Active Beauty
Gyermektelen boldogság

Úgy döntöttél, hogy nem vállalsz gyermekeket?

Gyermektelen boldogság

Gyermek nélkül nem lehet teljes életed? Ez nagyon egyoldalú gondolkodás, hiszen sok pár vagy nő, aki tudatosan dönt úgy, hogy nem vállal gyermeket, igenis lehet boldog. Ennek pedig számos oka van.

Minden megváltozik egy gyermek születését követően. De mi történik, ha valaki egyáltalán nem akarja ezt a változást? Soha nem akartál gyereket vállalni? Soha nem hallottad azt a bizonyos sokszor emlegetett “óra ketyegést”? A tény az, hogy sok pár gyermek nélkül is nagyon boldog.

Sajnos sokan nem akarnak hinni azoknak a pároknak, és különösen azoknak a nőknek a boldogságában, akik nem akarnak gyereket vállalni, nekik gyakran kell igazolniuk döntésüket. Ez pedig nem fair, hiszen a családtervezésnek magánügynek kell lennie! Ha neked, mint olyan nőnek, aki tudatosan választotta ezt az utat, jó érvekre van szükséged ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra világossá tedd a körülötted élők számára, miért döntöttél így, hát mutatjuk a válaszokat.

7 SZOKÁS, AMI JAVÍT A PÁRKAPCSOLATUNKON

8 OK, AMIÉRT AKKOR IS BOLDOGOK LEHETÜNK, HA NINCS GYERMEKÜNK

Az életmodelleket nem lehet összehasonlítani

Minden ember más és más, megvan az egyéni DNS-ünk, személyes ujjlenyomatunk, saját szemszínünk és ezáltal az elképzelésünk is a személyes boldogságról és kiteljesedésről. Az életben tehát semmi sem általánosítható, különösen akkor nem, ha egy olyan fontos kérdésről van szó, mint a családalapítás.

Modern anyai eszmék – milyen magas a léc?

A családonkénti gyermekek száma az elmúlt évtizedekben csökkent, ezzel szemben az elvárások a szülők és az utódok felé talán még inkább megnőttek. A szülés előtti jógaóráktól a kisgyermekkori nevelésen át a tökéletesen megszervezett születésnapig az anyák igazi, nagy teljesítményű „cégekké” váltak, akiknek mindent tökéletesen kell csinálniuk. Legalábbis gyakran így diktálja a társadalmi nyomás. Nem csoda, hogy a mentális terhelés sok anya életére negatív hatással van.

A gyermektelen boldogság nem önzőség

Azok a nők, akik nem akarnak gyereket vállalni, csak magukra gondolnának? Az ilyen előítéletek durvák, és sajnos újra és újra hallani őket. Mindenekelőtt azonban szögezzük le, hogy az ilyen kijelentések teljesen tévesek. Pont az ellenkezője igaz: azok a nők vagy párok, akik szándékosan gyermektelenek maradnak, nemcsak maguknak tesznek szívességet, hanem potenciális gyermeküknek is.

Ha belső hangjukkal ellentétben családot alapítanának, érzelmileg instabilak lennének, esetleg szoronganának, vagy titokban boldogtalanok lennének. Nem hiába merült fel egy ideje az „anyaságot megbánó” téma. Itt azok a nők szólalnak meg, akik nyilvánosan bevallották, hogy sajnálják, hogy anyák lettek.

Még az a nő is, aki nem akar gyereket vállalni, mindig nő marad

Ki mondta, hogy a nők csak a gyermekvállalás révén válnak igazán nővé? A nőiesség és az anyaság társítása ősi, de súlyos hibákhoz vezetett. Minden nő, aki nőnek érzi magát, nő is, és ezen még egy gyerek sem változtat. A nők a gyermekek révén válnak anyákká, de a nő nő marad. Ilyen egyszerű az egész.

LEGYEN BÉKÉS A PIHENÉS!

„Csak” párnak maradni szülők helyett

Aki megtalálta a nagy szerelmet, az is teljes mértékben és mindenekelőtt osztatlanul szeretné élvezni ezt. Pontosan ez tesz boldoggá sok párt, még gyermek nélkül is. Csak ti vagytok egymásnak és ápolhatjátok a kapcsolatotokat. Szép ötlet, nem igaz?

Szülői szeretet: mit fog hiányozni?

A szülők és gyermekek közti szeretet egyedülálló, leírhatatlan és sok anyuka és apuka számára a világ legnagyobb boldogsága. Igen, gyermekek nélkül nem ismerhetik meg pontosan ezt a fajta boldogságot, ez igaz, ennek ellenére hiányozni fog valami az életükből? Fontos kérdés, hogyan lehet kihagyni valamit, amit nem is ismerünk? Továbbá mi a helyzet a párod iránti szeretettel? Ez is abszolút elegendő lehet, a szerelemről nem lehet vitatkozni. A statisztikák azt mutatják, hogy a szülők boldogsága a második gyermek után rohamosan csökken, és ez gyakran elváláshoz vezet.

Gyermek és karrier

Sokak számára a szakmai siker érzelmi kiteljesedést jelent. De mi van, ha jön a baba? Ezután megkezdődik a gyermek és a karrier közötti egyensúly megteremtése, amely lehetséges, de természetesen nem könnyű folyamat. A helyzet az, hogy a dolgozó szülőket gyakran sok stressz éri.

Boldog gyermektelen = magányos idős?

“Később egyedül leszel”, gyakran mondogatják olyan nőknek, akik nem akarnak gyereket vállalni. Mindezt helytelenül, mert sok esetben a gyermek nélküli pároknak vagy egyedülállóknak nagyobb a baráti köre, és amikor a gyerekek később kirepülnek, társadalmi szempontból éppen ez kerül előtérbe. Ettől eltekintve hány olyan család van, ahol a gyerekek felnőttként külföldre költöznek vagy éppen más okokból ülnek az idős szülők az idősek otthonában látogatás nélkül? A magány ellen nincs garancia. Csak te magad dolgozhatsz rajta!