Active Beauty
10 ok, amiért a kávé jót tesz nekünk

10 ok, amiért a kávé jót tesz nekünk

Kávézni jó. A kávé finom, hasznos és még egészséges is – persze csak ha mértéket tartunk és minőségi kávét fogyasztunk. Na de lássuk is az indokokat, hogy miért is tesz jót nekünk, ha időről időre elkortyolunk egy jó feketét!

Gyorsítja az anyagcserét
Egy csésze kávé 10 százalékkal felgyorsítja az anyagcserénket, ettől pedig szervezetünk több kalóriát éget, tehát a fogyást is elősegíti.

Élénkíti a kognitív funkciókat
A kávétól éberebbek leszünk és jobban tudunk koncentrálni. Ha a kávénkat pedig cukorral isszuk, akkor a verbális memóriánk is javul a glükózból nyert energiának és a koffeinnek köszönhetően.

Hogyan segíthet a kávé, hogy egészségesebbek legyünk?

Depresszió
Azok a nők, akik napi 2-3 csésze kávét fogyasztanak, 15 százalékkal kevésbé hajlamosak a depresszióra. Azok pedig, akiknek 4 csésze a napi adagjuk, 20 százalékkal kevésbé.

Cukorbetegség
A kávéfogyasztók között ritkábban alakul ki kettes típusú cukorbetegség. Azok, akik napi 4 csésze vagy annál is több kávét isznak, az előfordulási esély 50 százaléknál is kevesebb.

Asztma
Azok az asztmás betegek, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, egyharmaddal kevesebb tünettel küzdenek, mint azok, akik nem kávéznak. Ennek oka, hogy a koffein kémiailag nagyon hasonlít a teofillinre, amelyet az asztmások kezelésénél alkalmaznak.

Epekő
Azok a nők, akik naponta legalább 4 csésze kávét isznak meg, 25 százalékkal csökkentik az epekő kialakulásának esélyét. Egy korábbi tanulmány hasonló eredményekre jutott a férfiakkal kapcsolatban is.

Parkinson-kór
A koffein, amelyet a kávéfogyasztás során beviszünk a szervezetünkbe, csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Ha naponta 2-3 csészényi kávét megiszunk, azzal akár 25 százalékkal is visszaszoríthatjuk a kialakulás kockázatát.

Ha valami igazán különlegesre vágyik, próbálja ki a dmBio Caffé Latte-t, amely a lágy alpesi tej és a pörkölt arrabica kávé tökéletes találkozása. A hosszúkás-lapos kávébab a magasabb hegyvidékeken található szubtrópusi éghajlatot kedveli – sokkal érzékenyebb a növény, mint a robusta kávénövény. A termés 9 hónap alatt érik meg, melyet aztán kézzel szüretelnek. Nemesebb fajtának az arrabicat tartják, mivel íze a magasabb cukor- és zsírtartalomnak köszönhetően sokkal aromásabb és lágyabb, mint az egyéb kávéfajtáknak.

A HÓNAP TERMÉKE

Alzheimer-kór
A kávé javítja a rövidtávú és a hosszútávú memóriát is. További jótékony hatása, hogy az Alzheimer-kór kialakulását is csökkenti.

Köszvény
Egy tanulmány, amely a negyven év feletti férfiak kávéfogyasztási szokásainak hosszútávú hatásait vizsgálta, arra az eredményre jutott, hogy azok, akik kávéznak, kevésbé hajlamosak a köszvényre.

Rák
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a kávé csökkenti a mellrák, a méhnyakrák, a prosztatarák és a májrák kialakulásának valószínűségét.

 

Tipp: Ha fogyás céljából szeretnénk kávézni, akkor válasszuk az enyhén pörkölt kávét – természetesen tej és cukor nélkül. A koffein csupán néhány órán keresztül dolgozik a szervezetünkben, ezért érdemes napi 4-5 csészényit is elfogyasztani belőle.

Mentés