Menü

Gyógynövények: Egy marék egészség

Home » Életmód » Egészség » Gyógynövények: Egy marék egészség - 05.2017

Gyógyfüvek hormonok helyett és gyógyteák antibiotikum helyett. A természetben sok hétköznapi panaszra találunk gyógyírt, ahogy a kozmetikai termékekben is egyre gyakrabban találkozhatunk levelek, virágok és gyökerek kivonataival. Íme sorozatunk első része a gyógynövényekről!

Kapar a torok, lázad a gyomor, az idegek remegnek vagy a szervezet ellenálló képessége gyengült meg. „Tipikus mindennapos gyötrelmek, amiket első körben gyengéd gyógymódokkal próbálunk orvosolni.” Az alsó-ausztriai gyógynövénykutató hölgy többéves tapasztalattal rendelkezik a természetes hatóanyagok használatát illetően és szívesen veti be őket a legkülönbözőbb területeken. „Ha megfelelően alkalmazzuk őket, a gyógyfüvek kíméletesen, de hatásosan gyógyítanak, és sok esetben okos kiegészítői lehetnek egyéb gyógymódoknak.”

Nem véletlen, hogy a növénygyógyászat tradícióját évezredeken át továbbadták. Már Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa is használt növényi hatóanyagokat páciensei kezelése során. „Kedvenc növényei egyike a krétai oregánó volt, amit természetes szüléssegítőként alkalmazott. Az idős krétai nők még ma is esküsznek rá, hogy a vízben vagy borban felfőzött krétaioregánó-felöntések a szüléseket nagyban megkönnyítik” – magyarázza a gyógynövénykutató. Még Harry Potter történeteiben is feltűnik ez a növény. Ezekben a gyógynövény egy mágikus varázsital hozzávalója, ami sérüléseket, sebeket és vérzéseket gyógyít.

A növénygyógyászat vezéralakjai

A középkorban a klasszikus gyógynövénygyógyászat központjai elsősorban a kastélyok voltak. Bingeni Szent Hildegárd apátnő 12. századi gyógyszerreceptjeinek egy részét a mai napig nagy becsben tartják. Négyszáz évvel később Paracelsus doktor növényekkel és gyógyvizekkel kísérletezett.

„A természet a legjobb gyógyszertár” – így vélekedett Sebastian Kneipp is. A tiszteletes élete során több mint negyven növény gyógyerejét vizsgálta és hatásos gyógyszereket készített belőlük.

Régi tudás új köntösben

„A modern gyógyszerkutatás is elkezdett ismét régi receptúrákkal kísérletezni. Egyre inkább elismerik az összefüggést ezen biológiai összetevők és alkalmazási területük között, azt, ami évszázadokon át magától értetődő része volt a népi gyógyászatnak” – meséli Marion Mohrmann, az osztrák dm munkatársa.

Az eredmény az úgynevezett fitoterápia – ez a szakterület olyan növényi gyógyszerekkel foglalkozik, melyeket időközben tudományosan is megvizsgáltak: „Ami minőségüket és hatásosságukat illeti, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelniük, mint a szintetikus gyógyszereknek, antibiotikumoknak vagy fejfájás-­csillapítóknak.” A növényi kivonatokat már nem csak gyógyszerként használják. „A házi gyógyszertárban a teák mellett drazsék, fürdőadalékok, valamint kenőcsök is megtalálhatók. Emellett a kozmetikai és az élelmiszeripar is feldolgoz növényeket és gyógyfüveket.”

A mezőn és a drogériákban

„A 40 000 tudományosan is bevizsgált növényfajtából nálunk kb. 200-at használnak gyógynövényként” – magyarázza Marion Mohrmann, az osztrák dm munkatársa. Sok friss gyógynövény illatozik ilyenkor tavasszal a mezőkön, és csak arra várnak, hogy felfigyeljünk rájuk. Például a százszorszép vagy a pitypang feldolgozatlanul is finom ízt ad salátáinknak, spenótételeinknek vagy egyszerűen tea formájában is fogyaszthatjuk őket.

Egy tipp Marion Mohrmanntól: „Természetesen mi magunk is szedhetünk gyógyfüveket vagy a saját kertünkbe is ültethetünk belőlük. Speciális workshopokon is megtanulhatjuk ennek módját. Ennél egyszerűbb kihasználni a drogériák növényigyógyszer-kínálatát.”

Sokoldalúan alkalmazható gyógyfüvek

 

Adagolás:

Egy adag teához elegendő egy csipet szárított gyógynövény, pont annyi, amennyit két ujjunkkal fel tudunk belőle csippenteni. Ezt ¼ liter forrásban lévő vízzel leforrázzuk, lefedjük, nehogy az éteri olajok elpárologjanak belőle, és 10 percig állni hagyjuk. A grammban megadott adatok félrevezetőek lehetnek, mert a gyógyfüvek különböző súlyúak.

Felfrissülés:

Az aromás növények, mint a citromfű, menta vagy bazsalikom kiváló alap­anyagai lehetnek egy frissítő üdítőitalnak: egy kancsóba öntsünk fél liter hideg vizet és tegyünk bele egy növényágat. A gyógynövény tartósítása szárítással történik. Kössünk össze 10–20 ágat és akasszuk fel fejjel lefelé egy száraz, meleg, árnyékos helyen. Kb. egy hónap alatt megszárad a növény. Ekkor a növényt részeire felvagdossuk, szétmorzsoljuk és üve­gekbe vagy papírzacskókba téve sötét, száraz helyen tároljuk, míg nem használjuk fel.

Alkalmazás:

Teánk ízét szárított gyümölcsökkel és bogyókkal is feldobhatjuk: szárítsunk a sütőben ribizlit, áfonyát, bodzabogyót és almát, és adjuk a teakeverékünkhöz. A tiszta gyógynövénytea – például a palástfű – kiválóan alkalmas fürdőadaléknak. Egy nagyobb adag fűből főzzünk egy csésze teát és öntsük a fürdővízbe az erős főzetet. A leforrázott teamaradékot újrahasznosíthatjuk: egyszerűen feltesszük a bőrre és beborítjuk tiszta kendővel. A hársfa vagy az orvosi szemvidítófű kiválóan alkalmasak erre a célra.

Mentés

Mentés

Mentés

Májusi gyógynövények

Most virágzanak és fejlődnek:

Galagonya
A rózsafélék családjába tartozó növénynek a virága, a levelei és a bogyói is felhasználhatóak, támogatják a szív, a keringési és az idegrendszer működését és kedélyjavító hatásúak is.

Lándzsás útifű
A növény már régóta kedvelt köptető-alapanyag. A népi gyógyászatban ezenkívül még a sebgyógyulás elősegítésére is használják.

Palástfű
A tea operációk után regenerálja a testet, valamint néhány női betegség gyógyítására is alkalmazzák. Terhesség alatt csak akkor használjuk, ha előtte orvossal konzultáltunk.

Csalán
A belőle készült tea nemcsak vértisztító, hanem kiváló vasforrás is. Energiában gazdag ételeket főzhetünk belőle vagy egyszerűen a smoothie-nkba is belekeverhetjük.

Százszorszép
A növényből készített szirup, amit víz és barna cukor felhasználásával állítanak elő, tavaszi energiafeltöltőként alkalmazható, valamint nyugtató és harmonizáló hatása is ismert. Százszorszépből és méhviaszból nagyon egyszerűen keverhető seb- és gyógykenőcs.

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk