Active Beauty
Egy kis gyógynövényismeret

Egészség természetesen

Egy kis gyógynövényismeret

Manapság rendkívül divatos saját kezűleg előállítani a natúrkozmetikumokat. És bárki részt vehet az elkészítésükben a kisgyerekektől a hobbi­ kertészeken át a karrierjüket építgető hölgyekig.

A boszorkányokról sok-sok legenda kering. Többek között azt is regélik róluk, hogy a főzeteikhez szükséges gyógynövényeket éjszaka, ködös időben ássák ki, általában a sűrű erdő legmélyén, és a legjobb, ha ezt teliholdnál teszik. Ez fura klisé, aminek nincs túl sok köze a modern gyógynövénytanhoz a zöldkozmetikaés gyógynövény-pedagógus Elisabeth Schaider szerint: „A valóságban a virágokat és a gyógynövényeket jobb szép időben szedni, és a legideálisabb akkor begyűjteni őket, ha már 3-4 napja nem esett csapadék. Az illóolajok ugyanis ilyenkor tudnak a legteljesebben kifejlődni.” A napszak megválasztásának van jelentősége, az viszont mindegy, hogy a hold melyik fázisában van a növénygyűjtés idejében. „Délelőtt, kevéssel azelőtt, hogy a déli nap elkezdene tűzni az égről. Ez a legjobb szüretelési időszak a legtöbb növény számára” – mondja a szakértő.

LÉLEGEZZEN MÉLYEKET!

A natúrkozmetika gyerekjáték

Schaider 2015 óta üzemelteti a wildwuchsnatur.at platformot, melynek fő küldetése, hogy segítsen az érdeklődőknek belevágni a biokozmetikumok otthoni elkészítésébe, és erősítse az ajtónk előtt termő természeti kincsekkel kapcsolatos tudatosságot. Ehhez rendelkezésre állnak különböző kurzusok is, melyeken a kisgyerekektől egészen a tapasztalt gyógynövényszakácsnőkig mindenki megtalálhatja a számítását. „Sokan ma már nem tudják, hogy hogy kell bánni a növényekkel, és ezen változtatni kell. Sok érdeklődő túlságosan bonyolultan közelítené meg a témát. Pedig nincs ehhez szükség se drága felszerelésre, se vaskos receptkönyvekre” – mondja az agrár- és növénytudomány szakon diplomázott szakértő. A teljesen hagyományos kerti növények és néhány alapkellék a drogériából – mint a kiváló minőségű olívaolaj, kókuszzsír, szódabikarbóna vagy méz – elegendő ahhoz, hogy csodás ápolószerek készülhessenek a boszorkánykonyhánkban. Főzőedények, megtölthető üres lekvárosüvegek vagy szórófejes flaskák szinte minden háztartásban megtalálhatók.

Csupán 30 perc havonta

Az időráfordítás is csekélyebb, mint gondolnánk. Elisabeth Schaidernek nincs ahhoz fél óránál többre szüksége egy hónapban, hogy elkészítse ápolószereit. A kezdők ötórás alaptanfolyamon tanulhatják meg a legfontosabb szabályokat és recepteket. Annak, hogy az ilyen tanfolyamok iránti kereslet nőttön-nő, több trendhez is köze van, melyek a jövőkutató intézet szerint leginkább a jelen korunkhoz kötődnek. Ehhez tartozik az egyediségre való törekvés, az erősödő környezet- és egészségtudatosság, valamint a kreatív alkotás öröme, és az, hogy szívesen készítünk el dolgokat mi magunk. Elsősorban azok számára, akik a szakmájukból adódóan sok időt töltenek a számítógép előtt, kiváló kikapcsolódást jelent a kertben végzett fizikai tevékenység, a gyógynövénygyűjtés és a befőzés – így a kozmetikumkészítés is. És ha eközben még olyan fenntartható termékek is születnek, melyek széppé varázsolják készítőjüket, az csak fokozza az élményt.

 

Szépség az ablakpárkányról

De hol találhatunk olyan hozzávalókat, melyek kényeztetik a hajat, a bőrt és a testet? „Mindenhol” – Schaider meggyőződése szerint. Nem szükséges hozzá távol eső erdőrészeket átkutatnunk vagy trópusi kerteket fosztogatnunk. Sok alapanyagot kényelmesen, otthon is megtermeszthetünk, még akkor is, ha csak egy balkon vagy egy ablakpárkány áll ehhez rendelkezésünkre. „Az olyan konyhakerti fűszernövények, mint a zsálya, a citromfű, a borsmenta és a kövirózsa, ősszel is remek alapanyagául szolgálnak különböző kozmetikumrecepteknek – osztja meg velünk Schaider. – Akinek pedig egy igazi kert áll rendelkezésére, most például almát, tökféléket, cukkinit, répát vagy őszi málnát is szüretelhet, vagy olyan kerti növényeket is felhasználhat, mint a rózsa, a homoktövis vagy a körömvirág. Lándzsás útifüvet és csalánt is találunk még sok réten, és ezek is egészen bámulatos hatással rendelkeznek.” Nagyon fontos, mondhatni alapvető szabály, hogy csak olyan növényeket használjunk fel kozmetikumkészítés céljára, amiket a tányérunkon is szívesen látunk, és amiket egyértelműen azonosítani tudunk.

Szárításra fel

Ha összegyűjtöttük a kívánt hozzávalókat, akkor vagy azonnal dolgozzuk fel, vagy ha később használnánk fel, akkor szárítsuk meg őket. Ehhez Schaider egy lenkendőt feszít a ruhaszárítójára, és erre fekteti rá a gyűjtött kincseket. Általában elég néhány nap egy meleg, fényvédett helyen ahhoz, hogy a gyógynövényekből távozzon a nedvesség. Szárítás közben meg is kell forgatni őket. Ha a növénykék zörgősre száradtak, tépkedjük le óvatosan a leveleiket. Egy zárt edényben tárolva, a kártevőktől és a nedvességtől gondosan elzárva, a növények egész évben felhasználhatók. A tárolási helynek minden megfelel, ahol szárazság és sötétség van, és ahol valamelyest állandó hőmérséklet uralkodik.

Ezzel szemben a kész natúrkozmetikumot ajánlott a hűtőszekrényben tárolni, mert ezek nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert. „A legtöbb alapápolószert olyan villámgyorsan és egyszerűen el tudjuk készíteni, hogy akár felhasználás előtt frissen is kikeverhetjük őket” – magyarázza Elisabeth Schaider, és rögtön el is árul nekünk néhányat a kedvenc receptjei közül.

Körömvirág­ kenőcs

HOZZÁVALÓK:

  • 1 marék friss körömvirág
  • 200 ml olíva- vagy napraforgóolaj
  • 20 g méhviasz

ELKÉSZÍTÉS: Melegítsük fel az olajat egy edényben, adjuk hozzá a virágokat, majd pürésítsük. Forraljuk fel a főzetet, s főzzük alacsony lángon 30 percig. Kapcsoljuk le a tűz- helyet, és hagyjuk lefedve állni 24 órán keresztül. A következő napon újra for- raljuk fel, és főzzük további 30 percig alacsony lángon. Szűrjük le az olajat, és melegítsük a méhviasszal együtt egy edényben addig, míg az megolvad. Keverjük jól össze, és öntsük egy tégelybe.

TIPP: A kenőcs 6 hónapig eltartható. Gyors segítséget nyújt az irritált, száraz bőr- nek, segíti a sebgyógyulást, csökkenti a gyulladást és ajakápolónak is kiváló. Babák bőrén is használható!

Folyékony almadeó

HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek. reszelt alma
  • 100 ml desztillált víz
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1⁄2 apróra vágott
  • vaníliarúd

ELKÉSZÍTÉS: Keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk egy éjszakán át állni a hűtőszekrényben. Ezt követően szűrjük le, töltsük egy kicsi szórófejes flakonba, és tároljuk a hűtőszekrényben. Kb. 2-3 hétig eltartható.

TIPP: Kiválóan használható frissítő arcvízként is.

A KAMILLA CSODÁJA