Active Beauty
10 tipp egy stílusos, alacsony költségvetésű esküvő megszervezéséhez
Szöveg: Elisabeth Schmiedjell, Carolina Forstner

Felesleges pénzszórás nélkül

10 tipp egy stílusos, alacsony költségvetésű esküvő megszervezéséhez

Költséghatékonyan esküdni most kifejezetten divatos, viszont magán az ünnepségen nem szabad érződnie a spórolásnak. Tippjeinknek köszönhetően a low budget esküvő is igazi highlight lesz. Esküdni kevés pénzből, viszont stílusosan – így lehet:

Ennyire futja – spórolunk egy saját házikóra vagy a nászutunkra, vagy nem szeretnénk egyetlen napért olyan sok pénzt kiadni. Számos oka lehet annak, ha valaki egy low budget esküvő megszervezése mellett dönt, és egyre több pár követi ezt a trendet. De vajon hogyan lehet viszonylag költséghatékonyan esküdni anélkül, hogy a szűkebb keretből gazdálkodást lemondásnak élnénk meg, valamint hogy az az élmény rovására menjen?

10 tipp egy stílusos low-budget esküvő megszervezéséhez

1. Készíts listákat
A jó tervezés fél siker. Kezdésként írj fel minden olyan pontot egy csekklistára, ami számodra hozzátartozik egy esküvőhöz. A nyilvánvaló pontok, mint a helyszín és a ruha mellett sok más kiadással is számolnod kell, amikről első körben sokan hajlamosak megfeledkezni. Ilyen például a köszönetajándékok vagy a menyasszonyi smink elkészíttetésének költsége. Próbálj meg felállítani egy fontossági sorrendet: mely programpontok azok, amik semmiképpen sem hiányozhatnak, vagy hol lelhettek kedvezőbb árú alternatívákra?

2. A legjobb időpont
Az esküvő dátuma jelentős mértékben befolyásolja azt, hogy mennyi is lesz az annyi. Az esküvői főszezon májustól szeptemberig tart – ugyan ezek a legforróbb hónapok, ezekben a legdrágább megszervezni egy esküvőt. Egy okkal több, hogy egy kicsit rugalmasabbá váljunk, és egy főszezonon kívüli időpontot jelöljünk meg a nagy nap dátumaként. Ennek a döntésnek köszönhetően egyrészről nem kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, másrészről igazán romantikus élményben lehet részünk. És ne felejtsd el: az, hogy egy esküvő mennyire jól sikerül, nem az időjárástól és nem is évszaktól függ. Íme néhány jó ok, amiért érdemes télen egybekelnetek.

3. Készíts egy esküvői honlapot
Számos ingyenes lehetőség kínálkozik, és különösebb előismeretek sem szükségesek hozzá – az esküvői meghívók helyett egyszerűen a weboldal linkjét küldd el a meghívottaknak, és ezzel megspórolhatod a meghívók előállításának és postázásának költségét. Bónusz: a honlapra később feltöltheted az esküvői fotókat, és azokat a vendégek rendelkezésére állíthatod (ahelyett, hogy köszönőlapot postáznál nekik).

4. Pénztárcabarát menü
Ha szűk a keret, akkor sem feltétlenül szükséges a vendégeket megkérned arra, hogy anyagilag járuljanak hozzá az esküvői vacsorához – ugyan ez is járható út lehet. Stílusosabb megoldásként egyszerűen csak szorítsd észszerűbb keretek közé a menüválasztékot.

5. Esküvői drinkek az italkínálatban
Elegánsan úgy redukálhatjuk az itallistát, hogy az alapitaloknak kreatív neveket adunk, és speciális esküvői drinkekként szolgáljuk fel őket. Ugyancsak érdemes mérlegelned, hogy esetleg megérheti-e a vendéglátóval fejenkénti árban megegyeznetek az italfogyasztás kapcsán: így fix árért mindenki annyit fogyaszthat, amennyi jól esik neki.

6. Esküvői torta – a kevesebb több
Az esküvői torta felszeletelése a lakodalmak egy klasszikus, elmaradhatatlan eleme. A cukrász által kézzel készített marcipánvirágokról azonban érdemes lemondanod, mert az erősen megdobja az árat. Ezzel szemben a glazúr és pompa nélküli, esetleg néhány igazi virággal díszített naked cakes – meztelen torták – nagyon szemrevalóak és divatosak.

7. Visszafogott flower power
A szezonális virágok a szerényebb esküvők kedvező árú ékei lehetnek. Pénztárcakímélő megoldás a templomi virágdísz újrahasznosítása. A legjobb, ha a tanúkat kérjük meg arra, hogy szervezzék meg a virágok átszállítását a lakodalom helyszínére. Ezenkívül nem szükséges mindent virágba burkolni: az autókon a tüllszalagok is remekül mutatnak, a koszorúslányok pedig saját csokor helyett egy-egy virágkarkötőt is kaphatnak.

8. A dekoráció, ami köszönetajándékká változik
Ha szeretnéd egy kis ajándékkal megköszönni a násznép részvételét az esküvőtökön, akkor két legyet üthetsz egycsapásra azzal, ha búcsúzáskor minden vendégnek virágajándékot adsz a kezébe. Így másnap semmilyen szép dolognak nem kell a szemetesben landolnia – és ettől környezetbarátabbá is válik az esemény. Ezenkívül az egyéb köszönetajándékokat akár az asztali dekorációba is beépítheted, aminek köszönhetően sokkal több asztaldekorban már nem is kell gondolkodnod.

9. Élőzene csak highlightként
A násznép kedvét a tánchoz semmi sem hozza meg jobban, mint egy élőzenét játszó együttes. Amíg azonban mindenki az evéssel van elfoglalva, addig egy jó lejátszási listával is biztosíthatjuk a háttérzenét. Viszont egy DJ is jó opció lehet a low budget esküvőre. Vidám kívánságműsorral fokozhatjuk a hangulatot azzal, ha a vendégek között kártyákat osztunk, amikre felírhatják annak a dalnak a címét, amit szívesen meghallgatnának.

10. Esküvői hashtag létrehozása
Találj ki egy hashtaget, aminek segítségével a vendégeid posztolhatnak majd tweet-eket és Instagram fotókat is. Bátorítsd őket egy kreatív és jópofa hashtag-gel, és állítsatok fel a lagzi helyszínén egy „közösségi média központot”, amit a hozzáértők kedvükre használhatnak. Voilá, és már kész is az online esküvői album!


Tipp: Mindegy, hogy naptár vagy csésze – az összegyűjtött emlékkincseket egyedi fotóajándékokká változtathatod.