Active Beauty
Mi az a hajporozitás?
Szöveg: Sándor Alexandra

Hajunk nyelvén

Mi az a hajporozitás?

A hajporozitás fogalma egyre ismertebbnek számít a szépségápolásban is. Tulajdonképpen egy mutatóról van szó, ami jellemzi a haj aktuális egészségi állapotát, szerkezetét és típusát. Megmutatja, hogy a haj mennyire képes magába szívni és megtartani a nedvességet.

Milyen kategóriák vannak?


Alapvetően három nagyobb hajporozitási kategóriát különböztethetünk meg egymástól. Az, hogy melyikbe tartozol, meghatározza, milyen hajápolási rutin a legmegfelelőbb számodra.

Alacsony porozitású haj: a szorosan zárt külső védőréteg (kutikulák) miatt nehezebben hatol be a nedvesség és nehezebben szívódnak fel a tápanyagok. Ez elsőre talán nem hangzik túl jól, mégis ez a legideálisabb állapot, mert azt jelenti, hogy a hajad védelmi rendszeres tökéletesen működik. Az egyetlen veszély a szárazság, amin megfelelő összetételű samponnal, balzsammal és tápláló maszkkal lehet segíteni.

Közepes porozitású haj: a külső védőréteg eléggé nyitott ahhoz, hogy a tápanyagok egyszerűbben bejussanak, ugyanakkor eléggé zárt ahhoz, hogy ne engedje be a káros hatások egy részét. Hajápolás szempontjából ez a legegyszerűbb, viszont a viszonylagos nyitottság miatt magasabb a haj külső hatások miatti károsodásának veszélye, mint alacsony porozitás esetén. Ilyen károsodást okozhat például a túl gyakori és intenzív hőhatás (szárítás, sütés, vasalás) vagy a hajformázószerek túlzott használata.

Magas porozitású haj: a külső védőréteg nyitottsága miatt a haj szinte úgy viselkedik, mint egy szivacs. Gyakran sérülés okozza, például festés vagy extrém hőhatás miatt. Ilyenkor mindenképpen regenerálásra van szükség, méghozzá tápanyagokban gazdag hajápoló termékek használatával, amelyek segítenek a védőréteg helyreállításában és a porozitás csökkentésében.


Milyen tényezőkön múlik a haj porozitása?


A hajszerkezetet elsősorban a genetika határozza meg. Ha például a családodban gyakori az alacsony porozitású haj, akkor jó eséllyel a tiéd is olyan. Ezen kívül azonban más faktorok is közrejátszanak a szálak nedvességmegkötő képességének alakulásában: a szárítás, a festés, a vasalás, a túl gyakori mosás vagy az UV-sugárzás növeli a hajporozitást.

Honnan tudhatod, milyen a hajad porozitása?


1. Mosd meg és öblítsd ki a hajad a szennyeződések és a hajformázószer-maradványok eltüntetéséhez.

2. Tölts vizet egy pohárba.

3. A tiszta és száraz hajadból dobj néhány szálat a vízbe.

4. Figyeld meg, hogy mikor süllyednek le a hajszálak a pohár aljára.

Ha a felszínen lebegnek süllyedés előtt, akkor valószínűleg alacsony porozitású a hajad. Ha a pohár közepén úsznak, akkor jó eséllyel közepes a porozitás. Ha viszont gyorsan leérnek a pohár aljára, akkor magas porozitásról beszélhetünk.

Emellett úgy is próbára teheted a hajad porozitását, hogy végighúzod az ujjaidat az egyik tincsen. A sima, bársonyos tapintás alacsonyabb porozitásról árulkodik, míg az érdesség magasról.