Menü

3 dolog, amit minden nap ennünk kellene egészségünk érdekében

Szuperjó finomságok

Home » Gasztro és Sport » Táplálkozás » 3 dolog, amit minden nap ennünk kellene egészségünk érdekében - 09.2018

Minden egészséges ételről szóló cikk azzal végződik, hogy mennyit kellene az adott dologból megennünk naponta. Természetesen nem lehet minden ilyen tanácsot betartani, hiszen akkor szinte az egész napot főzéssel töltenénk, abban a pár órában meg, ami marad, rohangálnánk a boltba utánpótlásért. Van azonban 3 dolog, amit az egészségünk érdekében valóban jó lenne mindennap – vagy legalább minden másnap – fogyasztanunk.

Leveles zöldségek

A modern étrendből a leggyakrabban a leveles zöldek maradnak ki, holott számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek. Közülük is kiemelkedik a spenót, amely fantasztikus forrása a növényi alapú Omega-3 zsíroknak, a folsavnak, a K-vitaminnak, ezenkívül antioxidánsokban is gazdag, jól emészthető és könnyen elkészíthető. Nem véletlenül volt Popeye kedvenc eledele! Fogyaszthatjuk megfőzve vagy nyersen is, előbbiből 100 g, utóbbiból 200 g ajánlott naponta. Sokoldalúságának köszönhetően azonban könnyen teljesíthető az ajánlott mennyiség, hiszen beletehetjük szendvicsünkbe, belekeverhetjük rántottánkba, rászórhatjuk pizzánkra, vagy hozzáadhatjuk salátánkhoz is. Hasonlóan jótékony hatású a római saláta, a fodros és a bordás kel is.

ÍGY SZOKJUNK LE A ROSSZ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOKRÓL

Bogyós gyümölcsök

Ki ne szeretné a bogyós gyümölcsöket? Nincs is finomabb egy adag érett málnánál, egy gyönyörűen kéklő áfonyánál vagy egy feketén csillogó szedernél, ízletességük mellett pedig kiemelkedően egészségesek is. A bogyós gyümölcsök tele vannak ugyanis antioxidánsokkal, amelyek nem csak a méreganyagoktól védik szervezetünket, de harcolnak a ráksejtek és a cukorbetegség ellen. Sőt bőrünkre gyakorolt pozitív hatásaik miatt még fiatalítanak is. Az apró finomságok közül az áfonyát tartják a legegészségesebbnek, mivel antioxidáns tartalma a legnagyobb, tömve van C- és A-vitaminnal, magas rosttartalma miatt pedig emésztésünkre is jó hatással van. Bogyós gyümölcsökből célozzunk meg naponta a 100 grammot, ha frissek, vagy 50 grammot, ha fagyasztottak, esetleg szárítottak – bár utóbbival vigyázzunk, mert a szárított gyümölcsök általában nem kevés hozzáadott cukrot is tartalmaznak.

A TÖK

Olajos magvak

Az olajos magvak az Omega-3 zsírsavak gazdag forrását képezik, gyulladásgátló anyagok, rostok, és magnézium is található bennük. Összetevőik miatt pedig pozitív hatással vannak az érrendszerre és a szívre, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, fehérje tartalmuknak köszönhetően pedig még a fogyásban is segíthetnek. Ami a legjobb, minden előnyükhöz hozzájuthatunk már napi egy maréknyi adag elfogyasztásával. És mivel nem kell előkészítenünk vagy megfőznünk őket, nem is jelentenek extra terhet a mindennapokban. Szakértők szerint a legegészségesebb olajos mag a dió, azonban ízlésünknek megfelelően választhatunk a mandula, pisztácia, földimogyoró, makadámdió vagy a mogyoró közül is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk