Active Beauty
A legegyszerűbb sport: a séta
Szöveg: Sándor Alexandra

Jóleső mozgás

A legegyszerűbb sport: a séta

Készen állsz minden idők egyik legegyszerűbb és lekellemesebb edzésprogramjára, ami csodát művelhet az alakoddal és az egészségeddel is? Most eláruljuk, miért tökéletes mozgásforma a séta, és milyen előnyei vannak.

Miért egészséges a séta?


A mozgásnak nem feltétlenül kell jelentős előkészületeket igénylő vagy igencsak megerőltető dolognak lennie. Ha olyan edzésre vágysz, ami könnyedén beilleszthető a napodba, ráadásul gyakorlatilag bárhol és bármikor sort keríthetsz rá, megtaláltad! A séta egyik titka éppen abban rejlik, hogy egyszerűbb benne következetesnek maradni.

Tudományosan bizonyított egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy segít a súlyfelesleg ledolgozásában, a testzsírarány csökkentésében, az egészséges testsúly megtartásában, ráadásul olyan kórképek megelőzéséhez vagy hatékony kezeléséhez is hozzájárul, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Amellett, hogy a séta erősíti a szívet és az érrendszert, a csontokat és az izmokat, sőt növeli az energiaszintet, még hangulatjavító hatása is van, és segít koncentrálni. Jól hat az egyensúlyra, a mozgáskoordinációra, az immunrendszer működésére. Végül, de nem utolsó sorban pedig oldja a feszültséget és a stresszt.Hogyan sétálj?


Séta közben kulcsfontosságú a megfelelő testtartás. Előre nézz, ne a földre! A nyakad, a vállad és a hátad legyen laza, sehol nem kell megfeszítened. A természetes kartartás a legcélszerűbb, amikor enyhén behajlítva „lóbálod” a karodat a lépéseid ritmusára. A hátad egyenesen tartásával és a hasizmaid enyhe megfeszítésével gondoskodhatsz róla, hogy a törzsed is ideális pozícióban legyen. Célszerű figyelned arra, hogy ne a lábujjaid érkezzenek először a talajra, hanem a sarkad vagy a talpad középső része.

A tökéletes sétaprogram


A tökéletes cipő jól szellőzik, stabilan tartja a lábad, és nem ázik be rögtön egy kis esőtől. Ami a ruházatot illeti, a séta hosszától és a tereptől függően az évszaknak megfelelő hétköznapi ruházat is megfelelő lehet, de sokan kifejezetten sportruházatban szeretnek sétálni, ami nedvszívó, jól szellőzik és kényelmes. A megtett távot és a tempót mindenképpen érdemes valamilyen kütyüvel – telefonnal, okosórával, lépésszámlálóval vagy más aktivitásmérővel – rögzítened.

Bemelegítésnek tökéletes a lassú séta 5-10 percig, levezetés gyanánt pedig a végén is lassíts le ugyanannyi időre. A nyújtásért is hálásak lesznek az izmaid és az ízületeid. Napi félóra séta már látványos és érezhető eredményt hozhat, de kedved és erőnléted szerint ennél akár jóval többre is vállalkozhatsz!