatjuk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk