Leveles zöldségek
A modern étrendből a leggyakrabban a leveles zöldek maradnak ki, holott számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek. Közülük is kiemelkedik a spenót, amely fantasztikus forrása a növényi alapú Omega-3 zsíroknak, a folsavnak, a K-vitaminnak, ezenkívül antioxidánsokban is gazdag, jól emészthető és könnyen elkészíthető. Nem véletlenül volt Popeye kedvenc eledele! Fogyaszthatjuk megfőzve vagy nyersen is, előbbiből 100 g, utóbbiból 200 g ajánlott naponta. Sokoldalúságának köszönhetően azonban könnyen teljesíthető az ajánlott mennyiség, hiszen beletehetjük szendvicsünkbe, belekeverhetjük rántottánkba, rászórhatjuk pizzánkra, vagy hozzáadhatjuk salátánkhoz is. Hasonlóan jótékony hatású a római saláta, a fodros és a bordás kel is.
Bogyós gyümölcsök
Ki ne szeretné a bogyós gyümölcsöket? Nincs is finomabb egy adag érett málnánál, egy gyönyörűen kéklő áfonyánál vagy egy feketén csillogó szedernél, ízletességük mellett pedig kiemelkedően egészségesek is. A bogyós gyümölcsök tele vannak ugyanis antioxidánsokkal, amelyek nem csak a méreganyagoktól védik szervezetünket, de harcolnak a ráksejtek és a cukorbetegség ellen. Sőt bőrünkre gyakorolt pozitív hatásaik miatt még fiatalítanak is. Az apró finomságok közül az áfonyát tartják a legegészségesebbnek, mivel antioxidáns tartalma a legnagyobb, tömve van C- és A-vitaminnal, magas rosttartalma miatt pedig emésztésünkre is jó hatással van. Bogyós gyümölcsökből célozzunk meg naponta a 100 grammot, ha frissek, vagy 50 grammot, ha fagyasztottak, esetleg szárítottak – bár utóbbival vigyázzunk, mert a szárított gyümölcsök általában nem kevés hozzáadott cukrot is tartalmaznak.
Olajos magvak
Az olajos magvak az Omega-3 zsírsavak gazdag forrását képezik, gyulladásgátló anyagok, rostok, és magnézium is található bennük. Összetevőik miatt pedig pozitív hatással vannak az érrendszerre és a szívre, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, fehérje tartalmuknak köszönhetően pedig még a fogyásban is segíthetnek. Ami a legjobb, minden előnyükhöz hozzájuthatunk már napi egy maréknyi adag elfogyasztásával. És mivel nem kell előkészítenünk vagy megfőznünk őket, nem is jelentenek extra terhet a mindennapokban. Szakértők szerint a legegészségesebb olajos mag a dió, azonban ízlésünknek megfelelően választhatunk a mandula, pisztácia, földimogyoró, makadámdió vagy a mogyoró közül is.
Kövessen minket: