Active Beauty
Csalán: ezért szereti most mindenki ezt a gyomnövényt

Gyógynövény

Csalán: ezért szereti most mindenki ezt a gyomnövényt

Ki ne találkozott volna már a csalán fájdalmat okozó szőreivel? Ennek ellenére ismét egyre kedveltebb ez a gyomnövény: a természetgyógyászatban már régóta alkalmazzák a gyógyító hatása miatt. Ezen kívül a konyhában is remekül hasznosítható ez a gaznövény. Nem utolsósorban a csalán fontos szerepet játszik a fajok sokféleségében: kb. 50 pillangófaj hernyói táplálkoznak a leveleivel.

Mire használják a csalánt?

Hasznos és sokoldalú tulajdonságainak hála, a csalán már régóta egy sokra tartott növény: mielőtt feltalálták a hűtőszekrényt és társait, a vajat, a halat és a húst csalánlevelekbe tekerték be. Ezáltal megakadályozták a kórokozók elszaporodását, továbbá frissen tartották a húst (a csalán antibakteriális hatása tudományosan is bizonyított). Textilanyagokat, például az úgynevezett szegény emberek vásznát is a növény rostjaiból szőtték, illetve azzal festették be. A lótenyésztésnél előszeretettel keverték a csalán száradt és őrölt részeit a zabhoz. Ha te is tartasz tyúkokat, akkor biztosan megfigyelted már, hogy a tollasok is gyakran kaparják ezeket a tápláló magvakat. Környezettudatos kertészek csalánból készült trágyát használnak, vagy a belőle készült főzetet használják a levéltetvek eltüntetésére. A természetgyógyászatban és a konyhában is ismét egyre kedveltebb ez az ehető gaz.

Csalán: hatás és tápanyagok

A csalán rengeteg fehérjét tartalmaz (hasonlóan a hüvelyesekhez), és egy igazi vitaminbomba: a levelei a fejes salátánál sokkal több tápanyagot tartalmaznak – többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, illetve A- és C-vitamint. Főleg az új hajtások gazdagok tápanyagokban. Magjaikban E-vitamin és linolsav található, és egy fontos, többszörösen telítetlen zsírsav (Omega-6).

A teljes növény – a levelektől a gyökerekig – használható gyógyítás céljából. A csalán a természetgyógyászatban olyan betegségek kezelésére alkalmazható, mint a köszvény, a reuma (ehhez is van egy tudományos tanulmány), a hólyag- és vesepanaszok. A csalántea továbbá vízhajtó hatású. Ezért esküsznek sokan a csalánteára a tavaszi kúra során. (Vigyázat: várandósság alatt nem ajánlott a tea fogyasztása, mert méhösszehúzódásokat okozhat!)

Tipp: A szárított levelekből készített tiszta csalánteának gyakran kellemetlen az aromája. Inkább friss leveleket főzz meg, vagy adj némi reszelt citromot a szárítottakhoz, ezáltal jobb lesz az íze.

Csalán: receptek és konyhai trükkök

Egyre több vadon élő gyógynövény tér ismét vissza a konyhába – így a csalán is.

Így kell feldolgozni a csalánlevelet


Friss levelei a spenótéra hasonlítanak, és nagyon egyszerűen feldolgozhatók. Salátát is készíthetsz ennek a vadon élő gyógynövénynek a leveleiből: ehhez két-három másodpercre mártsd forró vízbe (ezáltal tönkremennek a csalánszőrök), majd jéghideg vízzel hűtsd le a leveleket. A rövid forrázás után apróra vághatod, majd megtöltheted vele a raviolit, a quiche-t, de akár készíthetsz belőle kenyérfeltétet, fűszeres mártogatóst vagy galuskát is. Tojásos és tészta ételekhez is remekül illik a csalán. Az alábbi receptet nyugodtan vedd alapul, mindössze a medvehagyma helyett a csalán legyen a hozzávaló: Medvehagymás túrógombóc: egy egyszerű, vegetáriánus recept.

Így használd fel a csalán magját


A magoknak mogyoró ízük van. Közepesen meleg sütőben pirítsd meg őket 15 perc alatt, aztán egyszerűen szórd rá a vajas kenyérre, a salátára vagy a müzlire. A smoothie vagy a pesztó is remekül ízesíthető a ropogós magvakkal.

Fájdalommentes szedés: tippek a csalán learatásához

A csalán a nitrogénben gazdag talajt szereti. Saját kertedben épp ezért találkozol vele főleg a komposzt közelében. Ha a természetben szeretnéd gyűjteni, akkor lehetőleg olyan helyeket keress, melyek távol vannak az autóutaktól, a lakó- és ipari övezetektől, ott ugyanis kevésbé szennyezettek. Amiről sose feledkezz meg: a konyhai használat előtt mindig alaposan mosd meg a növényt.

A csalán szedésének legideálisabb időpontja a tavasz. A fiatal hajtások ekkor a legfinomabbak. Ha később is szeretnél gyűjteni, akkor csak a felső négy levelet arasd le. A közhiedelemmel ellentétben nem lehetsz biztos abban, hogy a fiatal hajtások nem csípnek. Virágzáskor egyébként a legfájdalmasabb a csípés. Szedéskor mindenféleképpen viselj kesztyűt.

A nőstény csalán magjait az első fagyokig tudod gyűjteni: egyszerűen vágd le a virágokat, és az ujjaiddal simítsd le a magokat. Tipp: egy éjszakáig tedd félre a virágokat, így azok némileg elhervadnak, és már nem csípnek annyira.

alverde sampon gyorsan zsírosodó fejbőrre, bio csalánnal és citromfűvel

Megvásárolom most a dm online shopján.