Menü

Egészséges életmód túlzások nélkül

Jóból is megárt a sok!

Home » Életmód » Egészség » Egészséges életmód túlzások nélkül - 08.2018

Elsőre valószínűleg hihetetlennek hangzik, azonban nagyon is lehetséges: létezik a túlzásba vitt egészséges életmód, és vannak olyan kifejezetten egészségesnek mondott ételek is, amelyekből túl nagy mennyiség fogyasztása éppen az ellenkező hatást váltja ki. Cikkünkben összeszedtünk 4 ilyen élelmiszert (vagy italt) és arra kerestük a választ: mit jelent a túl egészséges kifejezés?

Számos szakember állapította már meg azt, hogy a kizárólag bio vagy a különböző ’mentes’ étkezések káros hatással is lehetnek a szervezetre, mivel annak mindenféle tápanyagra szüksége van. Ugyan úgy fehérjére, mint sóra, vitaminokra, mint ásványianyagokra. Az, hogy valaki természetes alapanyagokból összeállított ételeket vesz magához, vagy odafigyel, hogy több zöldséget egyen, mint húst egyáltalán nem jelent túlzásba vitt ’egészségeskedést’.

Akkor beszélhetünk túlzásba vitt egészséges életmódról – vagy ortorexiáról-, mikor az embert már egy kissé megszállott állapot jellemzi: a mindennapi több órás kifárasztó edzés, bizonyos ételcsoportok teljes kizárása az étrendből és ezzel párhuzamosan bizonyos tápanyagcsoportok teljes megtagadása azonban már annak minősül. Ez viszont amellett persze, hogy előidézhet súlyvesztést, fogyást és sportos testalkatot, ki is fáraszthatja szervezetünket, főleg mivel a sok testmozgáshoz üzemanyagra is szükségünk van. Ha ehhez még bizonyos tápanyagcsoportoktól való elzárkózás, vagy másokból való nagymennyiségű bevitel is párosul, ott pedig valóban hamar kész lehet a baj. De melyek is a leggyakrabban túlzásba vitt egészséges ételek?

Víz

Bár a csapból is az folyik, hogy igyuk meg a szükséges mennyiséget, nyáron pedig dobjunk rá az átlagos vízfogyasztásunkra még 1-2 litert, a víz is káros lehet egy bizonyos határ túllépése után! A túl sok vízfogyasztás egyensúlyzavarokat okozhat a szervezetben, egészen az életveszélyes pontig.

EGYÜK MEG A NAPI VIZET!

 Tej

A tejhez tartozik ezesetben az összes tejtermék is. Míg ezek rendszeres fogyasztása sokaknak segíthet csontjaik egészségének helyreállításában, és pár alapvető ásványianyag (kalcium, magnézium) bevitelében, a túlzott tejtermék fogyasztás igazán káros hatással lehet ránk, mivel a kalcium blokkolja a szervezet vas feldolgozó képességét.

egészséges életmód

Zab

Ma már zabból készült élelmiszerek széles skáláját érhetjük el a boltokban, ami sokaknak segíthet a megfelelő rostmennyiség bevitelében: ez segíti a belek egészséges működését, javítja az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet is. Azonban a kulcs itt is a mértékletesség, mivel a túlzásba vitt zab – és rost-fogyasztás gázosodást, puffadást és székrekedést okozhat.

A KÓKUSZ JÓTÉKONY HATÁSAI

Méregtelenítő dzsúzok

A ma igen nagy népszerűségnek örvendő méregtelenítő italkúrákkal is a mértékletesség elhagyása a probléma. Míg egy-egy napi adag ilyen innivaló valóban rengeteg jótékony vitamint tartalmaz, a gyümölcsök, amelyekből készülnek ugyan úgy hatalmas mennyiségű cukrot is jelentenek. Az italok helyett inkább a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a javasolt, hogy rostok is kerülhessenek a szervezetbe.


MÁR KÉZBE IS VEHETI A MAGAZINT! RENDELJE MEG DÍJMENTESEN!

Az active beauty magazin a dm ingyenes nyomtatott női magazinja, ami rengeteg hasznos tippet és trükköt tartogat a divat, a szépségápolás, a lakberendezés, az utazás, az egészséges táplálkozás területén. A magazin díjmentesen megrendelhető és még a postaköltség miatt sem kell aggódnia, ugyanis az active beauty magazint – teljesen ingyen postázzuk ki Önnek!

Rendelje meg a magazint díjmentesen és helyezze magát kényelembe!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk