Menü

Adrenalin dömping

Ez a canyoning

Home » Gasztro és Sport » Adrenalin dömping - 06.2018

Egyedülálló természeti élmény, sportos kaland, felejthetetlen csoportos kihívás – ezt mind egyesíti a canyoning.

A hegyeket általában lentről felfelé másszuk meg, a jutalom pedig a hegytetőn vár ránk. A canyoningnál ez pont fordítva van, és az adrenalin a túra első percétől az utolsóig pumpál az erekben. A túrázás, a kötélhágcsón való leereszkedés, a sziklamászás, az ugrás és az úszás keverékéről van szó, melyek segítségével a szakadékokon keresztül lejutunk a hegyről.

A sziklák mentén és vadvizeken keresztül vezet az út, ahol kiugró sziklákat használunk ugródeszkának, sima sziklafelületeket csúszdának, ha pedig beiktatnánk egy kis szünetet, a sziklamedencék vizében ellazulhatunk. A canyoning nemcsak csodásan megerőltető, de az adrenalinlöket mellett rengeteg új élményt is ad – tökéletes program vállalkozókedvűek számára. Javítja az állóképességet, serkenti a vérkeringést, fejleszti a tájékozódó képességet. „A canyoningban az a különleges, hogy az embernek minden egyes alkalommal le kell küzdenie a félelmeit, átlépve ezzel a saját korlátait, mely korlátok hosszú távon kijjebb is tolódnak – meséli Patrick Berghammer canyoningtúra-vezető. – Olyan helyekre juthatunk el, melyeket egyébként sose látnánk, és ott megcsodálhatjuk a vízesések és a természet impozáns játékát.”

A LOVAGLÁS MINT SPORT

Ami a canyoningot különlegessé teszi, az nemcsak az egyedülálló természeti élmény, hanem a csapaton belüli összetartozás érzése is. Mindenkinek meg kell bíznia a másikban, és együtt, egymást segítve kell kipróbálniuk magukat az extrém körülmények között. Remek szórakozás, ugyanakkor mégsem szabad elfelejteni, hogy ehhez a sportághoz is szükség van némi felkészültségre és ismeretre, mindegy, hogy vezetett csoportban vagy egyedül vágunk neki a túrának.

 

Christian Schnöller, az Area 47 üzletvezetője

»A canyoning során olyan helyeket barangolunk be, melyeket egyébként csak repülőről láthatunk.«

Tériszonyosoknak nem ajánlott

Egy fontos előfeltétel, hogy a túrára jelentkező igen jól tudjon hegyet mászni és úszni. A kezdők ezért kizárólag képzett canyoningvezetők kíséretében induljanak el szurdokot mászni, mivel a canyoning erőt próbálóbb, mint amilyennek első látásra tűnik.

Christian Schnöller, az Area 47 üzletvezetője szerint egy vezetett csoportban, képzett tréner vezetésével bárki benevezhet egy canyoningtúrára.A jelentkezőnek jó úszónak kell lennie, ügyesen kell hegyet másznia, bizonyos mértékű állóképességet is magával kell hoznia, és semmiképpen se szabad tériszonyosnak lennie. „A canyoningban az a csodálatos, hogy anélkül, hogy valaki extrém sportoló vagy hegymászó lenne, viszonylag kevés képesség birtokában is olyan helyekre juthat el, ahol még senki sem járt” – áradozik Schnöller. A vezetett túrák kiválóak arra, hogy megismerjük a sportágat, a túraszervezők pedig mindennemű felszerelést a rendelkezésünkre bocsátanak. „A látogatóink neoprén overallt, cipőt, zoknit, övet és sisakot is kapnak tőlünk a túrázáshoz, tehát jóformán mindent, amire egy canyoningnapon szükségük lehet. Csupán csak egy fürdőruhát kell mindenkinek magával hoznia” – mondja Schnöller.

Az üdvözlés, a beöltözés és nem utolsósorban a biztonsági eligazítás után Schnöller szavaival élve a „point of no return” következik. A résztvevők egy akár négyórányi élményáradatba ugranak fejest. Aki a túra után elhatározza, hogy legközelebb egyedül vág neki, annak érdemes egy tanfolyamot elvégeznie vagy egy egyesülethez csatlakoznia. „A canyoningtúra-vezető képzés kifejezetten átfogó – mondja Max Märker, aki maga is képzett guide. – Elsajátítunk csomózási és hegymászótechnikákat, valamint megtanuljuk felmérni a vízi veszélyeket is, ezenkívül geológiai és időjárási ismereteket, csoportvezetést és specifikus elsősegélynyújtást is tanulunk.”

KÉT LÁB NEM ELÉG: SPORTOLÁS KUTYÁVAL

A csoport fontosabb az egónál

Ahhoz, hogy tapasztalt canyoningosok legyünk, az időn kívül gyakorlásra is szükség van. A legjobb módja ennek, ha több ország több szurdokát is bebarangoljuk. Fontos még az is, hogy legyen egy megbízható canyoning partnerünk. Na de a legfontosabb?

„A szenvedély – mondja Christian Schnöller. – Nem mindig az a legfontosabb, hogy bebizonyítsuk, hogy a legjobbak vagyunk, hiszen itt elsősorban arról van szó, hogy élvezzük azt, amit csinálunk, és kiváló csapatjátékos váljon belőlünk.”

A FUTÁS JÓT TESZ A TESTNEK!

Canyoning Európában:

Auerklamm, Tirol

Mindegy, hogy profiként vagy kezdőként vágunk neki, itt mindenki megtalálja a neki valót. A kihívásról a több mint 15 méter hosszú csúszdák, az 50 méter magas sziklák és az akár 14 méteres szakadékok gondoskodnak.

Kobelache, Vorarlberg

A guide-ok szerint a Bodeni-tónál található szurdok a német nyelvterület legjobbjai közé tartozik. A canyon lezárása a túra csúcspontja, mivel az utolsó csúszdán egy 5 méteres repüléssel érkezhetünk meg.

Sierra de Guara, Spanyolország

A canyoning sportágának születési helye. Az 1970-es évek óta a „Parque Natural de la Sierra y Canones de Guara” nemzeti park több mint 70 szurdoka vonzza a látogatókat.

Massa-szurdok, Svájc

„Svájc Grand Canyonja”: ide azoknak a.canyoning kezdőknek érdemes ellátogatniuk, akik jó kondiban vannak. A wallisi Aletsch-gleccser jege és olvadékvize az évezredek alatt meseszép szakadékot mosott ki a sziklából.

Soča-völgy, Szlovénia

A Soca kékeszöld színével Európa egyik legszebb folyójának számít. Vízesések, szűk sziklahasadékok és természetes vízerek kínálnak optimális canyoning feltételeket.

Garda-tó, Olaszország

Olaszország legnagyobb tava nemcsak a Dolomitok ámulatba ejtő látványát nyújtja, hanem számtalan kicsi és szűk szurdok is található itt, ahol a legkülönbözőbb canyoningtúrákon vehetünk részt.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk