Menü

Így készítsük fel a gyereket az első táborozásra

Sátrat fel!

Home » Család » Gyereksarok » Így készítsük fel a gyereket az első táborozásra - 07.2019

A legtöbb gyermek alig várja, hogy végre elérkezzen a nyári szünet, és különböző táborokban tölthessék a szabadidejüket. Mi van azonban akkor, ha poronytunk még nem utazott el nélkülünk? Hogyan készítsük fel erre a szituációra?

Tábortűz, barátok, sok játék, rengeteg izgalmas kaland… Legtöbb esetben ez jut eszünkbe a nyári táborokról. Azonban van egy dolog, ami majdnem mindig felüti a fejét: a honvágy. Összeszedtünk pár tippet, hogyan könnyíthetjük meg, illetve készíthetjük fel gyermekünket az elválásra, illetve mit tehetünk, ha honvágya lesz.

Barátoknál alvás

Ha a gyerekünk még soha nem aludt valahol nélkülünk, akkor egy nyári tábor valószínűleg túl nagy falat lesz neki elsőre. Ebben az esetben jobb, ha először barátoknál vagy rokonoknál hagyjuk éjszakázni, így legalább kiderül, hogyan viseli az egyedüllétet. Ha az ismerős környezetben sem érzi jól magát, akkor valószínűleg még nem elég érett ahhoz, hogy szülei nélkül töltse a nyár egy részét. Ebben az esetben tegyünk meg mindent, hogy növeljük gyerekünk önbizalmát. Ebben nagy segítséget jelenthetnek különféle feladatok, melyeket egyedül kell megoldania – például egy kisebb vásárlás. Így megtanulja, hogy egyedül is képes megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat.

Rövidebb látogatások

Az is sokat javíthat a helyzeten, ha nem egy teljes hétre, hanem csak egy hétvégére küldjük táborba. Egy ilyen rövid, egy vagy két éjszakás ottlét nem terheli meg annyira gyermekünk lelki világát, viszont legalább bele tud kóstolni a tábori életbe. Lehetséges, hogy ekkor is honvágya lesz, azonban mivel csak egy-két napról van szó, sokkal könnyebben tudja majd kezelni a szituációt. Ez pedig sokat segíthet neki az érzelmek kezelésében, hiszen megtanulja, hogy rossz a honvágy, viszont elmúlik.

5 TIPP, HOGYAN TANÍTSUK MEG ORROT FÚJNI A GYEREKET

Miért van a gyerekeknek honvágyuk?

A legtöbb esetben a gyermekek nem a szüleiket hiányolják, hanem egyszerűen nem tudják kezelni az új helyzetet. Lehet, hogy nem szeretik a szigorú szabályokat, nem érzik jól magukat az ottani társaságban, összevesztek valakivel, vagy egyszerűen nem izgalmas számukra a tábor.

Fontos, hogy mindig maradjunk higgadtak! Még akkor is, ha a gyerekünk sírva hív fel minket. Próbáljuk meg kideríteni, hogy mi áll a hangulatváltozás hátterében. Kérdezzük meg tőle, hogy milyen programok tetszettek neki, illetve miket nem élvezett, kiket kedvel, és kiket nem. Egy kis szerencsével gyorsan kiderül, hogy mi okozza a problémát, amit ezáltal kezelni is tudunk. A táborban tartózkodó felügyelőktől is nyugodtan kérhetünk segítséget.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

Haza akarok menni!

Amennyiben a gyermekünk haza akar jönni, ne ugorjunk azonnal autóba. Próbáljuk megnyugtatni, és javasoljuk neki, hogy adjon még egy esélyt a tábornak. Ha másnap sem érzi jobban magát, akkor természetesen menjünk érte. Sose felejtsük el, hogy a honvágy egy nagyon intenzív érzés, amin nem lehet logikus érvekkel enyhíteni, de az alábbi tippek segíthetnek:

  1. Ne éreztessük a gyerekünkkel, hogy milyen nehezünkre esik a búcsúzás, inkább legyünk jókedvűek.
  2. Mindig csomagoljuk be neki a kedvenc plüssállatát, szundikendőjét. A lényeg, hogy legyen nála egy olyan tárgy, ami biztonságot ad neki.
  3. Ha először megy nyári táborba, akkor nem tudja, hogy mi vár rá. Tájékozódjunk előre a szervezőknél, hogy a gyermekünk ne lepődjön meg, ha például mosogatnia vagy főznie is kell.
  4. A barátok sokat enyhíthetnek a honvágyon, épp ezért ajánlott őket együtt táborba küldeni.
  5. Mondjuk el gyerekünknek, hogy forduljon nyugodtan a felügyelőkhöz, ha bármilyen problémája vagy kérdése van.
  6. Utazás előtt beszéljünk vele a honvágyról, és közösen találjuk ki, hogy mivel terelje el a figyelmét, ha nem érzi jól magát.
  7. Sok táborban nem szeretik a mobiltelefonokat, mert erősíthetik a honvágyat. Egyes gyerekek esetében ez igaz lehet, viszont másoknak épphogy szükségük van egy telefonbeszélgetésre a szülőkkel. Utóbbi esetében inkább reggel hívjuk fel gyermekünket, amikor még egy izgalmas nap vár rá, este ugyanis sokkal előbb alakulhat ki nála honvágy.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk