Active Beauty
A legfurább bőrápolási szokások a nagyvilágból
Szöveg: Sándor Alexandra

Szépségápolás másképp

A legfurább bőrápolási szokások a nagyvilágból

A XIX. századi Európában például divat volt arzént fogyasztani a rózsás orcáért és a csillogó szemért, az 1930-as években pedig trendinek számított egy francia radioaktív arckrém a sejtmegújításért. Most ennél jóval kevésbé ártalmas szokásokat fogunk bemutatni…

Különös szépségápolási eszközök Japánból


A vékony arc és a hangsúlyos áll különböző furcsa műanyag eszközökkel is elérhető – legalábbis a feltalálók és a forgalmazók szerint. A kínálat a szájba dugható labdáktól és gyűrűktől kezdve az érdekes formájú tokaleszorítókig terjed. Van, amelyik rezeg vagy másfajta mozgást végez. A használatukról szóló képek és videók önmagukban is szórakoztatóak, ám aki valódi hatást vár tőlük, jó eséllyel csalódnia kell.

Indiában kurkumát kennek az arcukra


A kurkuma nemcsak az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszere, hanem évezredek óta használt gyógynövény is egyben. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és sejtmegújító antioxidáns hatása tudományosan bizonyított. Hatékony lehet a szem alatti sötét karikák, a hegek és a terhességi csíkok kezelésére, sőt sokan akné elleni vagy fogfehérítő csodaszerként is esküsznek rá. Indiában éppen ezért vízzel, kókusz- vagy olívaolajjal, esetleg sütőporral keverve arcmaszkot készítenek belőle, ami viszont erőteljesen irritáló hatású lehet az érzékeny bőrűeknek – és azoknak, akik nincsenek hozzászokva.


Tej- és mézfürdő Egyiptomban


Bizonyára hallottad már, hogy Kleopátra szeretett tejben és mézben fürdeni, hogy megőrizze legendás szépségét. Állítólag levendulaolajat és rózsaszirmokat is tett a szamártejbe. A tejsav segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, a méz pedig természetes antibakteriális és antioxidáns hatást fejt ki a bőrre. A baj csak az, hogy egy kádnyi tej és méz nem éppen olcsó mulatság, ráadásul a nem kellőképpen hőkezelt vagy tárolt tejben vagy mézben elszaporodhatnak a baktériumok.


Tojássárgája, méz és uborka tetőtől talpig Oroszországban


Az orosz nők igencsak komolyan veszik a szépségápolást – és ez jóval a kozmetikai ipar felvirágzása előtt is így volt. A mézből, uborkából és tojássárgájából készült tápláló maszkot például nem restek tetőtől talpig alkalmazni, de szó szerint, mert úgy vélik, hogy a bőrnek és a hajnak is jót tesz.


Tízlépéses arcápolási rutin Koreából


Noha már a háromlépéses arcápolási rutin – vagyis a tisztítás, tonizálás és hidratálás – követésével is sokat tehetsz a szépségedért, a koreaiak ennél jóval messzebb merészkednek. Ők a tízlépéses rituáléra esküsznek, ami sminkeltávolításból, olajos tisztításból, habos tisztításból, tonizálásból, arcszérum alkalmazásából, szemkörnyéki szérumból, szemkörnyékápolóból, arckrémből és végül nyakkrémből áll. Persze, ehhez hetente egyszer fátyolmaszk is dukál.