Menü

4 diétás tipp kiskedvenceinknek

Egészséges négylábúak

Home » Család » Kiskedvencek » 4 diétás tipp kiskedvenceinknek - 05.2019

Bizony nem csak mi szedhetünk fel pár plusz kilót, ha elengedjük magunkat, hanem kedvenc szőrös barátaink is. Az ő esetükben azonban még veszélyesebb a túlsúly, hiszen élettartamukat veszélyesen megrövidíthetik a feleslegnek köszönhető szövődmények vagy betegségek. Most összeszedtünk 4 tippet, amivel könnyen segíthetjük kedvenc négylábú barátunk diétáját!

Számoljuk ki!

Ne bízzunk mindent a tasakos, zacskós és konzervdobozos ételek csomagolásán olvasható instrukciókra! Ezek legtöbbje ugyanis felnőtt korú, nem ivartalanított, aktív állatokra vonatkozik, így ha például kedvenc szőrgolyónk egy idősebb, ivartalanított fotelkalóz, akkor az ételeken talált leírásokat alkalmazva jó eséllyel túletetjük minden egyes nap. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát a pontos mértékekről, ő tudni fogja, hogy házikedvencünk paramétereinek és életmódjának mi a megfelelő mennyiség!

SPORTOLÁS KUTYÁVAL

Mérjük le!

Ha már tudjuk, mennyi ételre van szüksége kedvencünknek az egészséges súly fenntartásához, vagy eléréséhez, ne legyünk restek kimérni az adagokat minden etetés során! Rendszeres, megszokott időben adjunk neki enni, és ne hagyjunk kint állatkánknak egész napos svédasztalt: tanulmányok szerint egy macska esetében például már napi 10-15 extra szem száraztáp fél kiló pluszt jelent egy év alatt, napi 30 extra kalória pedig akár másfél kiló gyarapodást eredményezhet évente!

diétás tippek háziállatoknak

Mozogjunk együtt!

Amikor egészségre kerül a sor, senki sem tagadhatja a mozgás és a fizikai aktivitás fontosságát. Ha lakásban lakunk és kutyusunk van otthon, szerencsések vagyunk, hiszen ő a beépített napi edzőnk, muszáj vele sétálni mennünk, akár naponta többször is. A kertesház kényelméből kénytelenek leszünk kitörni, ha szeretnénk, hogy kedvencünk formába jöjjön: pórázt fel, és irány a szomszédság! Sétáljunk vele fél órát minden nap, vagy próbáljuk meg játékra bírni a kertben! Napi 30 perc aktivitás már hatalmas segítség az izmoknak és az immunrendszernek egyaránt, méghozzá a mienknek és kedvencünknek is. Cicánkat próbáljuk lézerfénnyel, távirányítós egérrel, vagy tollas játékkal mozgásra bírni, napi 15 perc bolondozás már nagy segítség az egészséges súly elérésében!

ÍGY TARTSUK TISZTÁN HÁZI KEDVENCEINKET

Óvatosan a jutalomfalattal!

A legtöbb jutalomfalat, amelyekért megőrülnek kedvenceink zsírokkal és cukrokkal vannak tömve, ha pedig minden különösebb ok nélkül osztogatjuk őket, akár egy egész étkezésnyi kalóriát is hozzáadhatunk napi adagjukhoz. A falatkákat ezért tartsuk meg valódi jutalomnak, amiért meg kell dolgozni! Fontoljuk meg, mikor adunk extra finomságot háziállatainknak: azért csupán ne tömjük őket, mert bűntudatunk van amiatt, mert egyedül voltak nap közben, helyette csak akkor nyúljunk a dobozért, ha valóban kiérdemelték azt!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk