Active Beauty
Gyógyító hobbik
Szöveg: Sándor Alexandra

Ezek boldogabbá tesznek

Gyógyító hobbik

Miért ne csinálhatnál a szabadidődben olyasmit, ami boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz? A következő tevékenységek segítenek a testi-lelki harmónia helyreállításában vagy éppen megőrzésében.

Kertészkedés és növénytermesztés


Van érzéked a kertészkedéshez? Vagy azok közé tartoztál eddig, akik mellett még a legstrapabíróbbnak mondott szobanövények sem bírják sokáig? Akárhogy is, a kertészkedés és a növénytermesztés tanulható, tehát semmiképpen nem kell róla lemondanod! Legyen szó hatalmas kertről vagy akár egyetlen növényről a hálószobában, a természet közelsége ösztönösen nyugtató és lazító hatású. Ez részben annak tudható be, hogy egy másik élőlényről való gondoskodás jó érzéssel tölt el bennünket. Arról nem is beszélve, hogy a földdel való foglalatoskodás serkenti a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését, tehát enyhíti a szorongást és javítja a stressztűrést.

Kötés vagy horgolás


Nem véletlen, hogy a kötés és a horgolás a hagyomány szerint akkora népszerűségnek örvendett a nők körében. A kézimunkához szükséges koncentrált figyelem segít minden másról elterelni a gondolataidat, ráadásul közben alkotsz valami kézzelfoghatót, tehát garantált a sikerélmény is. Ez a fajta aprólékos munka erősíti azt az érzést, hogy ura vagy a mozdulataidnak, és a figyelmed által a gondolataidnak is. Bizonyított tény, hogy a kötés és a horgolás hangulatjavító és stresszoldó hatású, emellett javítja a problémamegoldó képességet is.


Írás


Talán már ösztönösen rájöttél, hogy az írás valamilyen formája megnyugtató lehet a számodra. Naplóírással például jól nyomon követheted a gondolataidat, az érzéseidet, a céljaidat és az álmaidat, de akár verset, novellát vagy könyvet is írhatsz. Bármelyiket is választod, szó szerint feltáró terápiás tevékenység lehet, főleg szorongás vagy depresszióhajlam esetén. Ha egyszerűen kiírod magadból a gondolataidat, az érzéseidet és az aggályaidat, könnyen azon kaphatod magad, hogy visszataláltál a belső egyensúlyi állapothoz. Érdemes mindennap rászánnod valamennyi időt az írásra, mert így nem tudnak felgyülemleni benned a negatív gondolatok.

Színezés


Emlékszel, mennyire szerettél színezni kiskorodban? Jó hír, hogy ez ma már teljesen elfogadott módon életkortól független hobbi, sőt: kifejezetten felnőtteknek szánt színezőkönyvek és -füzetek is léteznek. Érdekes, hogy a színezésnek szinte meditatív hatása van az agyra, mert a logikáért és a kreativitásért felelős régiókat is megmozgatja. Ráadásul az összpontosítás révén segít elterelni a figyelmed a mindennapi aggályokról, miközben megnyugtatja az amigdalát, vagyis az agy érzelmi működésért felelős részét.