Nyári saláták: 3 könnyű recept a forró napokra
A nyár tökéletes arra, hogy búcsút ints a nehéz ételeknek, és áttérj a friss salátákra. Ez a három kreáció némi változatosságot csempész a salátás tálba.
Három ínycsiklandó nyári saláta recept
Cékla saláta kecskesajttal, dióval és bazsalikom pestóval
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 g pirított fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 50 g bazsalikom
- 50 g parmezán
- kb. 150 ml + 4 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- Só
- Bors
- 3 ek. dmBio dióbél
- 2 ek. cukor
- 1 ek. édes mustár
- 1 ek. dmBio modenai balzsamecetkrém
- 100 g kecskesajt
- 500 g cékla, előfőzve
Elkészítés:
1. A pesto elkészítéseTedd egy turmixgépbe a fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, a parmezánt és az olívolajat, majd készíts belőlük egy darabos pépet. Ezután ízesítsd sóval és borssal.
2 A dió karamellizálása
A diót pirítsd meg egy serpenyőben, méghozzá olaj nélkül. Ezután szórd meg cukorral és sóval. Amint megolvadt a cukor, keverd össze, majd tedd át egy tálra, és hagyd kihűlni.
3. Az öntet elkészítése és a maradék hozzávalók felaprítása
Egy tálban keverd össze az édes mustárt 3 evőkanál olívaolajjal, a balzsamecettel, sóval és borssal. A karamellizált diót vágd durvára. A kecskesajtot kockázd fel, majd morzsold szét. A céklát hagyd lecsöpögni, és vágd fel kockákra.
4. Saláta és öntet összekeverése
A felkockázott céklát tedd egy tálba és öntsd rá az öntetet. Ezután oszlasd el a céklán a kecskesajtot és a diót, majd csepegtesd rá a bazsalikomos pestót.
Ha üvegekbe töltöd a pestót, méghozzá úgy, hogy hozzákeversz egy-egy evőkanál olívaolajat, akkor a hűtőszekrényben kb. 1 hónapig eláll.
Kritharaki saláta halloumi kockákkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g dmBio Kritharaki tészta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. dmBio modenai balzsamecetkrém
- 2 ek. citromlé
- 4 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- Só
- Bors
- 1 piros paprika
- 150 g cseresznye paradicsom
- ¼ salátauborka
- 1 mini római saláta fej
- 1 marék rukkola
- 100 g dmBio kalamon olívabogyó
- 1 vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
- 250 g halloumi, kockákra vágva
Elkészítés:
1. Tészta főzése és öntet elkészítéseA tésztát főzd meg sós vízben a csomagoláson feltüntetett módon, majd önsd le róla a vizet, és várd meg, hogy kihűljön. Az öntethez pucold meg a fokhagymát, aztán pedig egy mozsárban nyomd össze. Ehhez öntsd hozzá az ecetet, a citromlevet, a 3 evőkanál olajat, adj hozzá némi sót és borsot, majd alaposan keverd össze.
2. Zöldség felaprítása és összekeverés az öntettel
A paprikát és uborkát vágd fel kockákra, a paradicsomot vágd félbe, a római salátát pedig vágd fel vékony csíkokra. Ha szükséges, tépd kisebbre a rukkolát. Ezután egy nagy tálban keverd össze az öntettel a paprikát, az uborkát, a római salátát, a rukkolát, az olívát és a hagymát.
3. Halloumi elkészítése
A halloumi kockákat alaposan töröld szárazra, és egy bevont serpenyőben némi olajon pirítsd aranybarnára minden oldalát.
4. Saláta elkészítése
A halloumi kockákat tálald a salátával együtt. Szórd meg némi borssal, és azonnal tálald.
Ropogós burgonyasaláta uborkával és retekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g kicsi burgonya
- 1-2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- Só
- Bors
- 1 uborka
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 retek
- 1 csokor petrezselyem
- ½ csokor kapor
- 100 g tejföl
- 100 g joghurt
- 1 tk. dmBio mild mustár
- 1 ek. fehérborecet
Elkészítés:
1. Burgonya főzése, összetörése és sütéseTisztítsd meg a krumplit, és sós vízben főzd meg. Eközben melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra. A burgonyát tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egy pohár segítségével kicsit törd össze. Ezután csepegtess rá némi olívaolajat, ezt kend szét egy ecsettel, végül ízesítsd sóval és borssal. Ezt követően tedd be a sütőbe, ahol 40-50 perc alatt süsd készre.
2. Zöldségek és fűszerek felaprítása
Amíg a sütőben van a krumpli, addig vágd apró kockákra az uborkát, a hagymát és a fokhagymát. A retket szeleteld fel. A petrezselymet és kaprot pedig vágd apróra.
3. Tejfölös öntet elkészítése és összekeverése a zöldségekkel, illetve fűszerekkel
Egy tálban keverd össze a tejfölt, a joghurtot, a mustárt, a fehérborecetet, a sót, a borsot és a felaprított fűszereket, majd add hozzá a felkockázott zöldségeket.
4. Burgonya összekeverése a salátával
A tejfölös uborkás, retkes salátát tedd egy nagy tálba, majd a krumplival együtt tálald.