Spliss vagy hajtöredezettség? Igazából van különbség. A spliss ugyanis főként a hajvégeken jelenik meg, míg a hajtöredezettség a haj szerkezetében keletkező károsodás, ami a haj teljes hosszában jelentkezhet. Mindkettő esetében a megelőzésre kell helyezned a hangsúlyt, ugyanis a károsodott hajat már csak az olló tudja rendbe hozni.

Mi okozza a hajtöredezést?

Ennek számos oka lehet. A szőkítés, a dauer, de akár a hajformázás során elkövetett hibák is annyira károsíthatják a hajszálak szerkezetét, hogy azok letörnek. A forró fokozaton történő gyakori hajvasalás és szárítás tönkreteszi a haj hidrogénkötéseit, ami ettől szárazabbá és érzékenyebbé válik.

Hogyan alakul ki a spliss?

A hajvégek a legöregebb részei a hajszálaknak, ezáltal a legtöbb megpróbáltatásnak ezek vannak kitéve. Ha a hajvégek kettéválnak, akkor beszélünk spliss-ről. Ez kialakulhat mechanikus, kémiai vagy termikus behatások következtében. Ide sorolandó a kialakuló surlódás bizonyos textilek viselése esetén, az agresszív vegyi anyagok vagy hajfestékek használata, és a gyakori formázás hajsütővassal, hajszárítóval és társaikkal.