Active Beauty
Felejthetetlenül szép: varázslatos téli esküvő
Szöveg: Amelie-Catharina Bacher, Paula Rausch

Téli varázslat

Felejthetetlenül szép: varázslatos téli esküvő

A legtöbb pár a májustól szeptemberig tartó időszakban házasodik. Csak kevesen merik az esküvőjüket a téli hónapokban megtartani. Jóllehet ilyenkor már nem lehet a kertben lenge nyári ruhában bulizni, egy téli esküvő számos más lehetőséget kínál, amitől talán még különlegesebbé válhat ez az esemény. Íme néhány praktikus tipp a szervezéshez:

A bőség zavara

Egy-null a téli esküvő javára: míg sok helyszínt a nyári esküvőkre legalább 1-2 évvel előre le kell foglalni, addig télen nagyobb a választék, és rugalmasabbak is a szolgáltatók. Még akár spontán esküvőt is tarthattok ilyenkor, feltéve, ha nem épp karácsony előtt döntötök úgy, hogy nyomban összekötitek az életeteket, mivel olyankor az éttermek a karácsonyi bulikra koncentrálnak. Ezt különösen azoknak a pároknak fontos észben tartaniuk, akik nyáron jegyezték el egymást, és már télen meg is akarják ülni a lakodalmukat. Ezenkívül télen nagy valószínűséggel a legtöbb vendégednek lesz is ideje eljönni az esküvődre táncolni. Míg főszezonban egymást érik az esküvők, addig a legtöbb téli szombat legfeljebb csak a lustálkodásról szól – tehát a vendégeid többsége különösen örülni fog neki, ha megtöri a téli szürkeséget egy jó kis esküvő.
Ezenkívül egy következő aspektus sem alábecsülendő: a szolgáltatók télen kevésbé túlterheltek, mint a nyári hónapokan. Aki téli esküvőt tervez, az több lehetőségből válogathat, ami a helyszínt, a virágdíszítést, a cateringet, a mennyasszonyi ruhát, a fodrászt stb. illeti. Ezenkívül az is előfordulhat, hogy a szolgáltatók télen alacsonyabb áron dolgoznak, mert ilyenkor sok hely amúgy csak üresen állna. Vigyázat: előfordulhat, hogy a fűtés költségét az ifjú párnak kell állnia.

A hideggel szemben felvértezve

Nyáron mindenki a szabadban akar mulatni. Csodálatosak a szőlőhegyen tartott esküvők, nem beszélve a csillagos ég alatt lejtett első táncról – nem is kérdés. Viszont ha épp ezen az estén ered el az eső, akkor az álmok egy szempillantás alatt szertefoszlanak. Ez egy téli esküvőn nem történhet meg Veled. A hideg évszakban viszont alacsonyabb hőmérsékletekkel kell számolnod, ezért a programok nagy része beltéren fog zajlani. Ezzel azonban megkíméled az idegeidet az időjárás miatt aggódástól, és a kertdekorálást is megúszod. És ha a nagy napotokon mégis megmutatja magát a téli nap, az csak különlegesen mágikus hangulatot fog teremteni.

Éljen az ifjú pár!

A házasságkötés utáni pezsgős fogadás tökéletes alkalom arra, hogy fogadjuk a család és a barátok gratulációját. Erről az élményről azonban akkor sem kell lemondanotok, ha odakint fogvacogtató hideg van: egy csésze alkoholmentes forralt bor, puncs vagy kakaó felmelegíti a vendégsereget, és már nem is fogják olyan hidegnek érezni a hideget. A klasszikus candybar helyett egy különböző ízű forró csokoládékat és toppingokat (tejszín, karamell, pillecukor, szórócukor…) kínáló bárnak ugyancsak jó fogadtatása lenne – főleg a kis vendégek körében.

Téli esküvői menü

A jegyespárok többsége rengeteg energiát fektet az esküvői menü kiválasztásába. Viszont a nagy hőségben sokszor nincs akkora a sikere a vacsorának. Ezzel szemben télen mindenki alig várja, hogy az asztalra kerüljenek az ünnepi fogások. Télen a kiadósabb ételek is jól esnek a gyomornak: egy tartalmas leves előételként, vadsült, káposzta, rókagomba és zsemlegombóc főételként, desszertként pedig néhány (karácsonyi) keksz? A fantáziának semmi sem szab határt.

Téli csodaország – sajátkezűleg

Mindannyian tudjuk: az, hogy tél van, még nem garancia arra, hogy az esküvő napján fehér lepel fogja borítani a tájat. Ettől még lehet télies hangulatú esküvőtök – egyszerűen teremtsd meg a téli varázslatot az ünnepi teremben. Díszítsd fel az asztalokat például fenyőágakkal, tobozokkal és gyertyákkal, fagyöngyökkel és fényfűzérekkel. A menyasszonyi csokor megkreálásához is ihletet adhat a csendes évszak: a fehér rózsák, a fenyőágak és az eukaliptusz tökéletesen fog illik a télies hangulathoz.
Még több inspirációt és ötletet például az austriawedding.at oldalon találhatsz.

Hókirálynő egy napra

Ami nyáron nem feltétlenül lenne kellemes viselet, az tökéletesen illik a téli esküvőhöz: remek alkalom, hogy valóra váltsd a gyerekkori álmaidat, és egy napra hókirálynővé válj. A menyasszonyi ruhaszalonban a bohém ruhák helyett nézd át a klasszikus ruhaválasztékot, hátha találsz közöttük neked tetszőt. Egy visszafogottan csillogó smink és egy erőteljes színű, csókálló rúzs csodásan passzol a porcelán bőrhöz. A művészi fonott frizurák kicsit lazábbá és játékosabbá teszik a végeredményt.

Varázslatos kulisszák

Lehet, hogy a felsorolt előnyök már majdnem meggyőztek Téged, viszont esetleg aggódsz, hogy a téli fényviszonyok között nem úgy sikerülnek a fotóitok, ahogy szeretnéd? Télen nyilván alacsonyabb a napos órák száma, viszont lehet, hogy épp ez a sejtelmes ködös hangulat fog a képeitekre különleges hangulatot varázsolni. Egy biztos: a boldogságban úszó ifjú pár és a borongós idő kontrasztja figyelemreméltó lesz.
Egy további előny: az esküvő évében garantáltan nem fog rajtatok eluralkodni a téli depresszió. Az esküvő előtt a várakozás örömével lesz tele a szívetek, a nagy napon pedig egész biztosan nem fogjátok bánni, hogy épp nem nyár van – sőt, a télről a jövőben mindig erre a pozitív élményre fogtok asszociálni.

A tökéletes vendégajándék a téli esküvőre

A hosszú téli estéken, otthon kellemesen bekuckózva készíthetsz a vendégeknek egy kis emléket: egy kézzel készített hógömböt. A táncoló „hópelyhek” közé vagy az ifjú pár egy fóliázott képe vagy egy kis figura kerül. A kézműves akcióhoz szükséged lesz üres lekváros üvegekre, egy ragasztópisztolyra, műhóra vagy csillámra, desztillált vízre, babaolajra és pillanatragasztóra. A figurát vagy a képet rögzítsd ragasztópisztollyal az üveg aljához, majd pedig öntsd rá a desztillált vizet (a jobb eltarthatóságért), a babaolajat (hogy a hó/a csillám csak „szállingózva” mozogjon az üvegben) és a műhavat/csillámot. Végezetül a pillanatragasztóval ragaszd rá a tetejét.