Menü

Tenger karnyújtásnyira

A fel nem fedezett Adria

Home » Szabadidő » Utazás » Tenger karnyújtásnyira - 07.2018

Az Adriai-tenger nem messze hazánktól fekszik. Partjai sokunknak gyerekkorunk óta kedvenc helyei. Mégis mindig tartogat újdonságokat, amelyeket érdemes felfedezni.

A mare Adriaticum, ahogy az Adriát latinul nevezik, évszázadok óta vonzza az embereket. Partjain városok épültek, konfliktusokat intéztek el, de a nyári felüdülés és vakációzás szinonimájává is vált. A Földközi-tenger hosszan elnyúló oldalsó medencéje 800 kilométer hosszú és átlagosan 160 kilométer széles. Az Otrantói-szoros köti össze a Jón-tengerrel. A magyarok egyik nagy kedvenc tengere az olasz kisvárosról, Adriáról kapta a nevét. Vonzódásunknak történelmi gyökerei vannak. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején közvetlen vasútvonal kötötte össze Bécset és Triesztet. Az olyan tengerparti üdülőhelyek, mint például az isztriai Abbázia, még mindig lenyűgöző Habsburg-korabeli villákkal büszkélkedhetnek. És meseszépek! Eközben az Adria a magyaroknak mindenekelőtt egy dolgot jelent: azt, hogy pár óra alatt elérhetik a tengert. Busz vagy épp autó szállítja őket egyenesen a gondtalan nyári napokhoz, amelyek mediterrán klímát, kellemes hőfokú vizet és árnyas pineafenyőket jelentenek. És egyre több ember fedez fel magának titkos kis búvóhelyeket, messze a hivalkodó szállodáktól, melyekről hosszú évekig hírhedt volt az Adriai-tenger.

 

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina tengerpartja mindössze 24 kilométer hosszú. A fürdeni vágyó nyaralók számára vonzó hely Neum tengerparti városa vízparti sétányával és kavicsos strandjával. A tenger itt különösen csendes és nyugodt, mert az öblöt a Pelješac-félsziget védi. Az árak alacsonyabbak, mint a szomszédos Horvátországban!

 

Olaszország

Olaszország partvidéke 7600 kilométer hosszú, ennek egy része az Adria mentén húzódik. Még az olyan jól ismert üdülorégiókban is, mint Friuli-Venezia Giulia és Veneto, akadnak olyan helyek, amelyeket csak a bennfentesek ismernek. Az ország legbiztonságosabb és legtisztább strandjait Emilia-Romagna partjain találjuk, ezek különösen családbarátnak számítanak. Szerencsére ma már fapados repülőgéppel, busszal vagy akár saját autóval is megközelíthetjük a célállomást.

Szebb, mint caorle. Marche régiót is számos homokos part szegélyezi. Impozáns szikláival a leggyönyörűbb részek közé tartozik a Riviera del Conero. A strandok sziklák és buja növényzet takarásában húzódnak, így csak gyalogösvényeken vagy csónakkal közelíthetjük meg őket. A festői Trabocchi partvidék Abruzzo déli részén húzódik az Adria mentén. Jellegzetességei a hagyományos trabocchik, a cölöpökre épült faházikók, amelyeket a halászok használnak. A Punta Aderci természetvédelmi területre kristálytiszta víz és érintetlen természet vonzza az úszókat és a búvárokat. Apulia az olasz csizma sarka.

Tipp: Baia delle Zagare sziklaalakzatait mindenképpen érdemes felkeresni. Vignanotica és Mattinatella strandjain pedig nagyon jókat lehet úszni – megéri ide ellátogatni.

Horvátország

Horvátország 6278 kilométeres tengerpartjából több mint 4000 kilométert szigetek, sziklafalak és zátonyok szegélyeznek. Horvátország 1244 szigetéből mindössze körülbelül 50 lakott. Az Isztriai-félsziget van hazánkhoz a legközelebb, de a déli részeket is érdemes felfedezni.

Horvátországnak viszonylag kevés homokos partja van, ezek közé tartozik Susak szigetének strandja, a Lovrecina-öböl Brac szigetén és Horvátország leghosszabb homokos strandja, a Kraljicina Plaža, más néven a Ninska Laguna Beach Ninnél. A három kilométer hosszú part, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Velebit hegységre, rendkívül népszerű a családok körében, főképp mivel egy sekély lagúnában fekszik. Rab a leghomokosabb Horvátország szigetei közül, összesen 22 homokos strandja van. Tipp: Az egyik legnépszerűbb a Paradicsomi strand (Rajska Plaža).

A Makarskai riviéra Közép- Dalmáciában az adriai part egyik leggyönyörűbb része. 60 kilométerét hívogató öblök, festői városok és árnyas fenyőligetek szegélyezik. A legszebb fürdőhelyek Makarska városának strandja, valamint Cvitacka és Ramova kavicsos strandjai. Baška Voda, Podgora és Gradac közelében további csodás helyeket találunk. Vrulja strandja egészen különleges, mert itt édesvizű források erednek a föld alatt. És nem mellesleg meseszép. Meredek sziklafal veszi körbe, ezért csak gyalogosan vagy hajóval közelíthető meg.

 

Tipp: A zadari szigetcsoporthoz tartozó Dugi Otok szigete gazdag lenyűgöző öblökben – ezek egyike Sakarun finom, világos kvarchomokjával.

Szlovénia

Szlovénia adriai partszakasza még az 50 kilométert sem éri el. A legfontosabb város a divatos Portorož, fényűző szállodáival, wellnessközpontjaival és sugárútjaival. Piran festői, romantikus és kicsit nyugodtabb. Gyerekbarát strandjával Izola megint egy kicsit más karakterű, míg Kopert az óváros és a piaci nyüzsgés miatt érdemes felkeresni. A szomszédos Ankaranban jót fürödhetünk, a környéken pedig remek kerékpártúrákat tehetünk. A Portorož közelében található Secovljesó-medence egyszerre természetvédelmi terület és wellnessközpont: a Thalasso Spa Lepa Vida szabadtéri fürdőzést, masszázst és sós testradírkezelést kínál.

Tipp: A szlovéniai tengeri só közismerten jó minőségű.

Albánia

Albánia az európai országok között még mindig bennfentes tippnek számít. Az ország csaknem 360 kilométernyi tengerpartot kínál. Vlorát, a harmadik legnagyobb várost számos nyugodt adriai strand veszi körül. Kissé lejjebb az Adriai-tenger az Otrantói-szorossal kapcsolódik a Jón-tengerhez. Innen az albán riviéra nyúlik el dél felé. Ksamil, Himara és Dhërmi lélegzetelállítóan szépek: a víz errefelé türkizkék, a homok ezüstszínű, a partokat magas hegyek övezik.

Tipp: A Llogara Nemzeti Parkban túrázva gyönyörű kilátásunk lesz a partvidékre.

Montenegró

A 200 kilométeres montenegrói partvidéken 117 strandot találunk. A híres Kotori-öböl az UNESCO világörökség része. A nyaralók egyik kedvence Risan. Ez az egyik legősibb mediterrán városka, amely az öböl legbelső zugában fekszik, mészkő sziklafalakkal körülvéve. Risanban nemcsak számtalan strand vár minket, hanem túrázni is indulhatunk innen az Orjen-hegységbe.

A montenegrói riviéra Budvától Barig húzódik. Budva óvárosa velencei stílusban épült, és középkori városfalak határolják. Tengerparti nyaraláshoz kedvelt célpontok Mogren, Fine Sand, Jaz, Trsteno és Sveti Stefan strandjai. A családok körében különösen kedvelt a tengerparti üdülőhely, Petrovac: évente 2000 órát süt itt a nap, s homokos tengerpartok és buja növényzet teszik kellemessé a környezetet.

A szörfösök álma. Montenegró déli részén a homok, a szél és a hullámok az urak. A Velika Plaža egy 13 kilométer hosszú strand kis homokdűnékkel. Ulcinjban kezdődik, ami az ország legdélebbi városa. Innen öt kilométert gyalogolhatunk Valdanosig egy 17 000 olajfából álló ligeten át.

Tipp: Herceg Noviból csónakkal juthatunk el a Kék barlanghoz. A napsugarak itt visszaverődnek, a víz így a kék egésze különleges árnyalatában tündököl.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk