Menü

5 környezettudatos tipp a hétköznapokra

Kezdd kicsiben!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 5 környezettudatos tipp a hétköznapokra - 07.2020

Mosásnál választhatjuk az öko programot, a szemetet gyűjthetjük szelektíven, és ültethetünk fát a kertünkbe. Minden nap tehetünk apró lépéseket, melyek egy környezettudatosabb életmódhoz vezetnek. Most hoztunk 5 tippet, amit ezeken felül mindenki beépíthet a hétköznapokba.

Ahogy minden jelentősebb változást az életünkben érdemes kis lépésekkel kezdeni, úgy ajánlatos ehhez a témához is így hozzáállni. Olyan dolgokat tegyünk meg először, amik a mindennapokba könnyedén beépíthetők, ezáltal ösztönöznek minket arra, hogy jobban ragaszkodjunk hozzájuk. Számos applikáció létezik ma már, ami ötletet ad, milyen cselekedetekkel tehetünk jót mindannyiunk számára, és hogy egyáltalán, hogy lehet fenntarthatón élni.

MINDENT A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL

Környezetbarát takarítás

Legegyszerűbb a saját házunk táján elkezdeni változtatni és fenntartható megoldásokat bevezetni a takarítási rutinunkba. Ehhez a legfontosabb, hogy cseréljük le a kémiai tisztítószereket környezetbarát alternatívákra. Ezek a termékek amellett, hogy általában kevesebb csomagoló anyagot tartalmaznak, lebomlanak, és még gazdaságosabbak is. Ha energiatakarékos mosóprogramot használunk a ruhák és az edények mosására, máris szereztünk néhány piros pontot magunknak.

 

Okos főzés

Fel szoktad használni a zöldségek összes részét? Pedig a sárgarépa teljes egészében (még a zöld része is) hasznosítható, ugyanez igaz a brokkolira. És ez csak a kezdet! A Leaf to Root című blogjában Esther Kern számos recept ötletet nyújt a zöldségek teljes felhasználásához. A név mindent elmond: a blogíró és a szerző a megsemmisített növényi részeket – például rebarbara virágot, a tök és a retek leveleit – használja fel. Ha a fogyasztása túl szokatlan a számodra, egyszerűen felhasználhatod a maradékot – például a külső leveleket vagy szárakat bőrápoláshoz is. Sok az ételmaradék egy-egy étkezés után? Ezekkel a receptekkel főzhetünk belőlük valami újat, így sosem kell az ételnek a szemétbe kerülnie.

Tudatos bevásárlás

Nem csak otthon tehetünk környezetünkért, de a vásárlást is intézhetjük fenntartható módon. Jelenleg számos olyan termék létezik, melynek megvásárlásával hozzájárulhatunk társadalmi projektekhez vagy épp helyi termelők támogatásához.

KÖRNYEZETTUDATOSAN A MUNKAHELYÜNKÖN IS

Kert kihasználása

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van saját kertünk, akkor termeszthetünk zöldségeket és gyümölcsöket, a rovarok elpusztulását megelőzhetjük természetes fű telepítésével, hagyhatjuk a ruhákat kint megszáradni, az esővizet pedig gyűjthetjük egy tartályban öntözés céljából. Ha pedig saját kertünk nincs is, a parkban sétálva felkaphatjuk az eldobott szemetet, ezzel is segítve a környezetet.

A munkahelyen is tudatosan

Az irodában is odafigyelhetünk apróságokra. Például nyomtassunk kevesebbet, száműzzünk minden egyszer használatos műanyagot, tegyünk kisebb növényt az asztalunkra, nagyobbakat pedig akár a sarokba is.  Jelenleg különösen népszerű a könnyen kezelhető hegedűfürt, ami túlméretezett leveleivel légtisztító hatású. Figyeljünk arra is, hogy este húzzuk ki az elektromos készülékek csatlakozóját ahelyett, hogy csak kikapcsolnánk az eszközöket vagy készenléti üzemmódban hagynánk azokat.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk