Menü

Cukorbetegség jelei gyermekeknél

Mire figyeljünk oda?

Home » Család » Gyereksarok » Cukorbetegség jelei gyermekeknél - 08.2018

A népesség körében egyre nagyobb méreteket öltő cukorbetegséget a tartósan magas vércukorszint problémája okozza, amely kezeletlenül igen súlyos következményekkel jár. Míg felnőttként rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon, üzemorvosi ellenőrzéseken veszünk részt, és könnyebben felismerjük magunkon, ha gond van, a gyermekek esetében sajnos nincsen ilyen könnyű dolgunk. Segítségül összeszedtük a betegségre utaló jeleket.

Szomjúság és gyakori pisilés

Az egyik leggyakrabban észlelhető intő jel a megváltozott folyadékfogyasztási szokásokhoz kapcsolódik. Ha azt érzékeljük, hogy gyermekünk szinte az egyik napról a másikra sokkal többet iszik, mint előtte, ennek következtében pedig folyton pisilni jár, gyanús lehet, hogy valamilyen probléma áll a háttérben. A megnövekedett folyadékfogyasztás annak köszönhető, hogy a sejtek nem tudják feldolgozni a szervezetbe került cukrot, így ez a kiválasztószervekre marad, és ilyen módon távozik a testből.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

 

Fáradtság, bágyadtság

Mivel a sejtek képtelenek energiához jutni a bevitt cukorból, gyerkőcünk fáradékony és szinte állandóan kimerült lesz. Ez különösen akkor feltűnő egy szülő számára, ha előtte örökmozgó, mindig jókedvű gyermekének épp semmi oka sincsen rá, hogy elnyűtt legyen (nem játszott a szabadban, nem sportolt, nem volt suliban, oviban aznap), mégis erőtlen.

Fogyás

Ha gyerkőcünk hirtelen, nagymértékben fogyni kezd, az amúgy is intő jel, azonban bágyadtsággal és szomjúsággal kombinálva könnyen lehetséges, hogy cukorbetegség áll a háttérben. Ez akkor különösen feltűnő, ha közben kitűnő étvágya megmaradt, és továbbra is jóízűen fogyasztja el az elé tett ételt, vagy még többet is eszik a megszokottnál.

cukorbetegség gyerekeknél

A cukorbetegségre utaló jeleket sajnos sokan nem veszik észre gyermekükön, vagy ha sejtik is, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, nem vércukorszint vagy vizeletcukor ellenőrzést végeztetnek, hanem hosszabb lefolyású laborvizsgálatokat. Azonban az eredményekig eltelt időben a gyermek állapota súlyosabbra fordulhat, a hányás, hasfájás, aluszékonyság és az energiahiány pedig már válságos állapotra utal. Ezért, míg a jelek külön-külön sok más indokra is vezethetőek, együttes fennállásukra kiemelten oda kell figyelnünk, és nem szabad késlekedni az egyértelmű eredményt szolgáltató vizsgálattal.

EGÉSZSÉGES SALÁTA, AMELY A GYEREKEKNEK IS ÍZLENI FOG  

Csecsemőknél még nehezebb felfigyelni a cukorbetegség előfutáraira, pedig esetükben még gyorsabban juthatunk el a kezdeti problémáktól a válságosan súlyos állapotig. Figyeljük a gyakoribb pelenkacserét, a túlcsorduló pelenkát, az anyatejfogyasztás gyorsan növekvő mértékét és a szokatlan aluszékonyságot is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk