Menü

Én kis kertem

Ki mint vet, úgy arat

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Én kis kertem - 04.2021

Itt az idő, hogy megtervezzük az idei veteményeset – mindegy, hogy a kertben vagy a teraszon szeretnénk növényeket nevelgetni.

A friss föld illata és a csoda, ahogy egy aprócska mag növénykévé cseperedik, ami a nyár folyamán még gyümölcsöt is terem: sokan rájöttek arra, hogy milyen remek érzés a saját kezükkel megtermeszteni a legjobb bio minőségű gyümölcsöt és zöldséget – akár csak egy aprócska cserépben is a párkányon. Némi ügyességgel, alaptudással és sok szeretettel a hobbikertészek saját maguk által megtermesztett kincsekkel tölthetik meg a gyümölcsöskosarat, ráadásul az uborka- és petrezselyemágyások közötti tevékenykedés közben nyugalomra is lelhetnek a zűrös mindennapokban.

A LEGFRISSEBB CSODASZER: A ZELLER JUICE

Kertészkedés a zöldben

Akinek saját kertje van, vagy a városban egy hobbikertet tud bérelni magának, már jó alapokkal indul. A korai zöldség- és salátafélék vetőmagjait már márciusban elszórhatjuk az ágyásokban. A madársaláta, a spenót és a póréhagyma mellett a retek magjait is el lehet vetni, ha a talaj már nem fagyott.

A répát előcsíráztathatjuk kifőzött lekvárosüvegekben: az üveget töltsük meg félig homokkal, szórjuk rá a magokat, enyhén nedvesítsük meg, majd jól rázzuk össze, és tíz napra tegyük napos helyre. Az előcsíráztatott magokat a homokkal együtt szórjuk az ágyásba. Ha nyáron a saját kertünkben paradicsomot is szeretnénk szüretelni, akkor annak palántáit napos ablakpárkányon kell előnevelnünk.

A Profissimo gumikesztyűi védik a kezeket és a körmöket, ha a vetésnél fel kell lazítani a földet. Ugyanis a metélőhagymát, petrezselymet vagy borsmentát a turbolyához hasonlóan közvetlenül a földbe lehet vetni. Egy fátyolfóliával védhetjük őket az esetleges éjszakai fagyoktól. Ha nem szeretnénk, hogy a növényeinkből a zöldségkertészek legnagyobb ellenségei, a csigák lakmározzanak, ültessük őket magaságyásba, vagy szórjunk hamut, fűrészport a földre. A saláták köré készíthetünk „fenyőág kerítést”, mert a csigák nem szívesen másznak át a szúrós tüskéken.

Kertészkedés a balkonon vagy a teraszon

Akinek a szabadban csak kevés hely áll rendelkezésére, annak azzal különösen jól kell gazdálkodnia. Egy nagy cserépbe vagy ládába több fűszernövényt is ültethetünk egymás mellé, vagy a fűszerkertet függőlegesen is kialakíthatjuk. Az egymás mellé ültetésnél figyelni kell arra, hogy a szomszédok jól tűrjék egymást. Az egyik alapszabály az, hogy az egynyári és az évelő fűszernövényeket külön kell választani egymástól. Az egynyáriak közül különösen jól harmonizál egymással a rozmaring és a bazsalikom. Ez utóbbi védi a mellé ültetett növényeket a lisztharmattól. A metélőhagyma, kakukkfű és citromfű mind évelő fűszernövények, és ugyancsak összeültethetők, valamint a petrezselyem és a kapor is jól megférnek egymás mellett. Ezzel szemben a levendula és a babér jobban szeretik, ha senkivel sem kell osztozniuk a helyükön.

Paprikát is kiválóan lehet a teraszon termeszteni. Fontos, hogy meleget és sok napsütést biztosítva, legfeljebb 2 hét alatt előneveljük a palántáit. Amint odakint legalább 5 fokra melegszik a levegő, kitehetjük őket nappalra (éjszakára csak május közepétől) egy védett helyre a ház fala mellé. A paprika a paradicsomhoz hasonlóan erősen tápanyagigényes, így például növénytáprudakkal is segíthetjük biztosítani az optimális fejlődésüket. Tépősalátát rendkívül egyszerű termeszteni, hiszen csak sok napra és rendszeres öntözésre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a balkonládában.

Ablakpárkány-kertészet

A hobbikertészek a legapróbb lakásban is kiélhetik szenvedélyüket. Szépen fejlődnek a fűszernövények az ablakpárkányon, ha nem öntözzük túl őket. Ha zárt edénybe, például csinos régi zománcos cserepekbe vagy kannákba ültetjük őket, fúrjunk lyukakat az aljukra, hogy megakadályozzuk a túllocsolás okozta penészképződést. Az agyagcserepeknek nagy előnye, hogy „lélegeznek”, mert a falukon lévő mikropórusokon átjut a levegő.

IMMUNERŐSÍTŐ HOMOKTÖVIS

Mivel az ablakpárkányon nevelt növények nem minden oldalról kapnak fényt, mindenképpen érdemes figyelembe venni a növény fényigényét annak kiválasztásakor. A mediterrán fűszernövények – mint a rozmaring vagy a kakukkfű – szeretik a világos és meleg helyet, ezért egy déli tájolású párkányon érzik a legjobban magukat. A mentának és a metélőhagymának azonban elég a keleti vagy nyugati fekvés, ők ugyanis a félárnyékban is remekül elvannak. Ha a növényeinket esetleg megtámadják a kártékony levéltetvek vagy atkák, akkor fújjuk át őket fokhagymafőzettel (2-3 gerezd fokhagymát tegyünk 1 liter forró vízbe, és hagyjuk néhány órát állni).

Amennyiben a fűszernövények felcseperedtek, remek dolgokat alkothatunk belőlük a konyhában. Egy saját készítésű fűszerolajhoz öntsünk le 6–8 ág kakukkfüvet vagy rozmaringot, valamint egy bio citrom sárga héját 500 ml bio bogáncsolajjal. Tároljuk sötét helyen az olajat, végezetül pedig 10 nap után szűrjük le, töltsük egy csinos Profissimo üvegbe, és tálaljuk salátaöntetként.

Gond nélkül termeszthetünk zöldségeket is az ablakpárkányon. A salátauborka kifejezetten szereti a napot, és nem túl helyigényes. A retek a mag elvetése után gyorsan szüretelhetővé válik, így évente többször újravethetjük a napos helyen lévő balkonládánkba – igazi sikerélményt ad a kezdő kertészeknek is!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk