Active Beauty
Ízletes!
Text:
Lesedauer: min
Tejszínes & ropogós

Ízletes!

Amit Anna Jones angol sztárszakácsnő kigondol, az nemcsak finom, hanem a világot is segít megmenteni.

Egy top szakácsnő, aki konyhai újrahasznosítással foglalkozik? Mindenesetre szokatlanul hangzik. Miss Jones csodás recepteket alkot, de még ennél is tovább megy. A környezettudatosságot is komolyan veszi – könyvében végigzongorázza a környezetvédelmi ábécét a hulladékminimalizálástól a biodiverzitáson át az erőforrás-csökkentésig. És mindezt olyan lelkesedéssel teszi, mintha csak a saját gyermekeit akarná felkészíteni az életre. Egy élet, amiben alapvető a klímavédelem. Anna Jones emlékeztet minket arra, milyen hatalommal is rendelkezünk mi, vásárlók és fogyasztók. Mekkora jelentősége van annak az ezer apró döntésnek, amit nap mint nap meghozunk. Bio élelmiszereket vásárolok, vagy inkább olcsóbb termékeket? A paradicsomot műanyag csomagolásban veszem meg, vagy textilzsákocskákkal megyek a piacra? Egzotikus hozzávalókat választok a legtávolabbi országokból, vagy a helyi termékeket fogyasztom? Mert ami teljesen biztos: táplálkozási szokásaink megváltoztatják a világot.

IMMUNERŐSÍTŐ HOMOKTÖVIS



Ezért Jones nemcsak azt magyarázza el, hogy hogy lehet a bevásárlásnál és a főzésnél hatékonyan gazdálkodni az erőforrásokkal, hanem arra is ezer ötlete van, hogyan hasznosíthatjuk a konyhai maradékokat. Az élelmiszer, ami a leggyakrabban a kukában landol: a kenyér. Anna Jones tudja, hogy a megkeményedett maradékokba hogyan lehet újra életet lehelni. Kruton, bundás kenyér – jóformán várjuk, hogy elég száraz legyen hozzá a kenyerünk. És azt vajon tudtad, hogy a tejet is le lehet fagyasztani? A fantázia és az alaptechnikák ismerete a legjobb eszközök az élelmiszer-pazarlás ellen. A brit hölgy könyvében – és az Instagram-oldalán – a tárolási szabályok, valamint számos egyszerű zöldségrecept megosztása után előveszi a talajaink és a (hiányzó) biodiverzitás témáját is. És rögtön el is magyarázza az olvasónak, hogy mivel javíthat a helyzeten: például azzal, hogy elkezd zöldségeket termeszteni. Az első receptben szereplő fekete káposzta például nálunk is gond nélkül megterem. Az evés, a főzés és a minőségi együtt töltött idő – a sztárszakácsnő ezeket magasztalja a könyvében. És mellékesen azt is megmutatja, hogy milyen ízes is lehet a húsmentes élet.

Tejszínes & ropogós


„Az almás lilakáposzta-­levest egész évben főzöm, pont olyan jólesik télen, mint egy hűvös tavaszi napon.”

1. Cavolo nero (fekete káposzta)


dmBio sütőolaj • 200 g dmBio natúr tofu, 2 cm vastag csíkokra szeletelve • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva • 1 hüvelykujj méretű gyömbér, hámozva, apróra vágva • 1 csomag újhagyma, karikázva • 2 tk. dmBio szójaszósz, plusz 1 tk. a káposztához • 1 csokor koriander, felaprítva • 1 fej fekete káposzta/pálmakáposzta csíkokra vágva • 200 g dmBIo morzsolt kukorica • 1 tk. rizsborecet A szószhoz: 1 ek. dmBio repceolaj • 1 lila hagyma, apróra vágva • 2 piros csili, apróra vágva • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva • ½ tk. csilipehely • 1 tk. füstölt paprikapor • 3 ek. dmBio virágméz • 1 ek. szezámolaj • 2 ek. dmBio szójaszósz • 1 ek. rizsecet • 2 ek. dmBio hántolatlan szezámmag Hozzá: 300 g dmBio fehér basmati rizs

Elkészítés: A szószhoz hevítsük fel a sütőolajat egy serpenyőben, tegyük bele a hagymát, a csilit, a fokhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd állandó keverés mellett pirítsuk addig, amíg megpuhulnak és csillogni kezdenek. Keverjük hozzájuk a csilipelyhet és a füstölt paprikát, majd a serpenyőt húzzuk le a tűzről. Keverjük hozzá a többi hozzávalót is. Vegyünk ki belőle 4 evőkanállal, és tegyük félre a tofuhoz, a többit pedig töltsük egy csavaros tetejű üvegbe, és tároljuk hűtőszekrényben. Hevítsünk némi olajat egy nagy serpenyőben, majd pirítsuk benne aranybarnára és ropogósra a tofudarabkákat. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát, és egy percig süssük együtt a tofuval. Keverjük hozzá a szójaszószt, és kb. 30 másodperc múlva a 4 evőkanál félretett szószt is. Főzzük a tofut 3-4 percig a szószban. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a korianderzöldet, és szedjük egy tányérra. Töröljük ki a serpenyőt, és hevítsünk benne némi olajat. Tegyük bele a káposztát, a kukoricát, a rizsecetet és 1 tk. szójaszószt, majd süssük 3 percig, amíg a káposzta harsányzölddé és ropogóssá nem válik. Keverjük hozzá a sült tofut.

KENDERMAG



2. Almás lilakáposzta-leves


Hozzávalók 6 személyre:
500 g lila káposzta vékony csíkokra vágva • 2 ek. vörösborecet • kevés dmBio extraszűz olívaolaj • 1 nagy lila hagyma, felaprítva • 3 szárzeller, apróra vágva • 1 ½ tk. kömény • 2 alma, kockára vágva • 1 ½ l dmBio zöldségleves ételízesítő kocka – vízben felfőzve • 2 ek. dmBio modenai balzsamecet • 2 tk. dmBio
agávészirup • 50 g dmBio dióbél, kis darabokra törve • 1 kis csokor kapor • bors • 4 ek. dmBio zab főzőkrém

Elkészítés:
A lila káposztát először alaposan forgassuk össze a vörösborecettel és egy nagy csipet sóval, majd hagyjuk állni. A leveshez hevítsünk egy lábasban gyenge-közepes tűzön olajat vagy vajat. Kb. 15 perc alatt pároljuk benne a hagymát és a zellert puhára és üvegesre, olykor-olykor kevergessük meg. Keverjük hozzá a köményt, majd csavarjuk kicsit feljebb alatta a lángot, és adjuk hozzá az almákat és a káposzta ¾-ét. Pároljuk az egészet addig, amíg a káposzta megpuhul. Keverjük hozzá az alaplevet, a balzsamecetet és az agávészirupot, majd forraljuk fel a levest, ezt követően pedig fedő alatt, alacsony lángon főzzük 30 percig, majd fedő nélkül további 10 percig. Eközben hevítsünk egy serpenyőben némi olajat, és pirítsuk benne ropogósra a maradék káposztát, majd adjuk hozzá a diót és a kapor felét. Vissza a leveshez: keverjük hozzá a maradék kaprot, ízesítsük sóval, valamint frissen őrölt borssal.
Akár így is, de leturmixolva, krémlevesként is tálalhatja az ételt. Merjük előmelegített tálkákba, kanalazzunk a tetejére a diós sült káposztából, majd garnírozzuk egy kanál vegán főzőkrémmel vagy tejföllel, valamint néhány szál kaporral.

3. Padlizsános egytál


Hozzávalók 4 személyre:
150 g sózatlan, héjas mogyoró • 2 padlizsán, felkockázva • 2 ek. mogyoróolaj • 2 hagyma, vékony csíkokra vágva • 1 tk. őrölt koriander • 1 tk. füstölt paprikapor • ½-1 tk. csilipor • 2 babérlevél • 1 csokor friss koriander, levelei lecsipkedve, szára felaprítva • 6 friss vagy 1 doboz darabolt paradicsom • 3 ek. dmBio sűrített paradicsomvelő • ½-1 piros csilipaprika, finomra vágva • 500 ml dmBio zöldségleves ételízesítő kocka – vízben felfőzve • 3 ek. dmBio földimogyorókrém A rózsaszín hagymához: 1 lila hagyma
• 1 ek. dmBio virágméz • 2 ek. vörösborecet

Elkészítés:
Tegyük a mogyorót egy tálba, és öntsünk rá 500 ml forrásban lévő vizet. A padlizsánkockákat egy nagy lábasban olaj nélkül, a legmagasabb fokozaton pirítsuk kb. 5 percig. Adjuk hozzá az olajat, majd süssük további 5 percig. Keverjük hozzá a hagymát, és 10 perc alatt pároljuk puhára. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet és a korianderszárat, kicsit pároljuk össze velük, majd adjuk hozzá a paradicsomdarabokat, és kevergetve, néhány perc alatt főzzük addig, amíg azok szét nem főnek benne. Adjuk hozzá a felaprított csilipaprika nagy részét és a zöldség­alaplevet, majd keverjük bele a lecsepegtetett mogyorót is. Főzzük az egészet közepes lángon 10–15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Eközben hámozzuk meg a lila hagymát, és a lehető legvékonyabban szeleteljük fel, majd tegyük egy tálba. Rakjuk hozzá a mézet és a vörösborecetet, és a kezünkkel jól forgassuk össze velük. Végezetül a maradék csilit és korianderlevelet is keverjük hozzá. Az elkészült ételbe keverjük bele a mogyorókrémet is. Csepegtessük le a hagymát, aminek levét kanalanként adjuk az ételhez, ezzel ízlés szerint savanyíthatjuk. Ha túl sűrűnek találja az ételt, akkor adjon hozzá még egy kevés forró alaplevet. Ízesítse sóval és borssal, merje tálkákba és garnírozza a rózsaszín hagymával és némi korianderzölddel. Rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.