Menü

Fő a védelem!

Hegyen, vízen és városban is.

Home » Szépség » Szépségápolás » Fő a védelem! - 08.2018

Mindegy, hogy a tengerparton vagy a városban időzünk éppen: a káros UV-sugárzás mindenhová elkísér minket.

Hegy

Minél magasabban vagyunk, annál erősebb napsugárzásnak van bőrünk kitéve.

Minden méterrel, amivel magasabbra kerülünk, egyre ritkább lesz a légkörben az a védelmező levegőréteg, ami az UV-sugarakat szűri ki a napsugarakból. Minél magasabban vagyunk, annál veszélyesebb. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy 100 méterenként körülbelül 20 százalékkal növekszik a sugárzás erőssége. A gleccsereken és a sípályákon a fény ráadásul vissza is verődik. Minél közelebb vagyunk a csúcshoz, annál nagyobb fényvédő faktoros napvédőt kell használnunk. Ezen kívül a fejünket is védeni kell fejfedővel, a szemünket napszemüveggel, az ajkunkat pedig fényvédő ajakápolóval.

Tipp: Mivel túrázás közben izzadunk, 2-3 óránként újra be kell kennünk magunkat napvédővel.

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

 

Város

Hétköznap se feledkezzünk meg a napvédő krémek használatáról!

Még az autók színezett ablaküvegein keresztül is elér bennünket a napsugárzás UV-A sugarainak 60 százaléka. A nap által okozott károk 80 százaléka 30 éves korunk előtt fordul elő, és nemcsak napozás közben, hanem egész egyszerűen, amikor a szabadban vagyunk, sportolunk vagy gyalogolunk. Akkor is oda kell figyelnünk a megfelelő napvédelemre, amikor nem a strandon vagy a hegytetőn vagyunk. Így legalább az arcunkat minden körülmények között védenünk kell a naptól. A legegyszerűbb ezt sminkkel vagy napvédő arckrémmel megtenni.

Jó tudni: A bőr öregedése 80 százalékban az UV-sugarak hatására vezethető vissza.

NAPOZÁS UTÁN

Strand

Strandolás közben akár az árnyékban is leéghet bőrünk.

Ha nyáron a tengernél, egy tóparton vagy a legközelebbi strandon időzünk, akkor tudnunk kell, hogy a víz visszaveri és felerősíti az UV-sugárzást. Tévedés azt hinni, hogy segít, ha a víz alá merülünk. Még 50 centiméterrel a víz felszíne alatt is elér minket az UV-B sugarak 60 százaléka és az UV-A sugárzás 85 százaléka. Olyan, mintha csak a tűző napon lennénk. Ezért itt csak a vízálló napvédő krém segíthet.

Mivel az árnyékban is eléri a bőrünket az UV-sugarak 40 százaléka, még itt is leéghetünk. A vastag felhőtakaró pedig még kevesebb sugárzást tart vissza. Biztonságot csak a megfelelő termékek adnak.

 

Egy online felmérés alapján a résztvevők 57 százaléka nap tejet, 33 százaléka napvédő spray-t, 10 százaléka pedig napolajat használ a legszívesebben.


Találd meg a hozzád illő napozó termékeket!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk