Active Beauty
„Mentes” ünnepi pillanatok
Text:
Lesedauer: min
3 karácsonyi édességrecept

„Mentes” ünnepi pillanatok

Nincs karácsony finomabbnál finomabb sütemények nélkül! De mi van akkor, ha valamilyen ételintoleranciánk van? Ebben az esetben nem kerülhet bármilyen sütemény az asztalra. Ezért is hoztunk 3 szuper különleges receptet, melyek közt van tojás-, laktóz-, illetve gluténmentes is, hogy senki ne maradjon ki a jóból.

Tojás nélküli finomság – Pisztáciagolyók
Elkészítési idő: 25 perc + 1 óra hűtés

Hozzávalók 20 darabhoz:
Alaptészta:
• 250 g liszt
• 200 g puha vaj
• 60 g cukor
• 100 g darált törökmogyoró
• 1 csipet só
Pisztáciagolyók:
• 75 g pisztácia
• 90 g aszalt barack

Elkészítés
Az összes hozzávalót gyúrjuk sima tésztává, nyomkodjuk picit laposra, majd 1 órára tegyük a hűtőbe vagy egy hűvös helyre. A golyókhoz daráljuk apróra a pisztáciákat, az aszalt barackokat pedig vágjuk apró kockákra. A tésztából formáljunk kicsi, kb. 2-3 cm átmérőjű golyókat, majd ezeket forgassuk bele a darált pisztáciába. Ezt követően egy fakanál végével nyomjunk minden golyó közepébe egy kisebb mélyedést, majd abba tegyünk egy keveset a barackdarabkákból.
Az elkészült golyókat helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tegyük be a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, méghozzá a legalsó rácsra. Kb. 10 percig kell sütni őket. Ezután már csak meg kell várnunk, hogy kihűljenek.

Laktózmentes finomságok – Mandulaholdak
Elkészítési idő: 50 perc + 1 óra hűtés

Hozzávalók 55 darabhoz:
Tészta:
• ½ citrom
• 1 tojásfehérje
• 140 g porcukor
• 200 g darált mandula
A bekenéshez:
• 40 g almadzsem
• 80 g porcukor
• 3 ek. citromlé

Elkészítés
A citromot alaposan mossuk meg, majd reszeljük le a héját, és facsarjuk ki. A tojásfehérjét verjük habbá, majd kis adagokban keverjük hozzá a porcukrot, a legvégén pedig adjunk hozzá 1 teáskanál citromlevet. A mandulát és a reszelt citromhéjat szintén keverjük hozzá, majd a tésztából készítsünk egy nagy golyót, és tegyük 1 órára a hűtőbe vagy egy hűvös helyre.

A sütőt melegítsük elő 120 Celsius-fokra (légkeverés esetén 100 Celsius-fokra). A tésztát kisebb adagokban vegyük ki a hűtőből, majd egyesével nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, és szúrjunk ki belőle 4 cm-es félholdakat. Ehhez nyugodtan használhatunk egy vékony falú poharat. Annak érdekében, hogy ne ragadjon a tészta a falára, néha mártsuk a poharat porcukorba. Az elkészült félholdakat helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Ezt követően melegítsük meg a lekvárt, illetve a dzsemet, keverjük simára, majd kenjük be vele a félholdakat. Ha mindegyiket bekentük, akkor tegyük a tepsit a középső rácsra, és süssük a félholdakat 15 percig, ezután vegyük le a hőfokot 100 Celsius-fokra (légkeverés esetén 80 Celsius-fokra), és süssük további 10–15 percig. Ha lejárt az idő, várjuk meg, míg kihűltek a félholdak, majd készítsünk a porcukorból és a citromléből egy ragacsos kencét, amivel bekenjük azokat. Amint ez megszilárdult, szervírozhatjuk is a süteményt.

Gluténmentes finomságok – Vaníliás kiflik
Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra hűtés

Hozzávalók 50 darabhoz:
• 300 g gluténmentes liszt
• 80 g cukor
• 175 g hideg margarin
• 2 tojássárgája
• 100 g darált mandula
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 7 csomag vaníliás cukor a forgatáshoz

Elkészítés
A gluténmentes lisztet, cukrot, margarint, tojássárgáját, mandulát, vaníliás cukrot és sót keverjük össze, majd a kezünkkel gyúrjuk sima tésztává. Formáljunk belőle 2 hosszú, kb. 40 cm-es rudat, melyeket csavarjunk be folpackba. Ezeket 2 órára vagy akár egy teljes éjszakára tegyük a hűtőbe. Az idő lejárta után melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra (légkeverés esetén 160 Celsius-fokra). A rudakat szeleteljük fel kb. 50 szeletre. Ezekből egyenként formáljunk golyókat, majd azokból készítsünk kb. 5-6 cm hosszú, hegyes, háromszögekre hasonlító formákat. Az elkészült háromszögeket tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tekerjük fel őket, hogy kifli formájuk legyen.

Az ilyen típusú tésztákkal mindig hidegen kell dolgozni, ugyanis így formálhatók könnyedén, továbbá így nem fognak sütés közben szétfolyni. Sütés előtt épp ezért nyugodtan tegyük be a tepsit a hűtőbe. Fél óra után mehet aztán a sütőbe, ahol 15 perc alatt elkészül a sütemény. A legvégén már csak meg kell forgatni a kifliket vaníliás porcukorban. Ha pedig kihűltek, már tehetjük is őket az ünnepi asztalra.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.