Menü

A melatonin kapszula

Az új titkos szépségfegyver?

Home » Szépség » Szépségápolás » A melatonin kapszula - 09.2020

Aki nem tud elaludni éjszaka és végtelenül számolja bárányokat, valószínűleg már megismerkedett a melatonin kapszulákkal. De az, hogy a melatonin a ráncok ellen is segíthet, új megállapításnak tűnik.

A melatonin számunkra a nyugodt alvás kulcsa. Azonban számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik a bőrünk számára is, például ellensúlyozza a környezeti hatásokat és leküzdi a ráncokat. Tehát kimondhatjuk, hogy melatonin kapszulák és krémek az új anti aging titkos fegyverei?

MELATONIN: KAPSZULÁK ÉS KRÉMEK, MINT CSODASZER A RÁNCOK ELLEN?

Mi a melatonin?

A melatonin a szervezet által termelt hormon. Főleg az agy tobozmirigyében képződik, és többek között a nappali-éjszakai ritmus szabályozásáért felelős. “Alvási hormonként” biztosítja, hogy belső óránk ne veszítse el ritmusát, és segít fáradtnak érezni magunkat, amint besötétedik. Ezért a melatonin a tavaszi fáradtságban is nagy szerepet játszik.

Az alvást elősegítő hatás mellett a melatonin befolyásolja az anyagcserét és szabályozza a különféle biológiai funkciókat, amelyek összefüggenek a nappali-éjszakai ritmussal. Tehát általában a melatonin felelős a bioritmus fenntartásáért a szervezetben.

AZ ÉRETTEBB BŐR ÁPOLÁSA

Miben segíthetnek a melatonin kapszulák?

Kimerülten fekszel le, mégis órákig forgolódsz anélkül, hogy el tudnál aludni, aztán napközben úgy érzed magad, mint aki megvertek? A melatonin tabletták segíthetnek az elalváshoz szükséges idő lerövidítésében. Azonban tanácsos előzetesen orvostól tanácsot kérni. Sokunknak ismerős a jet lag is: az alvás és a pihenés ideje nem egyezik meg minden országban. Ebben az esetben a melatonin tabletták támogathatják a szervezet átállását.

A melatonin, mint öregedésgátló csoda?

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték a melatonin tényleges hatékonyságára a bőr öregedése ellen. Mégis valószínű, hogy a hormon képes ellensúlyozni az öregedési folyamatokat. Egy dolog viszont biztos: a melatonin antioxidáns hatású, ezért csökkentheti az „oxidatív stresszt”. Ez azt jelenti, hogy megköti a szabad gyököket a testben. A szabad gyökök például okai lehetnek a sejtek korai öregedésének és a sejtkárosodásnak. A C-vitamin megköti a szabad gyököket is, de állítólag a melatonin ötvenszer hatékonyabb.

 

Tehát nem meglepő, hogy a szépségipar rájött a melatonin előnyeire. Az USA már forgalmaz is néhány krémet melatonin összetevővel. Hazánkban azonban még mindig hiányoznak az igazán megbízható tanulmányok ebben a témában. A tudósok éppen arra készülnek, hogy kiderítsék, a melatonin valóban rendelkezik-e olyan szuper hatóanyaggal, akárcsak a retinol, a hialuronsav és más savak.

Egy dolgot azonban biztosan kijelenthetünk, a jó alvás elengedhetetlen öregedésgátló intézkedésként. Nem hiába ismerjük mindannyian a „szépség alvás” kifejezést. A melatonin öntermelése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, ami gyakran alvászavarokhoz vezethet. Éjszaka azonban a bőrsejtek is helyreállnak és regenerálódnak. A melatonin aktiválja a sejtek regenerálódását, a sejtek megújulását és a sejtek védelmét, ellazítja a bőrt, kisimítja a ráncokat és a stressz jeleit, és visszaadja a bőr fiatalos ragyogását. Tehát ha jól és eleget alszol, akkor valószínűleg fiatalabb lesz a bőröd.

Q10 – KELLESZ NEKÜNK

Támogassuk a természetes melatonin egyensúlyt

Az alkohol, a nikotin, a stressz, az UV-fény és az elektromágneses hullámok gátolják a melatonin felszabadulását. Bizonyos gyógyszerek, az alvás előtti túlzott testmozgás és az alvás közbeni fényforrások szintén felelősek lehetnek a melatonin termelésének csökkenésében a szervezetben.

Tehát ha stimulálni szeretnénk testünk saját melatonin termelését, akkor az egészséges életmódra és a megfelelő alvásra kell összpontosítani. De kipróbálhatjuk az olyan ételeket is, mint a pisztácia, melynek messze a legmagasabb a melatonin tartalma, de az áfonya is sok melatonint tartalmaz.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk