Active Beauty
Fókuszban a férfibőr

Bújjon ki a bőréből!

Fókuszban a férfibőr

Néha igazán problémás tud lenni, megvannak a gyenge pontjai, és az egyensúlyából is hamar kibillenthető. Fókuszban: a férfibőr.

A bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy a férfiak az erősebbik nem táborát erősítik: a természet masszívabb, ellenállóbb bőrrel ajándékozta meg őket, mely nem igényel annyi ápolást, mint a nőké. „Nagyjából 20%-kal vastagabb a bőrük, és más kötőszövet-szerkezettel is rendelkezik” – mondja Nicolaus Sandor bécsi bőrgyógyász. Ennek köszönhetően a nap, a hideg és a szárazság se kezdi ki olyan mértékben. Jobban megköti a vizet, melynek következtében a férfiak bőre mindig kicsit feszesebbnek tűnik, és körülbelül tíz évvel később kezd el öregedni, mint a hölgyeké. Ám a férfibőr se kizárólag előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. „A magasabb tesztoszteronszint következtében a faggyúmirigyek körülbelül 30%-kal több faggyút termelnek, ami tágabb pórusokat és problémásabb bőrt eredményez” – mondja Sandor.

AZ ÁPOLT FÉRFI

És ehhez jön még a napi borotválkozás tortúrája. Egy férfi nagyjából 16 000-szer borotválkozik életében. És minden egyes alkalommal fennáll a veszélye annak, hogy a bőr kisebb vagy nagyobb mértékben irritálódik. Az egészségtelen életmód és a nem jól megválasztott ápoló termékek kiszáríthatják és pikkelyessé tehetik. Aki azt gondolja, hogy bőven elég néha-néha a partnere krémes tégelyéből egy csöppnyi hidratálót az arcára kennie, az jobban teszi, ha inkább a nemének megfelelő ápoló termékeket választ, melyeket az egyes bőrtípusok igényeire szabva fejlesztettek ki. Ezzel érhet ugyanis csak célt.

Borotválkozás utáni égő érzés

Jóllehet a borotválkozás utáni irritáció a nedves borotválkozás velejárójának tűnik, ez mégsem törvényszerű. Az ok maga a borotválkozás: vagy az alkalmazott technika rossz, vagy a borotva pengéje életlen már. Orvosi körökben a jelenséget pseudofolliculitis barbae néven emlegetik. Ez egyszerű, kellemetlen kipirosodást jelent, melyet általában gyulladás is kísér, s mely többnyire közvetlenül a borotválkozás után és különösen gyakran a nyaki részen alakul ki. Néha kiütések is kialakulhatnak, melyek több napig viszketnek és égnek.

Nicolaus Sandor bőrgyógyász ekképp magyarázza: „Képzeljük el, hogy minden borotválkozáskor a bőr legfelső rétegét lehántjuk, vagy legalább felsértjük. Ennek a rétegnek az a funkciója, hogy az alatta lévő újraképződő és még élő bőrt védje. Ennek a védőrétegnek az eltüntetésével az irritáló anyagok könnyedén bejuthatnak a bőrbe, és károsíthatják azt.” Ha már ezen sorok olvasása közben is viszketni kezd a bőre, akkor előállunk egy jó hírrel is: a borotválkozás utáni irritáció nemcsak gyorsan kezelhető, de a megfelelő ápolással meg is előzhető.

ÓDIVATÚ ELŐÍTÉLETEK

Borotválkozás előtt:

Készítse elő a bőrt. A nedves borotválkozás előtt mindenképp érdemes erre a lépésre is pár percet szánnia. Ha ideje engedi, tegyen az arcára egy nedves-meleg törölközőt, és hagyja rajta pár percig. Ez kinyitja a pórusokat, és felpuhítja a szakállszőröket. Idő szűkében használhat borotvahabot, szappant vagy zselét is, viszont arra figyeljen, hogy ezeknek a szereknek ugyancsak időre van szükségük ahhoz, hogy a hatásukat ki tudják fejteni. Egy borotválkozás előtti olaj vagy borotvaolaj is segíthet. Ez védőréteget képez a bőrön, és gondoskodik arról, hogy a penge probléma nélkül tudjon siklani. Ezzel minimalizálja a sérülésveszélyt.

Élezze meg a pengéket. Legyen szó egyszer használatos borotváról vagy netán speciális borotvakésről: ha nem kellően éles, az irritáció biztosan garantált. Az életlen pengék csak tépik a szakállszőröket ahelyett, hogy szépen levágnák azokat, ami bizony fájdalmas sérüléseket okozhat.

Borotválkozás közben:

Figyeljen a szőrnövekedés irányára. Ezzel kapcsolatban tulajdonképpen egy szabályt érdemes szem előtt tartania: mindig a szőrnövekedéssel megegyező irányba húzza a borotvát! Mivelhogy ez a leggyakoribb oka a szőrtüszők begyulladásának és a szőrszálak benövésének. Kivételt azokon a területeken tehetünk, ahol nem sikerült tökéletesen a borotválkozás. Ezeken a pontokon a szőrnövekedés irányával ellentétesen végezzük el a korrekciót.

Tipp: ne nyomja rá a bőrére a borotvát!

Borotválkozás után:

Ápolás. Miután meleg vízzel lemosta a borotválkozás maradványait, a bőr ápolása következik. Az, hogy melyik termék a legalkalmasabb erre a célra, bőrtípustól függ. Azok a termékek, melyek alkoholt és parfümöt tartalmaznak, több bőrtípust is irritálhatnak. Ezek helyett válasszon inkább gyulladásgátló after shave balzsamokat, melyek ápolják és meg is nyugtatják a bőrt. „Az olyan ápolószerek, mint az aloé vera, a panthenol vagy – akinek a bőre szereti – a körömvirágkenőcs, kiváló bőrnyugtatók” – mondja Nicolaus Sandor.

Tipp: Amikor a borotválkozás utáni irritáció látható és érezhető, jót tesz a bőrnek a hűtés – hideg vízzel vagy jégkockákkal, melyeket egy tiszta ruhába csavarunk.

APA ÉS FIA A NAGYVILÁGBAN

Problémás, zsíros bőr

Valóban több férfi szenved a zsíros, problémás bőr jelenségétől, mint nő, és ez a kellemetlenség a tinédzseréveiken túl is elkíséri őket. Mivel az ő esetükben a faggyúmirigyek gőzerővel termelik a faggyút. Ez összefüggésbe hozható az alkoholos italok és a gyorséttermi ételek nagyobb mennyiségben való fogyasztásával is, az esetek többségében mégis a hormonok felelnek a problémáért. „A zsíros, problémás bőrért közvetett módon a tesztoszteron hormon tehető felelőssé, és elkíséri a férfiakat addig, amíg ennek a hormonnak a szintje el nem kezd csökkenni” – mondja a bőrgyógyász. Egy kevés faggyúra minden bőrnek szüksége van. A férfiak esetében viszont olyan mértékű a túltermelés, hogy az zsíros, fénylő arcbőrt és tág pórusokat eredményez. A baktériumoknak ez remek táptalaj, remekül érzik magukat egy ilyen közegben, és gyorsan el is szaporodnak. Egy jelentős pozitív tulajdonsága azonban mégis van a zsíros bőrnek: lassabban öregszik.

A zsíros bőr helyes kezelése:

A zsíros, problémás bőr tüneteinek kezeléséhez tisztítsuk és ápoljuk rendszeresen azt. Ezzel eltávolíthatjuk a felesleges faggyút, és kitisztíthatjuk az eltömődött pórusokat.

 • Habzó tisztaság. Minden reggel és este mossa meg bőrét egy gyengéd, nem zsírosító mosakodógéllel.
 • Fertőtlenítés. A tisztításhoz naponta egyszer használjon egy alkoholmentes arcvizet, mely lehetőleg antibakteriális tulajdonsággal is bír.
 • Hidratálás. A könnyű hidratálófolyadékok és gélek gondoskodnak arról, hogy a bőr ne zsírosodjon vissza azonnal, ráadásul mattító hatással is rendelkeznek.
 • Ledörzsölés. A heti egy alkalommal végzett radírozás kitisztítja a pórusokat, és eltávolítja az elhalt hámsejteket.
 • Mattító maszkok. Az aktív szenet és timföldet tartalmazó maszkok matt hatást kölcsönöznek az arcbőrnek.

Nagyon érzékeny, száraz bőr

A káros környezeti hatások, a munka-magánélet egyensúly felborulása, az élvezeti szerek fogyasztása és természetesen a napi borotválkozás még az erős férfibőrt is igénybe veszi. Ha pedig még agresszív ápolószerekkel is sokkoljuk bőrünket, az érzékeny bőr irritálódhat. Feszül, viszket, ég és dehidratálttá válik. A rosszul megválasztott ápolószerek megtámadják a bőr savas védőrétegét, melynek következtében a szaruréteg lipidállománya (zsírsejtállománya) kisebb lesz, és a bőr védekezőképessége jelentősen csökken. A természetes zsírréteg elvékonyodása száraz bőrt eredményez, mely gyorsabban és korábban öregszik. Az érzékeny bőr ápolása sok gyengédséget és odafigyelést igényel.

Az érzékeny bőr helyes tisztítása:

 • Spórolás. A túlzásba vitt ápolás is árthat. A kevesebb sokszor több.
 • Alkoholmentes. Léteznek olyan tisztító gélek és after shave-ek, melyek nem tartalmaznak alkoholt.
 • Belső értékek. Lehetőleg használjon pH-semleges termékeket.
 • Feltöltés. Bőrét lássa el bőségesen nedvességgel, ezzel megelőzve a kiszáradást. A hidratáló emulziók a legmegfelelőbbek erre a célra.
 • Allergénmentesen. Az érzékeny bőr lehetőség szerint ne érintkezzen szintetikus tartósítószerekkel, parfümöt tartalmazó szappanokkal.
 • Ne túl forrón. Az érzékeny, száraz bőrt kizárólag langyos vízzel szabad mosni.